Tromp Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 Witam! Jestem tu nowy i nie bardzo się orientuję... Mam na imię Bartek, w dzieciństwie trochę sklejałem (ze 100 sztuk lepszych i gorszych, raczej zabawkowych), potem przerzuciłem się na bardziej masowe czytanie książek (4-6 zamiast 2-3 miesięcznie), no i brakło kasy i czasu.... Wielu z was może mnie kojarzyć z historyków lub militisa. Obecnie naszło mnie na zmontowanie sobie Leona z WP. Czy moglibyście mi coś doradzić? Przyjmę wszelką pomoc, zarówno w skali 1:72, jak też 1:35. Chciałbym za 100-140 zł kupić model, jakieś blaszki foto, lufę... Co się da. Do tego pewnie trzeba będzie dokupić kalkomanię. Generalnie, chciałbym zrobić albo 2A4 w barwach Czarnych Diabłów, albo 2A5 taki sam, albo 2A5 w barwach 34BKPanc. Ładnie proszę o porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 Kup zestaw Revell'a Leo 2A4, lufę RB Model, może gąski z ogniwek, kalki Toro Model i masz wóz z 10 BKPanc. O wozach wersji 2A5 w barwach 34 BKPanc jeszcze nic nie słyszałem, poza tym, że mają być kupione, ale jeszcze ich nie ma, to chyba nie ma co robić modelu SF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 21 Października 2013 Autor Share Napisano 21 Października 2013 Dzięki. O tym, że Leo 2A5 jeszcze nie ma, to wiem, ale o ile wiem, najprawdopodobniej trafią do "34", która przy okazji będzie reaktywowana-stąd moje pytanie o to, czy da radę zdobyć kalki dla tej jednostki? Sądząc po lufie-2A4 w trzypiątce, tak? Bo na stronie RB tylko taką lufę widzę. W siedemdwójce nie ma czegoś ciekawego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 O tym, że Leo 2A5 jeszcze nie ma, to wiem, ale o ile wiem, najprawdopodobniej trafią do "34", która przy okazji będzie reaktywowana Kolego, a przepraszam, bo teraz to już zgłupiałem. A niby dlaczego mają reaktywować 34 BKPanc ??? Czyżby jej nie było, lub była skadrowana...jest, ma się dobrze, ma na wyposażeniu PT-91, od wielu lat. Szkolenie idzie pełną parą. 34 BKPanc jest jedną z dwóch brygad kawalerii pancernej wchodzącej w skład 11 Lubuskiej Dywizji Kawalerii Pancernej. Poniżej link. Czasami warto coś więcej poczytać, zamiast wypisywać takie rzeczy. http://www.11ldkpanc.wp.mil.pl/pl/index.html Pozdrawiam BUDYŃ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 21 Października 2013 Autor Share Napisano 21 Października 2013 Czytałem, niemało, wierz mi-i z tymi "szkoleniami" to nie taka prosta sprawa, bo o ile wiem (prawda, że z trzeciej ręki-od znajomego, który zna żołnierza z którejś z jedn. podległej 34 BKPanc), to ichnia główna część, to jest oddziały czołgów, mają strasznie słabe realne pokrycie etatów, innymi słowy-Twarde nie bardzo chcą jeździć, zdarzają się lufy o kalibrze 128mm (to już od znajomego żołnierza z Czarnych Diabłów) i tak dalej. Generalnie rzecz biorąc, PT-91 są na etacie, tyle tylko, że na papierze, bowiem przy pierwszej próbie postawienia jednostki do stanu gotowości bojowej byłoby baaardzo krucho. Owszem, PT-91 są remontowane, tyle tylko, że sytuacja Bumaru jest jaka jest, na własne życzenie notabene. No i-w necie na stronach typu altair (wiem, jak u nich z wiarygodnością, ale nie są jedyni) czy dziennik zbrojny pisano przeważnie o 34, jako o odbiorcy Leonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi