Skocz do zawartości

Koślawe koła w Trucku.

Gość JarekS

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Chciałem zapytać, jak radzicie sobie z kiepskimi wypraskami osi/felg, przy których felga ma duży luz po załozeniu na oś (półoś)? Problem dotyczy oczywiście kół przednich, skrętnych.

Luz ten jest na tyle mały, że np. owinięcie jednym zwojem taśmy klejącej to już za dużo, a jednocześnie na tyle duży, że może powodować koślawe koła.

Macie jakieś sprawdzone sposoby na to?

Jak wykasować ten luz, może np. pociągnąć półoś farbą albo ClerFixem?

Ja już nie pierwszy raz spotykam się z tym problemem, a obecnie mam tak w Actrosie Black Edition, który właśnie składam. Nie chcę, żeby koła zepsuły efekt końcowy.

Jeśli temat był już omawiany, to proszę o linka i ostrzeżenie

Pozdrowienia.

Luz ten jest na tyle mały, że np. owinięcie jednym zwojem taśmy klejącej to już za dużo
Mozesz sprobowac owinac tasma, jak mowisz i np. troszke podszlifowac otwor w feldzie tak, zeby polos owinieta tasma tam weszla.

Sposób Majka chyba jest najlepszy, ale możesz też pokombinować z farbkami, w końcu nie będziesz chyba się nim bawił

Sposób Majka chyba jest najlepszy, ale możesz też pokombinować z farbkami, w końcu nie będziesz chyba się nim bawił

Nie, ale nawet ustawiony, stojąc dłużej "rozjeżdża" się jak żaba :(

Pozdrowienia.

Witam , sposob Majka jest dobry , ale ja bym spróbował jednak c ClearFixem . Nie chcąc zakładac nowego tematu zapytam w tym bo jest troszke podobny , a więc po malowaniu ramy chciałem na tył załozyc bliżniaki , jednakże ... cisne ... cisne ... cisne ... cisne , a tu nagle BACH !!!

Poł oś sie złamała i utkwiła tak w feldze ze ni h*ja jej wyciągnąc nie moge . Jestem rozpaczony , bo cała farba z połosiek i z felgi była zeszlifofana zeby nie było ciasno . Nie wiem co robic prosze o porade

Pozdrawiam KRUGER

więc po malowaniu ramy chciałem na tył załozyc bliżniaki , jednakże ... cisne ... cisne ... cisne ... cisne , a tu nagle BACH !!!

Poł oś sie złamała i utkwiła tak w feldze ze ni h*ja jej wyciągnąc nie moge . Jestem rozpaczony , bo cała farba z połosiek i z felgi była zeszlifofana zeby nie było ciasno . Nie wiem co robic prosze o porade

Pozdrawiam KRUGER

Przede wszystkim nie wciska się felg na osie Jeżeli są zbyt cisno spasowane to należy rozwiercić obręcz, ewentualnie otwór w kole przeszlifować okrągłym iglakiem. Odradzam szlifowanie osi ponieważ zmniejsza to ich wytrzymałość.

Nie pozostaje Ci nic innego, jak rozwiercić felgę i dorobić nową oś z kawałka ramki.

Odradzam szlifowanie osi ponieważ zmniejsza to ich wytrzymałość.

Cześć.

Ja tylne osie przeszlifwałem minimalnie, bo składanie wypraski (odlewu) było złe i miałem przesunięte wględem siebie połówki osi. Minimalne zebranie plastiku (ząbka) nie osłabi raczej półosi, zresztą sama nadlewka i tak nie ma nic wspólnego z wytrzymałością. Oczywiście, jak się dużo zbierze to się osłabi.

Po przeszlifowaniu wchodzą u mnie bardzo ładnie, dodatkowo odrobina smaru poprawi toczenie.

KRUGER_MAN, zobacz czy nie masz jakiejś ramki z wypraski o podobnej grubości, żeby z niej dorobić półoś (jak radzi Tornado). Jeśli już znajdziesz odpowiedni "pręt", rozwierć felgę, zeby usunąć półoś i rozwierć też miejsce, skąd półoś wychodzi przy - przy zawieszeniu. Wtedy dorabianą półoś "wpuścisz"w zawieszenie i po sklejeniu będzie to wszystko wytrzymałe.

Co do luzu na przednich półosiach, pociągnąłem dziś farbą przy okazji malowania tarcz hamulcowych, zobaczymy jak będzie jutro z pasowaniem.

Pozdrowienia.

PS

Pomalowałem półośki 2x farbą, dałem smaru i już jest OK.

Pozdrowienia.