Skocz do zawartości

Bismarck- Trumpeter, 1:700

filipsg

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie miałem się brać za większe pływadełka dopiero po skończeniu Hatsuyuki, no ale data taka a nie inna...

W 72. rocznicę zatopienia ,,Bismarcka", witam w moim warsztacie!

DSC01337_zps80c02294.jpg

Szczerze mówiąc przeglądając inne Bismarcki na forum zadziwił mnie fakt że ich tak mało, więc biorę się poprawianie statystyk

In-boxa nie wrzucam, bo jest łatwo dostępny na innych stronach, podzielę się jednak zdjęciem pokazującym detale zawarte na wypraskach:

DSC01341_zps31cf78a2.jpg

Wzbogaceniem zestawu będą relingi Voyagera (patrząc na tą rachityczną blaszkę już się boję brać to do ręki ) A wsparciem merytorycznym egzemplarz "Militariów XXw." zawierający sporą kolekcję rysunków niemieckiego kolosa, w tym 3D (tylko gdzie te okulary...) http://www.sklep.kagero.pl/15-militaria-xx-wieku-wydanie-specjalne-nr-3-15-2010.html

DSC01343_zps5a16b362.jpg

Ze spasowaniem jak na razie jest gorzej niż z detalami:

DSC01346_zps25ee5f53.jpg

DSC01345_zpse878f089.jpg

DSC01346_zps25ee5f53.jpg

DSC01347_zps8fb81759.jpg

Połówki kadłuba są spasowane na sucho, i nie licząc rufy bardzo dobrze do siebie pasują. Szpachluję część podwodną osobno bo mam nadzieję że uda mi się osobno pomalować obie połówki i dopiero potem je skleić, co znacznie ułatwi mi robotę.

A właśnie, co do malowania użyję ostatniego malowania Bismarcka, znalezionego na bismarck-class.dk:

paintbism1941rheinub06sidelarge.gif

paintbism1941rheinub06abovelarge.gif

To na razie na tyle, pozdrawiam!

• 3 weeks later...

Żeby nie było że nic się nie dzieje

W zasadzie ukończony komin na którym brakuje jeszcze tylko relingów i działek plot. (ale te ostatnie dopiero po pomalowaniu)

DSC01597_zps4b9f9c8b.jpg

DSC01598_zpsda48edba.jpg

i główna artyleria

DSC01599_zps52715c88.jpg

szykując się do złożenia zamówienia na farby do Bismarcka i kolejnego w kolejce Repulse'a natrafiłem na twardy orzech do zgryzienia, mianowicie kolor burt i nadbudówek dla mojego korsarza. Na pokazanych wyżej schematach i wszelkich planach jest on jasnoszary, a Hasegawa i Tamiya proponują do swoich Bismarcków znacznie ciemniejsze odcienie. Najbardziej podpasował mi TS-81, ale to też kolor do pancerników brytyjskich (cóż, nazwa British Navy Gray nie wzięła się znikąd) więc coś mi tu dalej nie gra...

farba-ts-81-british-navy-gray.jpg