akinom Napisano 9 Września 2007 Share Napisano 9 Września 2007 Witam, Zapragnąłem podzielic się z Wami mym szcześciem z ukończenia pierwszego w mym życiu modelu. Jest to jak widzac T34/85 firmy UM w skali 1/72, malowany aerografem przy pomocy farbek Humbrol . Bardzo prosze o opinie na co w przyszłości zwracać uwagę i co zrobić inaczej, bo pewne rzeczy już odkryłem podczas prac nad modelem i ppewne zrobiłbym inaczej ale na to przyjdzie czas - wszak czołgów podczas II wojny było dość sporo Prosze o łagodny wymiar kary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valpurgius Napisano 9 Września 2007 Share Napisano 9 Września 2007 Ogólnie rzecz biorąc- sympatyczny Mogłeś tylko lufę podszlifować, widać ślady podziału formy. Gąsienice może też nie są naj, ale sam mam z nimi problemy, a zważywszy, że to Twój pierwszy czołg- naprawdę dobrze, wg. mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akinom Napisano 9 Września 2007 Autor Share Napisano 9 Września 2007 Dzieki za pozytywne przyjecie Lufa gorzej wyszła na zdjęciu niz w rzeczywistości ale oczywiście w przyszłych modelach zwrócę na to uwagę. A gąski to... ech... myślałem, ze nie dam rady ale jakoś poszło - następnym razem będę juz wiedział więcej na ich temat choć lekko nie jest Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 9 Września 2007 Share Napisano 9 Września 2007 Jak na pierwszy czołg, jest całkiem w porządku. Wygląda na dosyć schludnie sklejony, a i delikatne brudzonko nie wyszło najgorzej (może tylko koła są nieco zbyt czyste, w porównaniu z przykurzonymi błotnikami i przodem). Następny razem mógłbyś również spróbować swoich sił wykonując olejny lub akrylowy wash. Jeśli masz zamiar dalej malować Humbrolem, to staraj się zawsze jak najlepiej go wymieszać, wstrząsnąć i rozrobić, bo przy emaliach o grudy nie trudno. Mam pytanie. Czy faktura powierzchni włazu kierowcy jest w tym modelu aż taka choropowata? Mógłbyś pokazać fotkę tyłu? Czołgów z drugiej wojny rzeczywiście jes mnóstwo i napewno uraczysz nas jeszcze kiedyś jakimś ciekawym pojazdem. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 9 Września 2007 Share Napisano 9 Września 2007 Bardzo pozytywnie wyszedł, jedyna uwaga to chyba zbyt duża chropowatość faktury wieży. Ale plus ze próbowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akinom Napisano 9 Września 2007 Autor Share Napisano 9 Września 2007 Dzieki zo pochlebne opinie ( oczywiście jak na debiut ) Chropowatość wieży ( faktura odlewu ) i włazu wyszła na zdjęciu lekko przesadzona, w rzeczywistości jest mniej wyrazista ( muszę się jeszcze zdjęcia nauczyć robić ) ale to było moje pierwsze doświadczenie z fakturą odlewu więc potem będzie mam nadzieję tylko lepiej. wash chcialem próbowac ale się wystraszyłem najpierw spróbuję na jakimś wraku go przećwiczyć ( mam uproszczony model JS-2 z zestawu italieri, który na takie eksperymenty pasuje jak ulal ). Co do farbek to powoli lapię o co w tym chodzi ( rozcieńczanie, mieszanie, itp ) a i aerograf powoli rozpracowuję, choć przesiadka z puszki z gazem ( po wstępnym malowaniu ) na kompresor ( dokończenie modelu ) zniszczyła mój swiatopogląd na malowanie aerkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafek Napisano 9 Września 2007 Share Napisano 9 Września 2007 Całkiem całkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 9 Września 2007 Share Napisano 9 Września 2007 Jak na pierwszy model to ci super wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 9 Września 2007 Share Napisano 9 Września 2007 Nie bardzo mi się chce wierzyć ze to pierwszy. Na przyszłośc lin holownicznych nie maluj na srebrno, bo nie są one z aluminium tylko potraktuj gun matalem i potem lekko rdzą. Aha i zeszlifuj szwy na kołach jezdnych. Gniazdo anteny znajdowało się na wieży a nie z boku kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akinom Napisano 9 Września 2007 Autor Share Napisano 9 Września 2007 Naprawdę to mój pierwszy sklejony i pomalowany model czegokolwiek - no może nie licząc Łosia sklejonego w dzieciństwie ale on był podobny do wszystkiego tylko nie do Łosia Co do gniazda antenowego to tak bylo w instrukcji ale przyznam się, że też miałem wątpliwosci, bo na kadłubie to wersje 76 je miały, a 85 właśnie na wieży. Pudełkowe gumowe liny zastąpiłem stalowymi z zestawu Dragona ( którego miałem robić na początku ) ale ostatecznie trafiły tutaj, trochę pobrudzone i przykurzone ale przyjmuję uwage na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafek Napisano 9 Września 2007 Share Napisano 9 Września 2007 Przesadziłeś z fakturą odlewu na wieży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 9 Września 2007 Share Napisano 9 Września 2007 muszę się jeszcze zdjęcia nauczyć robić O to, to...! Wbrew pozorom, bardzo wazna sprawa. Co do reszty, inni koledzy napisali juz chyba wszystko co ja moglbym napisac. Ogolnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipol Napisano 19 Października 2010 Share Napisano 19 Października 2010 Sam mam T - 34 76 firmy Uni models i muszę powiedzieć że ładnie wykonałeś ten model. Faktura wieży lekko przesadzona ale wiem że to wina fotki a także odlewu dlatego nie obwiniam ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek3 Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 Mam sporo sklejonych modeli UM , ten mi się podoba . Na przyszłość - ten czołg jest dobrze znany wspomagaj się zdjęciami chodzi mi o gniazdo antenowe , poręcze dla desantu rób z drucików lepiej wygląda , gąski od wewnątrz przetrzyj jakimś srebrnym grzebienie były bardzo wyświechtane , poza tym model ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi