Adrianowro Napisano 22 Września 2013 Share Napisano 22 Września 2013 Witam Głupie pytanie ale należę raczej do szczurów lądowych i statki większe od kajaka raz na "Ruski Rok" widuje. Czy ktoś się orientuje jak buduje/budowano poszycie kadłuba. Czy to są pasy blachy? Czy takie prostokątne kawałki jak na Titanicu , tyle że zamiast nitów - spawanie... Niech mnie ktoś oświeci bo utknąłem z projektem :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 23 Września 2013 Share Napisano 23 Września 2013 Raz na Discovery (bodaj inżynieria ekstremalna ) widziałem budowę hamerykańskiego lotniskowca. Opuszczali płytę i potem grupka spawaczy mocowała ją na miejscu, po nich przychodzili goście z młotami i wyklepywali wszelkie nierówności. (to nie żart ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 23 Września 2013 Share Napisano 23 Września 2013 Z mojego doświadczenia stoczniowego to aktualnie jednostki buduje się w tak zwanych sekcjach. Czyli na wręgach nakłada się jak największe możliwe arkusze blachy. Zależnie od kształtu raz są to prostokąty innym razem trójkąty lub romby. Dopiero jak poszycie jest już pospawane do wręgów sekcji następuje seria procesów mających na celu likwidację naprężen(np. odpuszczanie,wyrzażanie itp.). Przygotowuje się w ten sposób wszystkie części statku(okrętu) i dopiero wtedy wszystko razem łączy się de sobą przeważnie w suchym doku. Kiedyś widziałem budowę dużego tankowca który był budowany w trzech mniejszych dokach i dopiero po zwodowaniu trzy części były stykowane na wodzie. Czasami jeden kadłub budują dwie lub więcej stoczni. kilka zdjęć sekcji znajdziesz tu http://www.stoczniawisla.pl/akt_wys_sie09.html A starając się tobie coś podpowiedzieć to w nowych statkach nawet nie widać miejsc łączenia blach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 26 Września 2013 Autor Share Napisano 26 Września 2013 Stefan,Czesio dzięki !! Fotki ze stoczni super - biorę się za robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi