Lancer Napisano 27 Listopada 2013 Share Napisano 27 Listopada 2013 Nadszedł ten czas, że chciałbym spróbować zamówić kilka detali wykonanych na drukarce 3D. Na początek wahacz i koło. Najpierw trzeba jednak wykonać modele wirtualne. Jakim programem najlepiej to robić? Wymagań nie mam chyba wielkich poza tym, że trzeba pracować na konkretnych wymiarach w mm, a nie tworzyć projekty z głowy. Czy Blender się do tego nadaje? Można tam pracować na konkretnych jednostkach? Nie chciałbym eksperymentować z programami tylko zacząć naukę na jakimś odpowiednim sofcie, a nie skakać z jednego w drugi, gdy się okaże, że brakuje opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 27 Listopada 2013 Share Napisano 27 Listopada 2013 Najpierw sprawdź koszty i jakość która pewnie niezadowoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lancer Napisano 27 Listopada 2013 Autor Share Napisano 27 Listopada 2013 Biorąc pod uwagę ile czasu już straciłem na ręczną zabawę, to jestem gotów 2-3 stówki wyłożyć żeby mieć to z głowy (200 zł mi strzelili w jednej z firm). Dokładność 0,01mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdas Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 Cześć Chcesz się nauczyć modelowania pod druk 3D czy zamówić detale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 Blender się do tego nie nadaje. Potrzebujesz czegoś do CAD. Zapytaj w "drukarni" jaki format plików przyjmują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lancer Napisano 28 Listopada 2013 Autor Share Napisano 28 Listopada 2013 Plik do druku ma być najlepiej w formacie STL w milimetrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 Blender się do tego nie nadaje. Drukarnie robią konwersje plików Blendera. I nie tytlko Blendera - Google SketchUp też przyjmują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 Pracowałem z Blenderem. To narzędzie po prostu służy do czego innego. Jak najbardziej da się tam zrobić model 3D. Ale Blender jest ukierunkowany na grafikę, nie na CAD. Nie ma tam "wspomagaczy" do projektowania inżynierskiego, są wspomagacze do grafiki komputerowej. Jeśli kolega (twórca wątku) chce zaczynać od podstaw, to niech zaczyna z odpowiednim narzędziem Po co na samym początku już utrudniać sobie życie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lancer Napisano 29 Listopada 2013 Autor Share Napisano 29 Listopada 2013 Po co na samym początku już utrudniać sobie życie ;) No właśnie o to mi chodzi, żeby zacząć na jednym narzędziu i nie skakać na inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdas Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 Cześć , jak chcesz się uczyć to wejdź w rhinoceros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lancer Napisano 29 Listopada 2013 Autor Share Napisano 29 Listopada 2013 Mmm fajnie, a jakieś tańsze narzędzie dla skromnego domowego ciułacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdas Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 Cześć , powiem a raczej napiszę że projektowanie pod drukarki 3D to nie tylko wymodelowanie rurki czy sześcianu , jest wiele parametrów które trzeba zachować i się ich pilnować . Jeśli chcesz się uczyć i ma Ci to służyć w przyszłości to ucz się na programie do tego odpowiednim , a bez urazy dla Blendera i jemu podobnym , do tego się nie nadają , jeśli chcesz się uczyć to daj znać na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi