spiton Napisano 13 Grudnia 2013 Share Napisano 13 Grudnia 2013 Nieźle przerobiłeś tego maluszka !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 14 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2013 Co do samych włazów od strony wewnętrznej to jest temat. Czy one powinny byc białe czy w kolorze szarym żeby nie było ich widać po otwarciu? Przeglądałem kilka modeli i jest tam kilka róznych opcji - od szarych, poprzez białe ale tylko włązy dla załogi oraz jak u ciebie czyli wszystkie. Było by świetnie jakby udąło się ten problem rozwiąząć raz na zawsze.Ja u siebie chciałem zrobić białe tylko w przedziale załogi, ale ciągle się jeszcze waham. Ja się wzorowałem egzemplarzem muzealnym, nie wiem czy można im do konca wierzyć, ale z tego co kojarzę to panzer I nie był tak wygórowaną i dopracowaną konstrukcją aby o tym pomyślano Dziś skończyłem figurki, przerobiłem africa corps : Prawie wszystkie dodatki przerabiane za pomocą miliputa, poza lufą urugwaja. Jutro galeria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 15 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2013 Dzięki, teraz tylko będzie niestety kilkudniowa przerwa, bo okazało się ze farba na polaków już się do niczego nie nadaje, jak kupię odrazu maluje wstawiam zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 15 Grudnia 2013 Share Napisano 15 Grudnia 2013 Witam! 2 małe uwagi pozamodelarskie-Pz I nigdy nie był i nie miał być "tankietką"-to był normalny czołg lekki, z tym, że mały i tak sobie uzbrojony-przejściówka do szkolenia. Po wtóre, jak Karolu-jak planujesz, że to efekt polowania z Ura, to wiedz, że fajnie by było zaznaczyć przestrzelinę/y tak, żeby korek zrobiony przez pocisk kbppanc mógł załatwić kierowcę, lub były ze 2-3 korki w okolicach silnika i ślady spalenia. Ewentualnie-załatwiony (przynajmniej ranny) dowódca i przestrzał tamże, a kierowca zwiał/poddał się ze strachu. Inaczej to biedni Niemcy mogli nie zauważyć, że ktoś do nich strzela z czegoś innego, niż Mauser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2013 Tromp Zrobię to na pewno Tylko jedna wielka prośba, jaki kolor najlepiej vallejo jest najlepszy na polskie mundury??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 Witam!2 małe uwagi pozamodelarskie-Pz I nigdy nie był i nie miał być "tankietką"-to był normalny czołg lekki, z tym, że mały i tak sobie uzbrojony-przejściówka do szkolenia. Nie odnajdę na chwilę obecną źródła. ale z definicji tej wynikało, że tankietka to poajzd wojskowy bez wieżyczki, lub czasami z ruchomą wieżą z karabinami maszynowymi, czasami z działkami, natomiast czołg z definicji powinien posiadać armatę, nie karabin, zatem Panzer I i Panzer II ( uzbrojone w działka) były de facto ... tankietkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 18 Grudnia 2013 Share Napisano 18 Grudnia 2013 Jeżeli piszą tam o wieżyczce ruchomej w pełnym zakresie 360 stopni, to to nie tankietka, a czołg lekki. Innymi słowy-FT 17 w wersji z km to tankietka, a z Puteauxem to już czołg? 7TP jw i wz to czołgi, ale już 7TP dw to tankietka? To nie jest trochę... Irracjonalne? Co interesujące, na wiki dość ciekawie to objaśniono: "Tankietka – mały, najczęściej bezwieżowy czołg z dwuosobową załogą. Czasami tankietkami nazywano także małe czołgi z wieżą obrotową. Tankietki były uzbrojone w 1 lub 2 karabiny maszynowe, rzadziej stosowano działka kaliber 20 mm. Charakteryzowały się masą 1,5 - 3,5 t i niewielkimi wymiarami. Dzięki konstrukcji bezwieżowej wysokość mieściła się w granicach 1,4 m, długość - do 3 m. Prędkość wynosiła ok. 40-45 km/h." No właśnie. Czyli nasz TK-W się już łapie, ale już 4TP, Pz I, T-40 itd już nie za bardzo. Podejrzewam, że twoim "źródłem" jest pewien artykuł z NTW(H) lub TWH, sprzed ponad roku. Jeżeli dobrze kombinuję, to był to artykuł dotyczący klasyfikacji przedwojennych czołgów-pełen wierutnych bzdur zresztą. Karolu-robiłeś już postrzelany czołg? Sam mam w planach rozstrzelanego T-90, robiłeś już przestrzeliny? Wiesz może, jak je zrobić, żeby dobrze wyglądały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi