krzysztofm30 Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 Witam Po pierwsze prosiłby o wyjątkowe, nie wykasowywanie mojego wątku przez admina. Chciałem zwrócić się do społeczności modelarskiej z prośbą o radę, i sądząc po profesjonaliźmie strony - dobrze trafiłem. Mam problem z konsolą Playstation 2 Silver Slim. Posiada liczne i głębokie rysy na obu stronach obudowy. Obudowa to plastik - srebrny, satynowy Od kilku miesięcy poszukuję sposobu na jej renowację. Niestety bezskutecznie. Albo sposoby są absurdalne (nałożenie na konsolę bezbarwnej pasty do butów - ) albo oferty napraw z chorendalnymi cenami. Będę wdzięczny za podzielenie się Waszą wiedzą z zagubionym komputerowcem. Będę śledził wątek, lecz, gdyby ktoś z Waszej strony zechciał się skontaktować ze mną bezpośrednio to mój priv: krzysztofm30@gmail.com Konsola wygląda mniej więcej tak (zdjęcie poglądowe): http://lahore.olx.com.pk/ps2-iid-418004013# Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 18 Grudnia 2013 Share Napisano 18 Grudnia 2013 Witaj Najprościej będzie jak rozbierzesz konsolę czyli rozłożysz obudowę na części pierwsze, Następnie udasz się do jakiegoś sklepu z wyposażeniem dla lakierników i zakupisz -Puszkę podkładu do plastiku -szpachlę w spreju -papier ścierny wodny 500-1000 i może 2000 -kolor jaki cię interesuje (srebrny) -korkową kostkę do szlifowania -benzynę ekstrakcyjną -szmatki bezpyłowe albo antystatyczne Jak już będziesz miał to wszystko zeszlifuj powierzchnię papierem 500 z odrobiną wody do gołego (czarnego ?) plastiku obudowy. wysusz dokładnie z wody!!! Nalej trochę benzyny na szmatkę i przetrzyj wszystko bardzo dokładnie. Po wszystkim nałóż warstwę podkładu do plastiku wysusz!!! następnie drugą warstwę Jak już podkład będzie suchy około 1h pryśnij kilka cienkich warstw szpachli odczekując około 20-25 min między warstwami. Odłóż na około 24h do wyschnięcia i utwardzenia szpachli. Następnie przy użyciu kostki i papieru 1000 i wody wyszlifuj dokładnie powierzchnię. czynność powtórz z papierem 2000. Wysusz!!!! ponownie przetrzyj szmatką nasączoną benzyną. Po odparowaniu resztek benzyny teoretycznie obudowa powinna być gotowa do malowania. zagospodaruj dużo czasu i cierpliwości (im wolniej będziesz to robił tym ładniej powinno wyjść) Powodzenia!!! Pozdrawiam Albert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 18 Grudnia 2013 Share Napisano 18 Grudnia 2013 Gładkie malowanie łatwe może nie być, więc po szpachlowaniu itp może warto zahaczyć o firmę reklamową żeby Ci to ładnie okleili folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 18 Grudnia 2013 Share Napisano 18 Grudnia 2013 Dlatego najlepiej jest pomalować na mat lub pół mat albo w/w satyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztofm30 Napisano 20 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2013 wielkie dzięki a znacie może jakieś firmy, które sprzedają specyfiki, o których pisał albert ? Może jakiś sklep, gdzie można w miarę tanio to kupić - mieszkam w Warszawie, na Ursynowie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztofm30 Napisano 20 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2013 Może jakieś namiary na sklepy w sieci. Szczególnie chodzi mi o ten kolor satynowy. I mam małe pytanie uzupelniające - Czym malować konsolę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 20 Grudnia 2013 Share Napisano 20 Grudnia 2013 Wszystko kupisz w sklepie z asortymentem dla lakiernikow samochodowych. Benzynę akstrakcyjną w sklepie chemicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztofm30 Napisano 7 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2014 a jak pomalować konsolę ? (czym ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 7 Stycznia 2014 Share Napisano 7 Stycznia 2014 sprayem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 23 Stycznia 2014 Share Napisano 23 Stycznia 2014 Ludzie, ta "lista zakupów" wyjdzie drożej niż konsola! Ja bym zrobił tak: Papierem 500 zjechać do plastiku, potem podkładoszpachlówka np. Mr. Surfacer kupiona w słoiczku, najpierw wypełnić nią rysy i zeszlifować na równo, potem rozcieńczyć i położyć pędzlem cienką warstwę po całości, potem drobnoziarniste papiery, potem lakier w sprayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi