Patryk2000 Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 Lop3zpk jeżeli nie masz pomysłu na malowanie to zerknij na to http://ww2drawings.jexiste.fr/Files/Site.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lop3zpk Napisano 19 Maja 2013 Autor Share Napisano 19 Maja 2013 Patryk2000 Dzięki za link, w przyszłości się przyda. Jak na razie się chyba zdecydowałem na ten kamuflaż Prace ruszają jutro pod wieczór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalior Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 Na koniec i tak dasz pewnie surfacer, czy inny podkład (a on wiadomo prawdę Ci powie...) - wtedy ostatnie poprawki możesz nanieść i doszlifować conieco. Powodzenia z budową. Możesz też już teraz pociągnąć rozrzedzonym akrylem (jakiś ciemny kolor) i zobaczysz uwypuklone krawędzie po szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 Cześć. Robię podobny model tj. Tiger I - tylko że to pierwsze podejście do kompleksowego składania modeli. Wcześniej tj. podstawówka, studia coś tam poskładałem ale to było lata temu i nigdy ich nie malowałem, nie dodawałem wodotrysków, śladów zużycia itp. Mój Tygrys zbliża się do końca - blisko 4 miesiące dość intensywnego dłubania. Efekty są niezłe, ale do mistrzostwa sporo brakuje. Zapraszam do zajrzenia do mnie, być może znajdziesz coś interesującego Koledzy z forum pomagają Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lop3zpk Napisano 20 Maja 2013 Autor Share Napisano 20 Maja 2013 No właśnie przyglądałem się Twojemu Tygrysowi, bardzo dobrze Ci wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 Dzięki Malowanie mam podobne do tego, które chcesz zrobić. Pytanie tylko czy masz kalki z tego Schwere Panzer Abtailunga, bo numery i oznakowanie może jednak się nie zgadzać. Z tego co już wiem to w zasadzie każdy ciężki batalion miał 'swoje' malowania - częstokroć inne niż pozostałe A co do mojego zvezdziaka, myślę, że jeszcze maks tydzień i czołg skończę, po czym postaram się zrobić jak najlepszą sesję zdjęciową do galerii Wbrew pozorom zostało jeszcze sporo robótek precyzyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lop3zpk Napisano 20 Maja 2013 Autor Share Napisano 20 Maja 2013 Ok wracając do głównego tematu, mały progres Założyłem górę, i kilka szczegółów, gąsienice i koła zostawiam na koniec. No tak więc mam tu małą szparkę z przodu ( bez podtekstów ) i muszę ją zaszpachlować, ale zanim to zrobie pytanie : Jak już ją zaszpachluję, to będę musiał nadmiar zetrzeć po wyschnięciu (wiadomo). I teraz czy jeśli papier wodny założę na np. patyczek od loda, czy końcówkę pędzla ( drugą ) to będę miał problem ze szlifowaniem? Jeśli tak, to jest jakiś inny sposób aby to zeszlifować? A no i jeszcze drugie pytanko. Czy ten sidolux się nada? Niby też jest do PCV ( tak jak ktoś polecał ) tylko troszkę inaczej wygląda (nowy "disajn" czy co) i wydaję mi się że ma inną specyfikację. Oto fotki: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 Ja mam jeszcze inny sido. Sidolux Expert All in One do PVC i linoleum. Jakoś się sprawdził. Jak masz jakieś wątpliwości zawsze możesz spróbować nanieść pędzlem na ramkę i sprawdzić efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 Używam tego samego co na zdjęciu i nie ma żadnych problemów Mozesz śmiało nim działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 Co do szpary między płytą od kaema, a tą poziomą nazwijmy ją dolną pod kaemem i wizjerem kierowcy - możesz pokusić się o próbę zamaskowania jej przez zrobienie spawu. Wtedy problemu nie będzie, ale z tego co wiem musiałbyś kupić dobrą, dwuskładnikową szpachlę, na przykład Miliput Suprefine White. Myślę, że warto spróbować, jest to takie miejsce, gdzie szpachla pozorowana na spaw wejdzie najprościej - przynajmniej tak mi się wydaję, bo doświadczenia zbyt dużo nie mam Fakt, faktem szpara jest naprawdę duża i imponująca Bez podtekstów... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 Co do szpary: Krótko jak łatwo zrobić spawy: Milliput White, z dwóch składników lepimy jedną masę, potem formujemy rulonik: Następnie rulonik przykładamy w wybranym miejscu: Potem odpowiednio naciętym patyczkiem przyciskamy masę jednocześnie nadając strukturę spawu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gobain Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Jeśli nie chcesz bawić się ze spawem ,nadmiar szpachli możesz zetrzeć wacikiem namoczonym w zmywaczu wamodu .Robiąc to delikatnie szpachla w szparze zostanie a nadmiar usuniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lop3zpk Napisano 21 Maja 2013 Autor Share Napisano 21 Maja 2013 chyba spróbuję zrobić ten spaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lanczyslaw Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Ten Milliput do zrobienia spawów można zastąpić czymś innym i czy jest ogólnodostępny w sieciówkach czy tylko do nabycia w sklepach modelarskich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Miliput to jest szpachla modelarska, dostępna w większości sklepów modelarskich (nie wszystkie). Ja ją kupiłem w Jadar Hobby razem z zimmeritem, ale jeszcze nie używałem. Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lanczyslaw Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Chodzi mi ot to że kiedyś w TV była reklamowana podobna masa , nie pamiętam tylko jakiej to firmy był i czo była odmiana kleju epoksydowgeo , dzięki też za tą odpowiedź Martinez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lop3zpk Napisano 24 Maja 2013 Autor Share Napisano 24 Maja 2013 Lekki postęp w klejeniu Model już mogę ocenić jako model ze średnio dopasowanymi częściami, trochę szpachlowania mnie czeka. Wolno idzie bo powiedzmy, że czasu mało Niedługo kończę przyklejać resztę, podkład i malowanko. Pytanie - Takie elementy jak narzędzia znajdujące się na czołgu ( łopaty, liny, itp.) nie przyklejamy od razu? Czyli pierw malujemy cały czołg i elementy w międzyczasie, a potem przyklejamy szczegóły? Tak mi się wydaje, że chyba będzie łatwiej pomalować je kiedy będą jeszcze w ramce niż już jak przyklejone, ale potem jak z klejeniem na pomalowanym czołgu? Tu właśnie mam dylemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 24 Maja 2013 Share Napisano 24 Maja 2013 Są dwie szkoły. Skleić całość i pomalować lub rozbić na rzuty i pomalować. Osobiście uważam, że elementy wyposażenia lepiej dać na koniec po uprzednim pomalowaniu, a bryłę czołgu pomalować oddzielnie. Zapobiega to przypadkowemu brudzeniu pędzlem pomalowanych wcześniej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DKfan Napisano 24 Maja 2013 Share Napisano 24 Maja 2013 Ten Milliput do zrobienia spawów można zastąpić czymś innym i czy jest ogólnodostępny w sieciówkach czy tylko do nabycia w sklepach modelarskich . Ja używam dorobienia spawów Poxiliny, daje się je robić ale nie jestem z tego całkowicie zadowolony. Główne niedogodności to: - pewne trudności z przyklejaniem się do modelu, czasem bardziej uparcie trzyma się narzędzia którym ja dociskam - gdy rozwałkuje ja na cieniutki wałeczek i powstaje cienka warstwa bywa że się kruszy. Czy z Miliputem są podobne problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lop3zpk Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2013 Emm pytanie, jaki rozpuszczalnik powinienem zakupić? Bo jak dotąd używałem zmywacza do paznokci ( wiem wiem ) żeby zmyć farbę. No ale że malowanie wyszło strasznie, z zaciekami, poza tym źle dobrana farba, że będę musiał to zmyć masowo. Jakich rozpuszczalników używacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 2 Czerwca 2013 Share Napisano 2 Czerwca 2013 Zmywacz wamodu do akryli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lop3zpk Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2013 Zmyje tą farbe razem z podkładem, czy podkładu nie ruszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi