Skocz do zawartości

Scania R730 "The Griffin"

DawidBo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przeglądam to forum od jakiegoś czasu jako gość i w końcu postanowiłem się zarejestrować W tym temacie przedstawię pracę (która oczywiście dalej trwa) nad moim trzecim modelem - Scanią R730 w malowaniu "The Griffin". Wiem, że jest już jedna taka na forum, (pozdrawiam tego użytkownika który ją robił) ale była poprzerabiana, a moja będzie w tzw. "stocku". Zapraszam

1wv9.jpg

lp9t.jpg

xa2k.jpg

5rvc.jpg

33ta.jpg

4odm.jpg

o9to.jpg

4yl4.jpg

ai35.jpg

30k8.jpg

4jzy.jpg

Tak, wiem, że te światła są pomalowane nie tak jak należy, lecz spostrzegłem to dopiero na zdjęciach... Ale oczywiście będę to poprawiał więc luzik

xedd.jpg

66xj.jpg

l5xb.jpg

Wiem że jakość zdjęć jest różna ale cóż... jesień i szybko zapadający zmrok robią swoje i aparat (niestety tylko 5MP w smartfonie, bo mój Canon 8MP nie chce współpracować..)bzikuje czasami przy sztucznym oświetleniu.Czekam na opinie i ewentualne porady. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 77
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Wrzuć tylne światła w kreta. Pozbędziesz się niechcianej farby

Przód dość fajnie wygląda.

Myślę że lepsze foto jeszcze bardziej odwzorowały by twoją pracę.

Też mam problem ze światłem bo zazwyczaj kleję i pykam zdjęcia wieczorami lub po nocach. Doświetlam je trochę lampką biurkową. Niektóre nawet wychodzą, a też pstrykam telefonem bo stary aparat "gubi" się przy mizernym świetle :/

Wrzuć tylne światła w kreta. Pozbędziesz się niechcianej farby

Przód dość fajnie wygląda.

Myślę że lepsze foto jeszcze bardziej odwzorowały by twoją pracę.

Też mam problem ze światłem bo zazwyczaj kleję i pykam zdjęcia wieczorami lub po nocach. Doświetlam je trochę lampką biurkową. Niektóre nawet wychodzą, a też pstrykam telefonem bo stary aparat "gubi" się przy mizernym świetle :/

Dzięki za miłe słowa ;) Co do świateł to z niepotrzebną farbą zrobiłem tak, że zamalowałem te światła tą czerwienią, przejechałem wacikiem i po nadmiarach prawie nie ma śladu

No właśnie sęk w tym, że i tak staram się doświetlać i średnio to daje. A mam jarzeniówkę więc... Ale każdy orze jak może

EDIT: No i jeszcze do tego grilla przecież dojdą ta atrapa (czy coś) i te srebrne naklejki :>

Edytowane przez Gość

Cześć,

Rama i silnik jak dla mnie ładnie sklejona. Co do środka to jest twoja koncepcja czy czy tak karzą malować ? Przednie klosze fajnie a co do tylnych to wpadki się zdarzają. I jaką farbką malowałeś bak?

Środek malowałem po swojemu i wspomagając się wujkiem google. A co do baku to malowałem go farbką Model Master Chrome Silver 1790 i pędzlem o grubości 1.

Cześć!

Mimo tego, że malujesz pędzlem mógłbyś zacząć używać taśm maskujących. Osiągnąłbyś dużo lepszy efekt.

Pozdrawiam

A co masz konkretnie na myśli? Te światła czy ogół pracy? No i tak w sumie mam zamiar kupić taśmę maskującą ale na ten kawałek który mi został do końca klejenia nie widzę potrzeby.

Cześć!

Mimo tego, że malujesz pędzlem mógłbyś zacząć używać taśm maskujących. Osiągnąłbyś dużo lepszy efekt.

Pozdrawiam

A co masz konkretnie na myśli? Te światła czy ogół pracy? No i tak w sumie mam zamiar kupić taśmę maskującą ale na ten kawałek który mi został do końca klejenia nie widzę potrzeby.

Mam na myśli całość pracy i wszelkie nierówne przejścia kolorów, które widać na fotkach. Gdybyś maskował, to co malujesz byłoby zdecydowanie lepiej (choć trwałoby zdecydowanie dłużej). No i może warto byłoby kłaść farbę cieńszymi warstwami, nie dążąc do krycia na raz.

No i może warto byłoby kłaść farbę cieńszymi warstwami, nie dążąc do krycia na raz.

Jestem tego samego zdania. Z pierwszym swoim modelem też próbowałem malować wszystko na pierwszy raz.

No i może warto byłoby kłaść farbę cieńszymi warstwami, nie dążąc do krycia na raz.

Jestem tego samego zdania. Z pierwszym swoim modelem też próbowałem malować wszystko na pierwszy raz.

Okej, będę próbował. W końcu praktyka czyni mistrza

Zgadzam się z zdaniem Dorotki .Nie jestem pewien co do wnętrza , moim zdaniem będzie trochę za jasno z tym kolorem ale ogółem fajnie

Co do kolorystyki to może i faktycznie trochę za jasno, ale mi tam się podoba Myślałem nad jakąś "ciemniejszą skórą" ale to już było po fakcie trochę, no i umówmy się - nie ma sensu przez internet kupować jednej farbki.

To zwróć jeszcze uwagę na usuwanie śladów klejenia i szwy na wypraskach ....

Znaczy się co do tych wyprasek to chodzi ci o te zadziory po wycięciu części z wypraski tak? A te metody do usuwania śladów klejenia to co polecasz?

Znaczy się co do tych wyprasek to chodzi ci o te zadziory po wycięciu części z wypraski tak?

To też, ale zobacz na zdjęcie, gdzie są zbiorniki. Wyraźnie widać ślad łączenia obu połówek, którego nie powinno być.

A te metody do usuwania śladów klejenia to co polecasz?

Mniej kleju, więcej uwagi i trochę papieru ściernego różnej gradacji ...

Witam.Pomysł fajny ale widze ze sie bardzo spieszysz i jest duzo niedoróbek.Dorotka juz wspomniała a ja sie dołaczam.

Przejrzyj jeszcze raz cała rame i doszlifuj.

Jak nie masz aero to spray jest dobry- oczywiscie daj podkkład jakis bo nic z malowania nie bedzie.