Dżejrosz Napisano 25 Października 2013 Share Napisano 25 Października 2013 Tak jak w temacie interesuje mnie od pewnego czasu "modulacja farbami olejnymi" czy jakoś tak to sie zwie. Nie wiem jak to sie wykonuje , przyrządza itp. Prosiłbym o pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 25 Października 2013 Share Napisano 25 Października 2013 Normalnie jak zwykla modulacje z tym ze nie czekasz na calkowite wyschniecie farby tylko dajesz warstwa po warstwie,mokre w mokre,pozwalajac kolejnym warstwom przegryzc sie nawzajem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Października 2013 Share Napisano 25 Października 2013 Farba olejna daje niezłe możliwości, bo łatwo ja usuną, łatwo rozmazać. Kup sobie mała tubkę na próbę, jakiś rozpuszczalnik i poeksperymentuj. Do utrwalania farby olejnej, która schnie długo, sprawdza się bezbarwny lakier akrylowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 26 Października 2013 Autor Share Napisano 26 Października 2013 Mam farby olejne z 10 tubek , po bracie , terpentyne i matowy lakier bezbarwny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 Terpentyny nie używaj, jest zbyt agresywna. Kiedyś zepsułem sobie nią model, bo stopiła plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 26 Października 2013 Autor Share Napisano 26 Października 2013 Mi jakoś nie topi plastiku , nie wiem , a jaki rozcieńczalnik inny do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 Benzyna ekstrakcyjna, white spirit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 26 Października 2013 Autor Share Napisano 26 Października 2013 A gdzie to można kupić bo ja nie obeznany ( jak sie ma 14 lat) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 Castorama i podobne, sklep dla plastyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 W ogóle ostrożnie z rozpuszczalnikami, bo rozpuszczają czasem to co pod spodem. Zwłaszcza jak się długo tymi olejami kombinuje. Mozna działać w ten sposób, że nakładamy minimalna ilość farby, i rozcieramy pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 26 Października 2013 Autor Share Napisano 26 Października 2013 W ogóle ostrożnie z rozpuszczalnikami, bo rozpuszczają czasem to co pod spodem. Zwłaszcza jak się długo tymi olejami kombinuje. Mozna działać w ten sposób, że nakładamy minimalna ilość farby, i rozcieramy pędzelkiem. Ale suchym , czy nasączonym minimalnie rozcieńczalnikiem:D ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 suchym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 26 Października 2013 Autor Share Napisano 26 Października 2013 W sumie , to wcześniej robiłem washe z terpenty i nie widziałem żadnych podtopień niczego takiego. PS: A czy alkohol izopropylowy da rade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 28 Października 2013 Autor Share Napisano 28 Października 2013 W sumie chyba lepsza będzie benzyna ekstrakcyjna nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Października 2013 Share Napisano 28 Października 2013 Próbuj. Dobra będzie też benzyna do zapalniczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi