Rafako Napisano 16 Czerwca 2013 Share Napisano 16 Czerwca 2013 Koledzy proszę o pomoc w temacie koloru w kabinie Bf 109 E-4 trop. Mam zamiar wykonać model Tamiya w wersji pustynnej z 1941 roku, ale mam wątpliwości co do sposobu malowania kabiny w oryginale. Instrukcja sugeruje podłogę w kolorze German grey (RLM 66 ?) a resztę w kolorze szarozielonym (RLM 02 ?). Czy to właściwe kolory ? Do tej pory spotykałem się z wersjami malowania całej kabiny w RLM 02 lub całej w kolorze RLM 66. Od kiedy kolor RLM 66 zastąpił RLM 02 ? Z góry dziękuję za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 16 Czerwca 2013 Share Napisano 16 Czerwca 2013 Od kiedy kolor RLM 66 zastąpił RLM 02 ? Już wiosną/latem 1940 roku i proces ten następował dość płynnie z uwagi na użycie maszyn poremontowych po "tunigu" do wyższych wersji a także produkcję nowych samolotów przez kilku głównych producentów i korzystanie z zapasów części. Stąd możliwe rzeczy typu podłoga i burty w RLM 66 a fotel 02. Instrukcja sugeruje podłogę w kolorze German grey (RLM 66 ?) a resztę w kolorze szarozielonym (RLM 02 ?). Czy to właściwe kolory ? Do tej pory spotykałem się z wersjami malowania całej kabiny w RLM 02 lub całej w kolorze RLM 66. Dla 109 E-4/Trop z tymi kalkami jakie masz w pudle - maluj śmiało całość RLM 66. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafako Napisano 16 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2013 Dziękuję Kuba ! Bardzo mnie cieszy Twoja sugestia co do malowania całego kokpitu RLM 66 bo zwyczajnie bardziej mi się ten wariant podoba niż opcja z RLM 02 który zawsze był dla mnie taki nijaki taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelożerca Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Wcześniejsze wersje RLM 02, późniejsze RLM 66. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi