Skocz do zawartości

Sd.Kfz. 251/1 Ausf.D "Starówka" - Tamiya 1:35 + ToRo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No i mamy w warsztatach projektu grupowego dwie "Starówki" w 1:35 Zestawik będzie na takiej samej podstawce jak niedawno skończony E10, użyję figurek dodanych do zestawu, bo bardzo mi sie te pozy podobają Kalki od ToRo, kilka blaszkowych detali i dodatki różnorakie powyciagam z domowego złomowiska.

Póki co to bardziej wykazuję udział w projekcie niż zaczynam warsztat na dobre - przed nim muszę pokończyć Staghounda i Locusta, ale nie wykluczone, że gdy na nich będzie schła farba itp. to podłubię nieco przy "Starówce" Figurki już się robią i niedługo je tu wrzucę

Poniżej wstępne foto, model znany, a ramki mozna przejrzeć tu: http://www.model-making.eu/products/German-Mtl.SPW-SDkfz.251-Ausf-D-Halftrack.html

c64u.jpg

Napisano

Bardzo fajnie druga Starówka- super, kibicuję. Tak przy okazji ciekaw jestem czy ktoś zmierzy się z Szarym Wilkiem,zwłaszcza po przeróbkach.

Napisano

No to jestem ciekaw jak Twój eSdek wyjdzie

W dodatku zazdroszczę, masz prostszy w wykonaniu model, niestety mój to typowy Dragon z zbyt dużą wielością elementów, która często komplikuje prace.

Ja planuje, ale raczej już po terminie projektu, jednak nie będzie to pojazd z przeróbkami.

Napisano

Starówka chyba nie miała większych przeróbek powstańczych, ja przynajmniej takowych zdjęć nie pamiętam

Napisano

To w końcu w tym warsztacie będzie "Starówka", czy "Szary Wilk" vel "Jaś - Viking" bo już się pogubiłem.

Napisano

Ja tam robię "Starówkę" Ale dobrze widzieć ożywioną dyskusję w temacie - skoro taka jest na starcie to co będzie jak zacznę kleić Ma ktoś lepsze fotki albo schemat tego tłumika wiszącego w zdobycznym sd-ku, o którym pisał Gajowy?

Napisano

Ja osobiście znam pięć zdjęć starówki na żadnym jednak nie widać prowizorycznego mocowania tłumika

Napisano

Tłumik tam wisi normalnie, nie prowizorycznie.

Haczyk w tym, że tłumik przechodzi przez "podłogę" przedniego błotnika - no i w modelach, zazwyczaj (dla uproszczenia) jest dzielony na kawałki, a kawałek często-gęsto odlany jest razem z tymże błotnikiem.

Trzeba go po prostu z tego błotnika wydłubać (albo dorobić) i tyle...

Na zdjęciach widać, że "Starówka" nie ma przednich błotników - i tyle.

tlumik.jpg

Fotka dowolnego 251 z zaznaczonym tłumikiem

Napisano

Tak też podejrzewałem, w zastanowienie wpuściło mnie tylko stwierdzenie o "zamontowaniu" tłumika po zdemontowaniu błotników, dobre

Napisano

Artur, po prostu gajowy miał na myśli to, iż w modelu przyklejasz (oklejasz) tłumik na błotniku i to montujesz do pojazdu, a w tym wypadku musisz sam tłumik (po dorobieniu kawałka czy jego przedłużeniu - w zależności od tego co i jak producent wykombinował w modelu) przykleić w odpowiednie miejsce.

No i jeszcze, ewentualnie, dorobić kawałek rury wydechowej na której tłumik wisi - w zależności od tego co producent w modelu popełnił.

Ogólnie, nawet jeśli kawałek tłumika trzeba dorobić, to sprawa jest prosta (aby nie powiedzieć prostacka) bo ten tłumik to po prostu walec z wyoblonymi lekko podstawami - tyle, że trzeba o nim pamiętać...

Napisano

Spoko, wszystko jasne . Przeróbka zwykłej 251 na Starówkę nie będzie trudna. Ale to nie temat dla mnie, no może kiedyś się skuszę bo ładny jest.