Shogun1974 Napisano 31 Sierpnia 2007 Napisano 31 Sierpnia 2007 Witam! Jestem na forum od niedawna. Po 2 latach przerwy powracam do sklejania. Nie da się bez tego żyć Wcześniej robiłem pancerkę w 1:35 - teraz biorę się za okręty. Mam zamiar jako wprawkę skleić ORP "Kaszub". Czy ktoś mógłby mnie poratować jakimiś materiałami pomocniczymi - plany, rysunki itd? Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam Shogun1974 Cytuj
klima1 Napisano 3 Września 2007 Napisano 3 Września 2007 Ale który ORP Kaszub? Bo był (i jest) więcej niż 1. Wikipedia to podobno trefne źródło informacji, ale co mi tam: http://pl.wikipedia.org/wiki/ORP_Kaszub Cytuj
Shogun1974 Napisano 3 Września 2007 Autor Napisano 3 Września 2007 no jasne !!! ale ze mnie ciamajda ;) oczywiście mnie interesuje torpedowiec eks V -108 biore sie za model z Mirage Hobby model ma swoje bledy - ale innego nie ma przy pomocy blaszek cos z niego wykleje mam problem z malowaniem! w instrukcji jest podany kolor jasno szary - malo precyzyjnie czy moze byc humbrol 64? wydaje mi sie ze poklad nie byl deskowany - czy mam racje? w instrukcji jest podane ze poklad ma byc brazowy - dlaczego? czy w 1925 roku Kaszub mial dalej bialy pasek na pierwszym kominie? przydalyby sie dobre rysunki!!! siec przeszukalem - i kaplica - infoprmacje szczatkowe czy jest jakas konkretna monografia - mam tylko artykol w MSIO styczen/luty 2004 HELP ME!!! a odwdziecz sie fotkami w galerii ;-) pzdr Cytuj
szkp Napisano 4 Września 2007 Napisano 4 Września 2007 Witam! Pokład, przynajmniej w V-108 był brązowy, ale bez desek tak jak min. w orp Warszawa (tym chyba drugim). Tu widać pokład: http://www.digitalnavy.com/V108water.pdf Cytuj
okonek Napisano 4 Września 2007 Napisano 4 Września 2007 Tu widać pokład: Albo tu : http://www.digitalnavy.com/V108new/index.html Cytuj
Shogun1974 Napisano 5 Września 2007 Autor Napisano 5 Września 2007 Dzięki! A jaki kolor z humbrola - w indtrukcji nie ma nic o tym jest napisane tylko jasno szary i brązowy a co z białym paskiem na pierwszym kominie? Cytuj
klima1 Napisano 10 Września 2007 Napisano 10 Września 2007 Heh, mam ten sam model i blaszki do niego, ale ze mnie jednak taki szczur lądowy na razie. Też chcę go zrobić tak, jak wyglądał w ostatnich miesiącach służby - 1925r. Co do MSIO to rzuć też okiem na styczeń - luty 2005 (1/2005) (schematy są) oraz listopad - grudzień 2004 (6/2004). W tym pierwszym na stronie 58 jest zdjęcie "Kaszuba" z okresu 1924 - 1925. Pasek jest. Na przednim kominie. Co do kolorów, to przecież oszczędzali jak mogli i brali co było. To były chyba jakieś pozostałości farby z malowania wagonów czy jakoś tak - niech ktoś mnie poprawi. Daj jakikolwiek szary, bo przecież i tak nikt ci nie udowodni, że jest źle A wyposażenie - tu też oszczędzali. Z chęcią bym się dowiedział, co było, a czego nie było na "Kaszubie" w 1925 przed katastrofą. EDIT:Acha - KONIECZNIE daj relację z budowy ze zdjęciami, żebym wiedział, co poprawiać w moim, jak go zacznę robić (ciekawe, kiedy to będzie). zamiast pisac jednego posta pod drugim skorzystaj z funkcji "zmień" J. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi