Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, mam zagwostkę. Wariant podstawowy ISU-152 był skonstruowany w 1943 roku i został uzbrojony w haubicę ML-20S kalibru 152,4 mm. Lufa tej haubicy ok. 4,2 metra, czyli wynika z tego, że w skali 1:35 jej długość powinna wynosić 120 mm.

W zestawie Zvezdy lufa ma długość trochę powyżej 8 cm ("z tym koszykiem" na końcu - nie wiem jak to fachowo się nazywa ).

Kolega Twitch z tutejszego forum na moją prośbę zmierzył zakupioną przez siebie lufę RB Model do swojego ISU-152 http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=39582 i podał jej długość - to 8,3 cm, tak samo jak ta z jego zestawu Tamiyi.

Czy dobrze myślę, że lufa jednak powinna mieć długość ok. 120 mm w tej skali (1:35) razem "z tym koszykiem" ?

Pytam, bo chcę być na 100 % pewny zanim zacznę sklejać model

Edytowane przez Gość
Napisano

Długość lufy to nie tylko to, co wystaje z jarzma... Trzeba doliczyć odcinek znajdujący się w kadłubie, nie licząc części zamkowej.

No i masz te 12 cm...

A "koszyk" to hamulec wylotowy służący zmniejszeniu prędkości wylotowej pocisku, by zachować własności balistyczne armaty lub haubicy...

Pozdrawiam.

Napisano

Kurcze , ciekawych rzeczy się można dowiedzieć , zawsze myślałem że "koszyk" czyli hamulec wylotowy służy do zmniejszania ruchu wstecznego lufy po strzale , i raczej prędkości wylotowej pocisku się nie hamuje bo im większa tym lepsza skuteczność pocisku itp.

Napisano

Ok, dzięki za wyjaśnienia dotyczące końcówki lufy.

Czy mówiąc o całości lufy mówimy o tym, co mam na poniższym zdjęciu (nie klejone, tylko złożone na sucho) ?

4dad49f14d3ff5b3med.jpg

Jeżeli tak, to ten element ma 96 mm długości.

Proszę o wyrozumiałość, ale wolę być w 100 % pewny, że mam dobre elementy. Tym bardziej, że czytam co rusz na forach, że producenci często wypuszczają te modele z błędnymi odwzorowaniami.

Trochę ciemne zdjęcie, ale przedstawia element taki jak po sklejeniu.

• Super Moderator
Napisano

Czołem

Właściwości "balistyczne haubicy " no to dopiero skrót myślowy...

A dokładnie poszukaj jakiś planów i zweryfikuj długość lufy od jarzma do końca hamulca (jarzmo to "to" z czego lufa wystaje w modelu ). Lufa RB powinna być ok.

Pozdrawiam

Napisano
Czołem

Właściwości "balistyczne haubicy " no to dopiero skrót myślowy...

Twoja racja.... Tomku!

Sam teraz dopiero to przeczytałem!

Na szczęście są dobrzy ludzie, którzy skorygują wyobraźnię...

Dzięki,