Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jestem tu nowy i nie bardzo się orientuję... Mam na imię Bartek, w dzieciństwie trochę sklejałem (ze 100 sztuk lepszych i gorszych, raczej zabawkowych), potem przerzuciłem się na bardziej masowe czytanie książek (4-6 zamiast 2-3 miesięcznie), no i brakło kasy i czasu.... Wielu z was może mnie kojarzyć z historyków lub militisa.

Obecnie naszło mnie na zmontowanie sobie Leona z WP. Czy moglibyście mi coś doradzić? Przyjmę wszelką pomoc, zarówno w skali 1:72, jak też 1:35. Chciałbym za 100-140 zł kupić model, jakieś blaszki foto, lufę... Co się da. Do tego pewnie trzeba będzie dokupić kalkomanię. Generalnie, chciałbym zrobić albo 2A4 w barwach Czarnych Diabłów, albo 2A5 taki sam, albo 2A5 w barwach 34BKPanc. Ładnie proszę o porady

Napisano

Kup zestaw Revell'a Leo 2A4, lufę RB Model, może gąski z ogniwek, kalki Toro Model i masz wóz z 10 BKPanc. O wozach wersji 2A5 w barwach 34 BKPanc jeszcze nic nie słyszałem, poza tym, że mają być kupione, ale jeszcze ich nie ma, to chyba nie ma co robić modelu SF.

Napisano

Dzięki.

O tym, że Leo 2A5 jeszcze nie ma, to wiem, ale o ile wiem, najprawdopodobniej trafią do "34", która przy okazji będzie reaktywowana-stąd moje pytanie o to, czy da radę zdobyć kalki dla tej jednostki? Sądząc po lufie-2A4 w trzypiątce, tak? Bo na stronie RB tylko taką lufę widzę. W siedemdwójce nie ma czegoś ciekawego?

Napisano
O tym, że Leo 2A5 jeszcze nie ma, to wiem, ale o ile wiem, najprawdopodobniej trafią do "34", która przy okazji będzie reaktywowana

Kolego, a przepraszam, bo teraz to już zgłupiałem.

A niby dlaczego mają reaktywować 34 BKPanc ???

Czyżby jej nie było, lub była skadrowana...jest, ma się dobrze, ma na wyposażeniu PT-91, od wielu lat. Szkolenie idzie pełną parą. 34 BKPanc jest jedną z dwóch brygad kawalerii pancernej wchodzącej w skład 11 Lubuskiej Dywizji Kawalerii Pancernej.

Poniżej link. Czasami warto coś więcej poczytać, zamiast wypisywać takie rzeczy.

http://www.11ldkpanc.wp.mil.pl/pl/index.html

Pozdrawiam

BUDYŃ

Napisano

Czytałem, niemało, wierz mi-i z tymi "szkoleniami" to nie taka prosta sprawa, bo o ile wiem (prawda, że z trzeciej ręki-od znajomego, który zna żołnierza z którejś z jedn. podległej 34 BKPanc), to ichnia główna część, to jest oddziały czołgów, mają strasznie słabe realne pokrycie etatów, innymi słowy-Twarde nie bardzo chcą jeździć, zdarzają się lufy o kalibrze 128mm (to już od znajomego żołnierza z Czarnych Diabłów) i tak dalej. Generalnie rzecz biorąc, PT-91 są na etacie, tyle tylko, że na papierze, bowiem przy pierwszej próbie postawienia jednostki do stanu gotowości bojowej byłoby baaardzo krucho. Owszem, PT-91 są remontowane, tyle tylko, że sytuacja Bumaru jest jaka jest, na własne życzenie notabene.

No i-w necie na stronach typu altair (wiem, jak u nich z wiarygodnością, ale nie są jedyni) czy dziennik zbrojny pisano przeważnie o 34, jako o odbiorcy Leonów.