Skocz do zawartości

WTM-01 czyli mój scratch-build

raddosnyy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym zaprezentować Wam mój pierwszy model w kategorii sci-fi. Jest to wolna interpretacja wszystkiego tego, co w głowie siedzi. Nie będę się rozpisywał za wiele - to nie moja mocna strona.

Modelem wyjściowym do powstania WTM-01 był model LAV-25 Piranha, skala 1:35, jaka firma - nie pytajcie, nie wiem, dostałem go w modelarnianym spadku;) Do modelu dołożyłem trochę plastikowych patyczków do mieszania, słomek od napojów, kołków do G-K, igieł, przewodów, rozkroiłem również jedną Panterę, do tego dodatki ze złomu modelarskiego, wykałaczki i elementy elektroniki. Oto 3 zdjęcia na zachętę, juz po pomalowaniu ale jeszcze przed brudzeniem i obijaniem. Więcej foto dodam, kiedy będę miał model u siebie - obecnie przebywa u mojej dziewczyny;)

th_DSCF3812.jpg th_DSCF3808.jpg th_DSCF3811.jpg

Konstrukcyjnie na plus, choć gdzieś się przewalał w internecie już taki pojazd..

Szpara z przodu do poprawy.

Zdecydowanie najsłabiej wyszło malowanie- można było go ubrać w fajny kamuflaż+ślady eksploatacji i było by ekstra, a tak bez polotu......

Witam;)

Spasowanie wanny z przodu jest kwestią perspektywy, jest spasowana dobrze, a złudne wrażenie złego spasowania jest efektem "nałozenia się" krawędzi kadłuba z krawędzią dozbrojonej od przodu wanny.

W sieci jest podobny pojazd, to fakt;) Jednak ten, który ja widziałem jest wykonany z samej wieży od Merkavy.

Malowanie na przedstawionych do tej pory zdjęciach jest jedynie malowaniem bazowym, bez śladów eksploatacji, zakurzeń, wycieków itp.

Niebawem galeria będzie uzupełniona, a tym czasem model będzie do obejżenia na zawodach w Częstochowie.

A ja mam pytanie o zastosowanie takiego sprzętu, bo jakieś terenowe rajdy to chyba odpadają ze względu na to odkryte okablowanie, ze strony praktycznej to raczej mobilny serwer google w przyszłości niż maszyna bojowa, no bo gdzie to wlazie bez porwania tego wszystkiego.

W skrócie, czasami nie jest to przerost formy nad treścią?

A co do tych łączeń to faktycznie spore szpary bo to 1:35, nie myślałeś o jakiegoś rodzaju futurystycznych spawach?

szary Nie wydaje mi się, że jest to przerost formy nad treścią. Maszyna ta to WTM - Walking Transport Machine, czyli maszyna służąca do transportu. Nie trzeba się więc obawiać, ze wszystko pourywa. Co do serwera Google, kto wie, jak będzie on wyglądał za choćby 50 lat. Poza tym to SF - dowolność w stylu;)

Co do szpary z przodu, pisałem o tym 2 posty wyżej, czytaj uważnie;)

Dzięki za zainteresowanie!