Skocz do zawartości

Schnellboot S-100 Revell 1:72

Seba77

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 141
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Profil plastikowy o przekroju okrągłym średnica 0,3mm.

Odpowiednik żyłki wędkarskiej lecz zdecydowanie bardziej sztywny i lepiej dający się kleić.

Pozdrawiam

No to źle zadałem pytanie, bo bardziej interesowało mnie gdzie to kupić

Prace prawie dobiegły końca. Wykorzystałem prawie 80% elementów fototrawionych i 90% elementów Revellowskich. Kilka szczegółów dodałem od siebie.

Łańcuszek udało się znaleźć dość tanio w Rossmanie. Kupiłem zawieszkę z łańcuszkiem za 16,99.

Do dzisiaj dorobiłem oszklenie kokpitu, relingi wykonane na całym Schnellbocie ( trzeba bardzo uważać gdyż są piekielnie delikatne, już kilka razy musiałem je podklejać SG ) oraz wykonałem od nowa schodki łączące dolny pokład z górnym

Zacząłem bawić się trochę w ślady eksploatacji. Za pomocą ołówka na elementach będących w oryginale metalowymi naniosłem otarcia.

Dodałem gdzie nie gdzie brązowego Washa.

Co zostało:

- wykonać drewniane bosaki i zamocować je na pokładzie

- zamontować gotową już kotwicę

- pomalować i zawiesić koła ratunkowe

- rozwiesić linki anten. ( chyba wykonam je z pończoch bo plastikowe anteny są za giętkie na cienki drucik.

- no i wykonać banderę gdyż kalkowej nie będę używał

- nałożyć kalkomanie i wykonać kilka samodzielnie lub namalować brakujące elementy

- nałożyć czerwonego Washa na spód

- wykonać trochę rdzawych zacieków

P8060187_zpsdad88c51.jpg

P8060188_zpsd1cc818b.jpg

P8060189_zps5a5971a4.jpg

P8060190_zps8d512353.jpg

P8060191_zps1d58577c.jpg

P8060192_zpsd4fd076a.jpg

Pozdrawiam

Już niedługo koniec

Mam pytanie czy na jednostkach bojowych spotyka się biało czerwone tyczki do pomiaru głębokości?

Mam ochotę dorzucić taką 5m zawsze to trochę ożywi pokład

Tak serio to w zestawie jest taka tyczka tylko że producent proponuje szare malowanie.

Mam pytanie czy na jednostkach bojowych spotyka się biało czerwone tyczki do pomiaru głębokości?

Jeśli jednostka operuje na wodach płytkich to występowania takiej tyczki nie można wykluczyć, nawet jeśli nie była etatowym wyposażeniem okrętu. Tyczka tak może mieć dwojakie przeznaczenie, takie ogólne by zobaczyć, czy już "siedzimy na mieliźnie" i wówczas kolor obojętny . Maże też służyć do sondowania głębokości. Wówczas musi być wyskalowana i mogą to być np. biało czerwone pasy.

Meine Dame und Herren

Nasza wspaniała stocznia zwodowała dzisiaj kolejnego Schnellbotta. Jutro na podniesienie bandery przyjedzie sam nasz wspaniały Wódz.

No dobra żarty na bok.

Jednostka ukończona, brak jeszcze tylko bandery Kriegsmarine która się drukuje i będzie dopiero jutro.

To samo dotyczy się jeszcze malunków na rufie w postaci dwóch liter KK . Zrobię to jak dopadnę blok milimetrowy

No i sprawa niewielkiego oznaczenia na kokpicie tzn. dwóch skrzyżowanych sztyletów. Może ktoś posiada dokładny ich rysunek bądź zdjęcie byłbym wdzięczny.

Zdjęcia robione lampą błyskową i mogą trochę przekłamywać kolory.

Spód Schnella potraktowany specyfikiem AK do symulowania zacieków na czerwonych częściach dennych okrętów.

Tak jak powiedziałem to i zrobiłem. Tyczka do pomiaru głębokości jest na rufie. W rzeczywistości miała by długość ok.6m

Starałem się nie przedobrzyć z brudzeniem i odrapaniami.

Na początek kilka fotek jutro jak dobrze pójdzie będzie galeria.

P8080187_zps491206ec.jpg

P8080188_zpscf3db951.jpg

P8080189_zps21aa7df2.jpg

P8080190_zps56c7b1db.jpg

P8080191_zps467c498d.jpg

P8080192_zpsb126f1f2.jpg

P8080193_zpsad688d52.jpg

P8080196_zpsfbc43d5e.jpg

P8080197_zps45dae6c3.jpg

P8080198_zpsea9a6a2d.jpg

P8080199_zpscfa237d0.jpg

P8080200_zps84ab956f.jpg

P8080201_zpsf154ae13.jpg

Meine Dame und Herren

Nasza wspaniała stocznia zwodowała dzisiaj kolejnego Schnellbotta. Jutro na podniesienie bandery przyjedzie sam nasz wspaniały Wódz.

Że niby Premier Donald ?

Super model, przebieram nóżkami by zobaczyć pełną galerię

Zgodności z oryginałem nie oceniam – są od tego rasowi specjaliści. Jako model mi się osobiście podoba. Co bym zmienił - łańcuszek, co bym dodał - wgniecenia i otarcia na odbojnicach.