Tysiuniek Napisano 30 Września 2013 Share Napisano 30 Września 2013 Z góry proszę o wybaczenie za błędy i ewentualne niedoróbki, ale to mój pierwszy czołg, jaki skleiłem. Nie dysponowałem też żadnymi szczegółowymi materiałami - poza instrukcją. Wyszedł, jak wyszedł - ale dał mi wiele zabawy. Cóż, skleiłem jak umiałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszekpoz Napisano 30 Września 2013 Share Napisano 30 Września 2013 Beczki są fatalne, widać łączenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreator86 Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 I w pierwszych modelach o zabawę właśnie chodzi. Będą niedociągnięcia bo nie ma siły, że pierwszy model będzie cudem. Z każdym kolejnym modlelem będzie coraz lepiej ! Tu daję 4 na zachętę do dalszego rozwijania pasji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Według mnie to jak na pierwszy model nie jest źle , moje pierwsze modele wyglądały dużo gorzej Niedoróbki są oczywiście (beczki, brak washa, k.m. na wieży chyba zamocowany do góry nogami itp.), ale wprawa przyjdzie z czasem. Następny model rób w wątku warsztatowym na forum, od początku buduj go zbierając na każdym etapie budowy porady od bardziej doświadczonych modelarzy - sam się wiele nauczyłem od forumowiczów i nadal się uczę Specem od współczesnej ruskiej pancerki nie jestem, ale wydaje mi się, że pod beczkami jest drewniana kłoda zamocowana i pomaluj ją na odpowiedni kolor drewna - to z rzeczy, które bym zmienił ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Beczki są fatalne, widać łączenia... A ja mam pytanie do ciebie. Jak powinna być beczka łączona. Bo ja wiem że beczki są łączone na zakładkę, i to akurat co powiedziałeś to wielkim błędem nie jest.. Aż mi trudno uwierzyć że jest to pierwszy model, bo wygląda bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 1 Października 2013 Autor Share Napisano 1 Października 2013 Dziękuję Panowie za opinie. Bardzo są mi potrzebne, chętnie przyjmę każdą krytykę... Owszem, to jest mój pierwszy model czołgu, i w ogóle pierwszy model po bardzo długim czasie rozbratu z modelarstwem plastikowym. Co do beczek...Nie usuwałem tych śladów łaczenia, ponieważ w oryginale większość beczek będących na wyposażenie rosyjskich pojazdów jest spawana z czterech części - nie wiem od czego to zależy.Może taka jest technologia produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Taka jest technologia produkcji beczki. Ściany są wyginane i łączone na zakładkę, jak również dekiel i spód beczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriston Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 A czy kolega położył zielony kolor ? bo mi się wydaje że psiknięty jest tylko piaskowy i czarny ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 (edytowane) A czy kolega położył zielony kolor ? bo mi się wydaje że psiknięty jest tylko piaskowy i czarny ale mogę się mylić. Kolega położył zielony kolor, a wywnioskować to można po tym że plastik w tym modelu jest szary. A odnośnie tej belki do samowyciągania pod beczkami o której pisał kolega Desaxe, to, to że jest ona w kamo takim jak czołg, to też nie jest błąd. Często bywa tak, że te belki są malowane w ten sposób, gdy czołg ma wziąć udział w defiladzie. Edytowane 1 Października 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Imek, jest różnica między odtworzeniem szwów technologicznych a nie obrobionym połączeniem części wraz z wypływem kleju. Jak sklejasz płyty pancerza na Tygrysie i klej Ci wyjdzie to nie nazywasz tego spawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 1 Października 2013 Autor Share Napisano 1 Października 2013 Panowie... Co do belki: w wielu przypadkach belka jest malowana tak samo jak pojazd. Przykład: Źródło: internet. Beczki prawdopodobnie poprawię lub całkowicie je zdejmę. Zresztą bez beczek czołg wygląda bardziej bojowo. Kolor zielony oczywiście położyłem - Pactrę 112.To jest typowy odcień rosyjskiej barwy zielonej, stosowanej na nowszych pojazdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 1 Października 2013 Autor Share Napisano 1 Października 2013 Panowie...Co do belki: w wielu przypadkach belka jest malowana tak samo jak pojazd. Przykład: Źródło: internet. Beczki prawdopodobnie poprawię lub całkowicie je zdejmę. Zresztą bez beczek czołg wygląda bardziej bojowo. Kolor zielony oczywiście położyłem - Pactrę 112.To jest typowy odcień rosyjskiej barwy zielonej, stosowanej na nowszych pojazdach. PS. Przeciwlotniczy karabin maszynowy 12,7mm 9P17NSWT faktycznie przykleiłem odwrotnie...Skejałem go bardzo późno, i chyba już zasypiałem...A niech to...Do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Imek, jest różnica między odtworzeniem szwów technologicznych a nie obrobionym połączeniem części wraz z wypływem kleju. Jak sklejasz płyty pancerza na Tygrysie i klej Ci wyjdzie to nie nazywasz tego spawem.. Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi