Shogun1974 Napisano 31 Sierpnia 2007 Share Napisano 31 Sierpnia 2007 Witam! Jestem na forum od niedawna. Po 2 latach przerwy powracam do sklejania. Nie da się bez tego żyć Wcześniej robiłem pancerkę w 1:35 - teraz biorę się za okręty. Mam zamiar jako wprawkę skleić ORP "Kaszub". Czy ktoś mógłby mnie poratować jakimiś materiałami pomocniczymi - plany, rysunki itd? Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam Shogun1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klima1 Napisano 3 Września 2007 Share Napisano 3 Września 2007 Ale który ORP Kaszub? Bo był (i jest) więcej niż 1. Wikipedia to podobno trefne źródło informacji, ale co mi tam: http://pl.wikipedia.org/wiki/ORP_Kaszub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun1974 Napisano 3 Września 2007 Autor Share Napisano 3 Września 2007 no jasne !!! ale ze mnie ciamajda ;) oczywiście mnie interesuje torpedowiec eks V -108 biore sie za model z Mirage Hobby model ma swoje bledy - ale innego nie ma przy pomocy blaszek cos z niego wykleje mam problem z malowaniem! w instrukcji jest podany kolor jasno szary - malo precyzyjnie czy moze byc humbrol 64? wydaje mi sie ze poklad nie byl deskowany - czy mam racje? w instrukcji jest podane ze poklad ma byc brazowy - dlaczego? czy w 1925 roku Kaszub mial dalej bialy pasek na pierwszym kominie? przydalyby sie dobre rysunki!!! siec przeszukalem - i kaplica - infoprmacje szczatkowe czy jest jakas konkretna monografia - mam tylko artykol w MSIO styczen/luty 2004 HELP ME!!! a odwdziecz sie fotkami w galerii ;-) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkp Napisano 4 Września 2007 Share Napisano 4 Września 2007 Witam! Pokład, przynajmniej w V-108 był brązowy, ale bez desek tak jak min. w orp Warszawa (tym chyba drugim). Tu widać pokład: http://www.digitalnavy.com/V108water.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 4 Września 2007 Share Napisano 4 Września 2007 Tu widać pokład: Albo tu : http://www.digitalnavy.com/V108new/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun1974 Napisano 5 Września 2007 Autor Share Napisano 5 Września 2007 Dzięki! A jaki kolor z humbrola - w indtrukcji nie ma nic o tym jest napisane tylko jasno szary i brązowy a co z białym paskiem na pierwszym kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klima1 Napisano 10 Września 2007 Share Napisano 10 Września 2007 Heh, mam ten sam model i blaszki do niego, ale ze mnie jednak taki szczur lądowy na razie. Też chcę go zrobić tak, jak wyglądał w ostatnich miesiącach służby - 1925r. Co do MSIO to rzuć też okiem na styczeń - luty 2005 (1/2005) (schematy są) oraz listopad - grudzień 2004 (6/2004). W tym pierwszym na stronie 58 jest zdjęcie "Kaszuba" z okresu 1924 - 1925. Pasek jest. Na przednim kominie. Co do kolorów, to przecież oszczędzali jak mogli i brali co było. To były chyba jakieś pozostałości farby z malowania wagonów czy jakoś tak - niech ktoś mnie poprawi. Daj jakikolwiek szary, bo przecież i tak nikt ci nie udowodni, że jest źle A wyposażenie - tu też oszczędzali. Z chęcią bym się dowiedział, co było, a czego nie było na "Kaszubie" w 1925 przed katastrofą. EDIT:Acha - KONIECZNIE daj relację z budowy ze zdjęciami, żebym wiedział, co poprawiać w moim, jak go zacznę robić (ciekawe, kiedy to będzie). zamiast pisac jednego posta pod drugim skorzystaj z funkcji "zmień" J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi