ciamacz Napisano 22 Czerwca 2013 Napisano 22 Czerwca 2013 Cześć, kilka dni temu przeszedłem rewolucję. Z farb revella przerzuciłem się na vallejo air (ależ to ułatwia życie). Przy okazji skorzystałem z ich lakieru błyszczącego. I tu już jest problem.Wcześniej używałem humbrola i było wszystko fajnie. Dzisiaj, po vallejo wyskoczyły mi drobne grudki, nierówności. Robię coś źle, czy jakość tego lakieru pozostawia wiele do życzenia? Na humbrolu ani razu takiego czegoś nie miałem, a "malowałem" już kilka modeli. Przy farbach problemu nie ma. Używam oczywiście aero. Pozdrawiam Cytuj
gumowy01 Napisano 26 Czerwca 2013 Napisano 26 Czerwca 2013 Dobrze wymieszaj farbkę i dodaj rozcieńczalnika tej samej firmy, wszystko powinno być dobrze Cytuj
wojtas Napisano 26 Czerwca 2013 Napisano 26 Czerwca 2013 Cześć, kilka dni temu przeszedłem rewolucję. Z farb revella przerzuciłem się na vallejo air (ależ to ułatwia życie). Przy okazji skorzystałem z ich lakieru błyszczącego. I tu już jest problem.Wcześniej używałem humbrola i było wszystko fajnie. Dzisiaj, po vallejo wyskoczyły mi drobne grudki, nierówności. Robię coś źle, czy jakość tego lakieru pozostawia wiele do życzenia? Na humbrolu ani razu takiego czegoś nie miałem, a "malowałem" już kilka modeli. Przy farbach problemu nie ma. Używam oczywiście aero. Pozdrawiam Witaj w klubie.Ja tez jakis czas temu przesiadlem sie na akryle i bylem w szoku. Jestem starej daty sklejaczem i docenilem zalety szybkich malowan ale do zabezpieczen kolejnych warstw uzywam sido. Nawet nie probuje matu akrylowego,revella mat olejny schnie dobe ale o efekt mozna byc spokojny,ani trupi mat,ani polmat. Maluje Tamiyami i polecam wszystkim. Cytuj
kret69 Napisano 26 Czerwca 2013 Napisano 26 Czerwca 2013 O widzisz, to rozwiązałeś mój problem z nieciekawym matem Vallejo... Dzięki. Cytuj
gumowy01 Napisano 1 Lipca 2013 Napisano 1 Lipca 2013 Ja używam bezbarwnego matowego Gunze i super Cytuj
panDespota Napisano 3 Lutego 2024 Napisano 3 Lutego 2024 Odkopie temat. Macie jakieś info czy Vallejo zmieniło paletę barw czy ich kontrole jakosci to idzie o d... rozpbić? Buduje sobie teraz dwa Arada i planuje pomalowac w RLM 76/81/82. Tak się składa że znalazłem sie w posiadaniu drugiego kompletu farb. Postawiłem na półce i zonk. W butelkach inne odcienie. Najbardziej widać na RLM76. Zrobiłem test z których się zawsze śmialem i odciennie sa z lekka inne Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi