bahamut24 Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 Witam, Zwracam się z prośbą o poradę Obecnie maluję farbami Vallejo MC ale naczytałem się dużo pozytywnych opinii na temat farb gunze i zastanawiam się czy nie kupić tych farb? Jesli juz to które C czy H? Skłaniam się w stronę C bo niby lepsze. Nastawiam się na malowanie samolotów i samochodów cywilnych , w przypadku samochodów jaki lakier bezbarwny stosować na te farby, żeby kalek nie zeżarł, TopCoat Gunze? Na stronie Gunze znalazłem , że farby są dobrane do danego typu malowania samolotów np. Niemcy II wś, zgadzają się to co dobrali z rlm ( http://www.gunze.pl/go/_category/?idc=14_20_4&order=1&page=1&producer_id=0&record_row=long&lang=pl )? Proszę o pomoc bo mam dylemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedros Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Odpowiem ci z punktu widzenia osoby niedoświadczonej (skleiłem po powrocie do hobby zaledwie kilka modeli) ale posiadającej jako takie porównanie. Kupiłem farby kilku producentów (tylko akryle) i ciapię sobie nimi przy pomocy pseudoiwaty, jako źródło powietrza mając agregat od inhalatora , tak wiem, kupa straszna, ale mi wystarcza. Właśnie dlatego, że głównie używam Gunze H. Zaznaczam, że jest to moja subiektywna ocena, ale te farby (i nie tylko) są po prostu genialne do aero - do pędzla nie, to trzeba zaznaczyć. Zaczynałem od Pactry, mam też Lifecolor, Tamiję, Valejo. Najbliższa Gunze jest Tamija, co zresztą potwierdzą inni, ale ja uważam, że Gunze H + Mr. Color Levelling Thinner to jest nalepszy zestaw do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 W zasadzie różnicy żadnej nie ma czy Gunze C czy Gunze H jeśli rozcieńczasz tym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Mam ten rozcieńczalnik więc problemu nie będzie, jednak chyba bardziej skłaniam się w stronę C. A co z tymi proponowanymi kolorami do danych schematów malowania? Nie ukrywam że jest to ułatwienie bo nie trzeba szukać odpowiedników, wchodzę i zamawiam farby tylko czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Ja jakoś wole h. Łatwiej się aero czyści. Rozcieńczam leveling thinerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Ja raczej także wolę H ze względu na mniej drażniący zapach (co w moich warunkach ma dość duże znaczenie) ale pod warunkiem, że rozcieńczane są dedykowanym specyfikiem gunze do serii H. Jeśli będą rozcieńczane "żółtkiem" to i tak zapaszek da się we znaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Czytałem jeszcze trochę w sieci i chyba jednak kupię te H ze względu na zapach, żeby żonie nie przeszkadzało za bardzo. Mam nadzieję że się nie zawiodę ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedros Napisano 3 Sierpnia 2013 Share Napisano 3 Sierpnia 2013 Bierz H i podany "żółty" thinner. Faktycznie, zapaszek ma, ale nie jest tak mocny jak same farby serii C. Dodatkowo, używasz Thinnera tylko w ilościach "kroplowych" i nie daje się tak we znaki. Wiem co mówię, poniważ przez kłopoty zdrowotne muszę uważać na takie zapaszki - a przy tym zestawie daję radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Zamówienie na farby H poszło a żółtka już mam w domu. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi