Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nadszedł ten czas, że chciałbym spróbować zamówić kilka detali wykonanych na drukarce 3D. Na początek wahacz i koło. Najpierw trzeba jednak wykonać modele wirtualne. Jakim programem najlepiej to robić?

Wymagań nie mam chyba wielkich poza tym, że trzeba pracować na konkretnych wymiarach w mm, a nie tworzyć projekty z głowy. Czy Blender się do tego nadaje? Można tam pracować na konkretnych jednostkach? Nie chciałbym eksperymentować z programami tylko zacząć naukę na jakimś odpowiednim sofcie, a nie skakać z jednego w drugi, gdy się okaże, że brakuje opcji.

Posted

Biorąc pod uwagę ile czasu już straciłem na ręczną zabawę, to jestem gotów 2-3 stówki wyłożyć żeby mieć to z głowy (200 zł mi strzelili w jednej z firm). Dokładność 0,01mm.

Posted

Cześć

Chcesz się nauczyć modelowania pod druk 3D czy zamówić detale

Posted

Plik do druku ma być najlepiej w formacie STL w milimetrach.

Posted
Blender się do tego nie nadaje.

Drukarnie robią konwersje plików Blendera.

I nie tytlko Blendera - Google SketchUp też przyjmują.

Posted

Pracowałem z Blenderem. To narzędzie po prostu służy do czego innego. Jak najbardziej da się tam zrobić model 3D. Ale Blender jest ukierunkowany na grafikę, nie na CAD. Nie ma tam "wspomagaczy" do projektowania inżynierskiego, są wspomagacze do grafiki komputerowej. Jeśli kolega (twórca wątku) chce zaczynać od podstaw, to niech zaczyna z odpowiednim narzędziem Po co na samym początku już utrudniać sobie życie ;)

Posted
Po co na samym początku już utrudniać sobie życie ;)

No właśnie o to mi chodzi, żeby zacząć na jednym narzędziu i nie skakać na inne.

Posted

Cześć , jak chcesz się uczyć to wejdź w rhinoceros

Posted

Mmm fajnie, a jakieś tańsze narzędzie dla skromnego domowego ciułacza?

Posted

Cześć , powiem a raczej napiszę że projektowanie pod drukarki 3D to nie tylko wymodelowanie rurki czy sześcianu , jest wiele parametrów które trzeba zachować i się ich pilnować . Jeśli chcesz się uczyć i ma Ci to służyć w przyszłości to ucz się na programie do tego odpowiednim , a bez urazy dla Blendera i jemu podobnym , do tego się nie nadają , jeśli chcesz się uczyć to daj znać na priv