Jacek57 Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Reling prezentuje się dobrze, zgłasza gdy się uwzględni skalę. A profil 0,3 – cóż to takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Profil plastikowy o przekroju okrągłym średnica 0,3mm. Odpowiednik żyłki wędkarskiej lecz zdecydowanie bardziej sztywny i lepiej dający się kleić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek57 Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Profil plastikowy o przekroju okrągłym średnica 0,3mm. Odpowiednik żyłki wędkarskiej lecz zdecydowanie bardziej sztywny i lepiej dający się kleić. Pozdrawiam No to źle zadałem pytanie, bo bardziej interesowało mnie gdzie to kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Ostatnio kupowałem w sklepie Exito zamawiając przez internet. Koszt 25cm odcinka to ok.3zł jak dobrze pamiętam. Mają różnego rodzaju profile. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek57 Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 O, dzięki to jest to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Prace prawie dobiegły końca. Wykorzystałem prawie 80% elementów fototrawionych i 90% elementów Revellowskich. Kilka szczegółów dodałem od siebie. Łańcuszek udało się znaleźć dość tanio w Rossmanie. Kupiłem zawieszkę z łańcuszkiem za 16,99. Do dzisiaj dorobiłem oszklenie kokpitu, relingi wykonane na całym Schnellbocie ( trzeba bardzo uważać gdyż są piekielnie delikatne, już kilka razy musiałem je podklejać SG ) oraz wykonałem od nowa schodki łączące dolny pokład z górnym Zacząłem bawić się trochę w ślady eksploatacji. Za pomocą ołówka na elementach będących w oryginale metalowymi naniosłem otarcia. Dodałem gdzie nie gdzie brązowego Washa. Co zostało: - wykonać drewniane bosaki i zamocować je na pokładzie - zamontować gotową już kotwicę - pomalować i zawiesić koła ratunkowe - rozwiesić linki anten. ( chyba wykonam je z pończoch bo plastikowe anteny są za giętkie na cienki drucik. - no i wykonać banderę gdyż kalkowej nie będę używał - nałożyć kalkomanie i wykonać kilka samodzielnie lub namalować brakujące elementy - nałożyć czerwonego Washa na spód - wykonać trochę rdzawych zacieków Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 6 Sierpnia 2013 Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Kończ Waść! Bom ciekaw zobaczyć wreszcie finalny efekt budowy tego cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2013 " Kończ Waść wstydu oszczędź " Finał już niebawem chyba że na oznakowaniu polegnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek57 Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Ciekaw jestem końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Już niedługo koniec Mam pytanie czy na jednostkach bojowych spotyka się biało czerwone tyczki do pomiaru głębokości? Mam ochotę dorzucić taką 5m zawsze to trochę ożywi pokład Tak serio to w zestawie jest taka tyczka tylko że producent proponuje szare malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek57 Napisano 8 Sierpnia 2013 Share Napisano 8 Sierpnia 2013 Mam pytanie czy na jednostkach bojowych spotyka się biało czerwone tyczki do pomiaru głębokości? Jeśli jednostka operuje na wodach płytkich to występowania takiej tyczki nie można wykluczyć, nawet jeśli nie była etatowym wyposażeniem okrętu. Tyczka tak może mieć dwojakie przeznaczenie, takie ogólne by zobaczyć, czy już "siedzimy na mieliźnie" i wówczas kolor obojętny . Maże też służyć do sondowania głębokości. Wówczas musi być wyskalowana i mogą to być np. biało czerwone pasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 8 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2013 Dzięki Właśnie ją wykonałem i montuję na relingu rufowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 8 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2013 Meine Dame und Herren Nasza wspaniała stocznia zwodowała dzisiaj kolejnego Schnellbotta. Jutro na podniesienie bandery przyjedzie sam nasz wspaniały Wódz. No dobra żarty na bok. Jednostka ukończona, brak jeszcze tylko bandery Kriegsmarine która się drukuje i będzie dopiero jutro. To samo dotyczy się jeszcze malunków na rufie w postaci dwóch liter KK . Zrobię to jak dopadnę blok milimetrowy No i sprawa niewielkiego oznaczenia na kokpicie tzn. dwóch skrzyżowanych sztyletów. Może ktoś posiada dokładny ich rysunek bądź zdjęcie byłbym wdzięczny. Zdjęcia robione lampą błyskową i mogą trochę przekłamywać kolory. Spód Schnella potraktowany specyfikiem AK do symulowania zacieków na czerwonych częściach dennych okrętów. Tak jak powiedziałem to i zrobiłem. Tyczka do pomiaru głębokości jest na rufie. W rzeczywistości miała by długość ok.6m Starałem się nie przedobrzyć z brudzeniem i odrapaniami. Na początek kilka fotek jutro jak dobrze pójdzie będzie galeria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 8 Sierpnia 2013 Share Napisano 8 Sierpnia 2013 Meine Dame und Herren Nasza wspaniała stocznia zwodowała dzisiaj kolejnego Schnellbotta. Jutro na podniesienie bandery przyjedzie sam nasz wspaniały Wódz. Że niby Premier Donald ? Super model, przebieram nóżkami by zobaczyć pełną galerię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek57 Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Zgodności z oryginałem nie oceniam – są od tego rasowi specjaliści. Jako model mi się osobiście podoba. Co bym zmienił - łańcuszek, co bym dodał - wgniecenia i otarcia na odbojnicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 9 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Łańcuszek już pewnie taki zostanie gdyż to najdrobniejszy jaki znalazłem. Otarcia na odbojnicach dodam i pewnie jeszcze jakiś zaciek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 9 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Zapraszam do galerii. Mam nadzieję że będzie się podobała Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi