Robo Napisano 30 Września 2013 Napisano 30 Września 2013 Dawno dawno temu w pewnym sklepie....trafiłem na jeden z modeli ww.firmy-kupiłem i skleiłem. Powstał w owym czasie plan zbudowania kilku modeli tej firmy w różnych konfiguracjach uzbrojenia . Program jest w realizacji... Modele tej firmy nie są odwzorowaniem prawdziwych okrętów, a jedynie je przypominają Aby zmienić ten fakt należałoby przetopić je ...i uformować od nowa Mimo wszystko polubiłem je O dziwo dość dobre są wypraski a i spasowanie elementów jest dobre Jedynym mankamentem jest - brak kalkomanii :( Szukam .... Modele, więc narazie są bez kalkomanii - jak trafie ,to nakleje Z założenia zbudowałem dwa modele : - USS Ticonderoga [CG47] - jako przedstawiciel typu ... - USS Bunker Hill [CG51] - jako pierwszy ze zmodernizowanych jednostek z pionową wyrzutnią rakiet [VLS]... - ja swego czasu osobiście zwiedziłem USS Anzio [CG-68] - i się zakochałem w tych okrętach w planie... Mała ciekawostka : okręty były budowane na podstawie planów wcześniejszych niszczycieli Typu Spruance i były klasyfikowane jako ....niszczyciele Słowo o budowie : robiłem je poza planem w pracy i częściowo z materiałów tam dostępnych Po raz pierwszy robiłem przy modelach wiele po raz pierwszy a wszystko przez was ... - oglądałem zdjecia w necie ,szukałem materiałów,relingi,olinowanie [w tej skali] i różne duperele aż poległem i przez cały ubiegły rok nawet nie tknąłem nic, a nic...walka była ciężka , ale w końcu nadejszła ta chwila ... PS.kolejny projekt : SPRUANCE / KIDD ... możecie sobie poużywać, ale najpierw co, by nie zabardzo USS ANZIO w Gdyni, podczas Baltopsu ...97' chyba Prawdopodobnie drugim był-USS "Cape St. George" (CG-71)... - co w pudełku : - galeria... - z braciszkiem ...stary model :( - przybyli Rosjanie ... ...słowo na koniec : w zasadzie jestem zadowolony ale.....wiem,że pewne rzeczy można było inaczej zrobić i lepiej z mankamentów jestem świadom - zobaczymy co dalej . W domu się podobaja i mi też Oba traktowałem jako swoisty poligon doświadczalny - malowanie aero pierwszy raz Nie obyło się bez wypadków i nerwoskurczów .... ale pomaga .... Pozdrowienicha dla modelarskiej braci Cytuj
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Września 2013 Super Moderator Napisano 30 Września 2013 Ładna flota Zbliżenia ukazują dużo mankamentów i fragmentów, które bardzo mocno obniżają walory odbioru wizualnego Ale tutaj mamy już "po ptokach" więc nie smędzę na ten temat - i aby nieco rozweselić minę autora dodam, że następne, przy czynnym współudziale forumowiczów, będą ładniejsze Warto również założyć w przyszłości wątek warsztatowy i pokazywać co się buduje, bo wówczas modele wychodzą zdecydowanie bardziej pozytywnie Cytuj
blacman Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 fajne okręciki... aerograf mocno kurzył... skala nietypowa i pewnie ciężko cokolwiek do niej dokupić Ciekawe jak wyglądało by to starcie takich krążowników z 1 Yugeki Butai?... pewnie krótko. Cytuj
Robo Napisano 1 Października 2013 Autor Napisano 1 Października 2013 ...a tu fotki ciekawe wyszukane w sieci ... Ładna flota Zbliżenia ukazują dużo mankamentów i fragmentów, które bardzo mocno obniżają walory odbioru wizualnego Ale tutaj mamy już "po ptokach" więc nie smędzę na ten temat - i aby nieco rozweselić minę autora dodam, że następne, przy czynnym współudziale forumowiczów, będą ładniejsze Warto również założyć w przyszłości wątek warsztatowy i pokazywać co się buduje, bo wówczas modele wychodzą zdecydowanie bardziej pozytywnie - obiecuje poprawe, jeno jakoś z relacjami mi nie po drodze Ale.... fajne okręciki... aerograf mocno kurzył...skala nietypowa i pewnie ciężko cokolwiek do niej dokupić Ciekawe jak wyglądało by to starcie takich krążowników z 1 Yugeki Butai?... pewnie krótko. - aero dostałem z modelarni, i....odkryłem po fakcie ,iż koniuszek iglicy jest sfatygowany :( Troszke poprostowałem - nie wiem jaki ma to wpływ na oprysk .... - po drugie - jak ładnie szło ,to w pewnym momencie nagle mi zalewało ,jak by wodą lał i pozostało tylko ... Tak czy siak....na oko z dalszej odległości wyglądają jak z innej epoki stojąc przy reszcie stada Powoli rysuje się plan.... aerograf mocno kurzył.. - tzn.i jak temu zaradzić ? jeszczem zielony z tego.... - relingi przed czy po malowaniu zakładać ? - dzięki ,że nie było .... ...... Cytuj
blacman Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 - tzn.i jak temu zaradzić ? jeszczem zielony z tego.. Polecam tu: viewtopic.php?f=40&t=981 Cytuj
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 1 Października 2013 Super Moderator Napisano 1 Października 2013 - relingi przed czy po malowaniu zakładać ?Przed. Cytuj
blacman Napisano 2 Października 2013 Napisano 2 Października 2013 Powoli rysuje się plan.... mam nadzieje zobaczyć atomowego lotniskowca u Ciebie na warsztacie... strasznie fajnie byłoby go porównać np z IJN Shokaku... Cytuj
MeliusManu Napisano 25 Listopada 2013 Napisano 25 Listopada 2013 Jedynym mankamentem jest - brak kalkomanii :( Szukam .... Modele, więc narazie są bez kalkomanii - jak trafie ,to nakleje Jeśli temat kalkomanii dalej aktualny to możemy je wykonać. Proszę o kontakt na PW w przypadku zainteresowania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi