Skocz do zawartości

Problem Vallejo vs Pactra

kowal76

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam pytanie , czy na pomalowany model farbką Vallejo Air Aluminium mogę położyć lakier bezbarwny Pactry ?. Czy nie zajdzie do jakiejś reakcji pomiędzy nimi ?. Pytam ponieważ raz tak miałem z Lifecolor , no ale wtedy malowałem pędzlem.

Ja kiedyś też malowałem pędzlem pactrą (farbą) po Lifecolor i wtedy jedna i druga jakby się zmieszały. Myślę że to wina Lifecolor więc spokojnie możesz położyć mat na vallejo choć tych nie używałem, ale oba to wykwintnie akryle i nie powinno być z nimi problemu szczególnie jeśli używasz aero.

Tak naprawdę to jest już chyba tydzień po malowaniu a ta farbka Vallejo aluminium jakaś taka gumowa jest .Jak się dotknie palcem i dłużej potrzyma to rozpuszcza się. Ostatni raz użyłem farbki Vallejo.

Tak naprawdę to jest już chyba tydzień po malowaniu a ta farbka Vallejo aluminium jakaś taka gumowa jest .Jak się dotknie palcem i dłużej potrzyma to rozpuszcza się. Ostatni raz użyłem farbki Vallejo.

Czy chodzi ci o farbkę nr 062 do aerografów (seria AIR) ?

Malowałem tym już kiedyś i nie zauważyłem takich problemów, u mnie szybko wyschło i nic się nie lepiło.

Rozcieńczałeś to jeszcze czymś do malowania ?

Może do farbki przed malowaniem dostało się jakieś zanieczyszczenie (niedostatecznie wyczyszczony pędzel/aerograf/malowana powierzchnia ) i stąd taka reakcja ? Albo reakcja z podkładem - coś dałeś pod spód ?

Panowie ale czemu sie meczyc.To nie jest 1-szy przypadek ze modelarze mecza sie z V.Czy ten podklad czy inny szukacie przyczyny w podkladzie.Tama idzie bez podkladu i jest ok.Fakt biedna gama kolorow ale i srebrny mozna podbarwic na rozne odcienie.

Nie probuje umiejszac znaczenia farb ww producenta ale raczej nie skarza sie ludziska na Tame.Widac cos jest nie tak w powtarzalnosci jakosci produktow V.

Pozdro.

Ostatni raz użyłem farbki Vallejo.

Ja jestem bardzo zadowolony z Vallejo,bardzo dobrze mi się z nimi pracuje aczkolwiek nie używam "Air'ów".Lakiery także Vallejo i efekty są super.Mogłeś położyć sido przed lakierem pactry.

Ostatni raz użyłem farbki Vallejo.

Ja jestem bardzo zadowolony z Vallejo,bardzo dobrze mi się z nimi pracuje aczkolwiek nie używam "Air'ów".Lakiery także Vallejo i efekty są super.Mogłeś położyć sido przed lakierem pactry.

Być może ja coś żle robię że tak wyszło. A sido mogę jeszcze położyć ponieważ nie malowałem jeszcze Pactrą.

Co do Vallejo Air są różne opinie , jedni mi powiedzieli że nie trzeba rozcieńczać a gdzie indziej słyszałem że wskazane jest rozcieńczenie itp.

Trzeba malować i uczyć się na błędach .

Wciśnięto Ci starą farbę, miałem to z metalikiem gun metal Vallejo, dodam, że non stop jadę na metalikach Vallejo i nie ma z nimi problemu. Nie pomoże tutaj rozcieńczanie to nie jest sprawa braku rozcieńczalnika, farba jest do śmieci niestety - ja bym reklamował.

Wciśnięto Ci starą farbę, miałem to z metalikiem gun metal Vallejo, dodam, że non stop jadę na metalikach Vallejo i nie ma z nimi problemu. Nie pomoże tutaj rozcieńczanie to nie jest sprawa braku rozcieńczalnika, farba jest do śmieci niestety - ja bym reklamował.

Ciekawe , dzięki za info. Jak będę w sklepie w którym zakupiłem to zapytam się czy takie efekty są od przeterminowanej farbki.

Nic nie pytaj bo się wykręcą. Weź pomalowany element i zeskrob przy nich farbę od razu zmiękną i oddadzą Ci kasę. Farba nie ma prawa tak się zachowywać. Po 7 dniach akryl jest w pełni utwardzony. Nawet jak farba nie jest przeterminowana to mogła być składowana w złej temperaturze są rożne czynniki mogące ją popsuć, ale to nie Twój problem tylko sprzedawcy, jak mówię zabierz farbę pokaż im, że się nie nadaje do pracy i za kaskę kup sobie nową inną.

Panowie ale czemu sie meczyc.To nie jest 1-szy przypadek ze modelarze mecza sie z V.Czy ten podklad czy inny szukacie przyczyny w podkladzie.Tama idzie bez podkladu i jest ok.Fakt biedna gama kolorow ale i srebrny mozna podbarwic na rozne odcienie.

Nie probuje umiejszac znaczenia farb ww producenta ale raczej nie skarza sie ludziska na Tame.Widac cos jest nie tak w powtarzalnosci jakosci produktow V.

Pozdro.

Dobrze by było rozpoznać problem właśnie po to by się z Vallejo nie męczyć.

Mnie jak na razie takie przypadki omineły ale, skoro już kilka kolorków się ma i szkoda by było wyrzucić, to dobrze by było poszerzyć wiedzę o to czego z tymi farbkami nie robić by nie zepsuć malowania.