Skocz do zawartości

Radzieckie okręty podwodne typu 661 oraz 685

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Nie jestem nowy na tym forum, ale dotychczas nie udzielałem się pisemnie, a jedynie czytałem porady i doskonaliłem warsztat w oparciu o forumowe wpisy. Modele sklejam niezbyt często ze względu na brak czasu (zostają tylko urlopy).

Postanowiłem napisać w końcu tutaj post, bo od kilku lat daremnie szukam modeli dwóch radzieckich okrętów podwodnych:

- projektu 661 (w kodzie NATO "Papa"), a dokładnie K-162

- projekt 685 (w kodzie NATO "Mike"), a dokładnie K-278

Jeśli ktokolwiek ma jakieś namiary albo wie gdzie można takowe dostać byłbym bardzo wdzięczny (papierowe też mogą być).

Rozważałem jeszcze wyjście awaryjne: zbudowanie tych modeli własnoręcznie "od podstaw". Zgromadziłem trochę wiadomości opisowo-fotograficznych ale nie dysponuje żadnymi rysunkami lub planami tych jednostek. W internecie wiele jest prostych schematów tych jednostek (widok boczny), ale różniących się od siebie dość znacznie (od linii kadłuba po detale kiosku).

Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny i z góry dziękuję.

Napisano

Witam,

Trochę rozczaruję kolegę....Są tylko dwie możliwości kupna modeli tych okrętów, niestety oba w "resinie". Ponieważ swego czasu przeorałem internet w tym temacie i stale staram się "trzymać rękę na pulsie" to zacznę od tego że nie podałeś skali jaka Cię interesuje.

Możesz dostać model np.projektu 661 -w kodzie NATO "Papa", ale w skali 1/700, jako model żywiczny.- OKB grigorov models, "Majka" też powinni już mieć w tej skali. Jeśli natomiast interesuje cię skala np: cytuję:" 1/400 and 1/350 scale, some models can be scaled to 1/96, 1/200, 1/700, 1/800, etc. of actual size" koniec cytatu- no to tylko Polar bear, ale tam to przygotuj się na ceny, które przeciętnemu kowalskiemu.......itd. Niech Cię nie zmyli fakt , że w tym drugim przypadku pokazują i sprzedają gotowe modele na podstawkach, bo można kupić od nich zupełnego "surowca" bez niczego -tylko z dodatkami z metalu-mam ich kilka. Osobiście czekam na wypusty plastikowe w mojej tj.1/350 wymienionych przez Ciebie modeli, a również Zulu, Whiskey, Charlie, Sierra II, Yankee I i II, Deltę I i II i III. Jak znam życie to je kupię jako żywice ,zanim którykolwiek z producentów "plastiku" wypuści je w mojej skali. No i tyle, choć może znajdziesz coś w kartonówce w niej to nie siedzę, .... rosjanie zaczęli wypuszczać ostatnio plastikowe podwodniaki- nie mam tu na myśli Micromira- ale to celem pochwalenia się nowymi wodowaniami nowych ichnich nabytków.

Nie będę ci pisał że co jakiś czas coś się pokazuje na eBayu, w sklepach w Japonii (ale to już jest cenowe harakiri)- bo to już zapewne wiesz, i tyle w temacie.

Napisano

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Ja też ich bezowocnie szukam już od dłuższego czasu. Interesuje mnie skala 1/700 lub 1/350. Dlatego również rozglądałem się za wersją papierową bo ją można łatwo przeskalować. Te modeliki z Polar Bear to piękna sprawa, na pewno ślicznie się prezentują na półce, jednak nie ma przyjemności składania

Napisano

Witam!

Oba okręty miały bardzo prosty kadłub (kolisty w przekroju), więc może pokusić się o zrobienie samemu. I satysfakcja większa i można pochwalić się, że ma się cos czego nie ma rynku. Znikome koszty też są nie do przecenienia.

Trochę informacji jest tutaj:

http://project-941.narod.ru/techno/submarines/project_661/project_661.html

http://masterok.livejournal.com/604917.html

http://karopka.ru/community/user/13253/?MODEL=315878

Pozdrawiam

• 3 weeks later...
Napisano

Dziękuje ze linki. Bardzo ciekawe strony.

Jednak ze względu na słabą znajomość rosyjskiego musiałem się posiłkować tłumaczem internetowym.

Nawet zabawnie niektóre specjalistyczne wyrażenia translator przetłumaczył.

• 4 weeks later...
  • 4 months later...
Napisano

Mam nadzieję że admin nie skróci mnie o głowę że tak walę posta za postem ale tego poprzedniego nie da się już edytować

W temacie MIKE'A :

W najnowszym numerze MSiO [3-4/2014] jest spory artykuł o projekcie 685. Drugi jest a samej katastrofie. Sporo ciekawych zdjęć oraz komplet rzutów autorstwa p.Grotnika + dobry jakościowo przekrój "bebechów" z legendą.