Skocz do zawartości

Messerschmitt Bf-109 E-4 -----> Airfix 1/72

Abominus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Tak na szybkiego przed kolejnymi poligonowymi zmaganiami postanowiłem pyknąć sobie airfix'owego Messera. Ten pośpiech nie wyszedł mi na dobre i oto muszę przyznać, że mój ostatni ulepek to bieda straszna. Jak tak popatrzyłem na to coś co stworzyłem to zapłakałem i odechciało mi się cokolwiek ratować. Powiedziałem sobie NIGDY WIĘCEJ POŚPIECHU!!!! bo to pułapka straszliwa. Airfix tak się postarał a ja dałem ciała. Wady: wszystko...

Model przedstawia przedstawia samolot Messerschmitt Bf-109E-4 <+- (W.Nr. 1480) , którym latał wówczas Oberleutnant Werner Franz von Werra. Pilot ten był Adjutantem Dywizjonu w jednostce II/Jagdgeschwader 3, która we wrześniu 1940 roku stacjonowała w miejscowości Wierre-au-Bois we Francji.

5 Września 1940 roku podczas walki powietrznej nad południową Anglią samolot von Werry został trafiony prawdopodownie przez P/O G. H. Bennions'a z 41go Squadronu RAF. Niemiec wycofał się z walki na swej uszkodzonej maszynie ale rzekomo dopadł go kolejny angielski pilot, tym razem P/O B. G. Stapleton z 603 Squadronu RAF. Ponownie trafiony germaniec wylądował awaryjnie w Winchet Hill, Love's Farm, Marden, hrabstwo Kent. Oczywiście trafił do angielskiej niewoli gdzie dwa razy próbował zwiać ale bezskutecznie. Potem przeniesiono go aż do Kanady gdzie o dziwo stamtąd nawiał i przez USA, Meksyk, Płd. Amerykę i Hiszpanię udało mu się wrócić do Germanii dzięki czemu stał się sławny. Niestety nie miał zbyt długo szczęścia bo 25 Października 1941 roku podczas lotu treningowego na samolocie Bf 109 F-4 (W.Nr. 7285), nastąpiła awaria silnika w skutek czego maszyna runęła do morza grzebiąc ze sobą pilota niedaleko miejscowości Vlissingen (Holandia). Pilot ten miał na koncie 21 zwycięstw.

a9wy00.jpg

b3lt21.jpg

t4yakk.jpg

2prgoyo.jpg

axe1dc.jpg

2vbtnw5.jpg

t6734k.jpg

2cz9anc.jpg

afiz3a.jpg

2efkc2x.jpg

2lwaypl.jpg

• 1 month later...