Dżejrosz Napisano 22 Grudnia 2013 Share Napisano 22 Grudnia 2013 Witam w przerwie nad stuartem skleiłem takiego oto karalucha z gazetki "Wrzesień 1939". Jeste to mój drugi pojazd w tej skali , pierwszym był sherman z UM i powiedziałem sobie ,że ta skala to nie dla mnie- aż do teraz. Łoszowany olejami ,brudzony farbkami (to te nieudolne paski na błotnikach ). Dwa słowa o modelu: Składał się znakomicie (ze względu na znikomą liczbę części ) ,nie stawiał oporu ,jedynie kalki , których nie ma ,bo z braku cierpliwosći i delikatności się podarły. Oto galeria: No i taka czarno-biała fotka: Zapraszam do komentowania Pozdrawiam i Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghost Napisano 11 Stycznia 2014 Share Napisano 11 Stycznia 2014 Witam Najpierw poruszę sprawę tego co najbardziej rzuciło mi się w oczy. W mojej opinii błoto jest nie do zaakceptowania.Jednak to chyba sam zauważyłeś. Myślę, że lepiej wyglądałby bez niego. To samo tyczy się rdzawych zacieków z rur wydechowych. Jeszcze jedna rzecz na której moim zdaniem I-ka najwięcej traci jest kolor trzonka łopaty.Model jest z pewnością mniejszy od Shermana więc sklejenie wymagało precyzji. Nie widziałem co prawda Twojego pierwszego modelu, ale wydaje mi się, że poza wymienionymi na początku mankamentami model wygląda całkiem dobrze.Jeśli chodzi o kwestię merytoryczną nie wypowiadam się, gdyż moja wiedza na temat tego czołgu jest zbyt nikła. Jeżeli chcesz i masz możliwość usunięcia tych zacieków i błota proponowałbym to zrobić i w pełni cieszyć się z kolejnego skończonego modelu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2014 Witam, dziękuje za opinię ,oczywiście miałem taki zamiar ,ale nie wiem czym zmyć lakiery -matowy i błyszczący , z tgo co mi sięwydaje najlepszy będzie kret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghost Napisano 11 Stycznia 2014 Share Napisano 11 Stycznia 2014 A cóż to były dokładnie za specyfiki? Jeśli pokażesz opakowania pewnie koledzy z forum dokładnie powiedzą Ci czym to można zmyć. Kret jak najbardziej zmyje farbę jednak znając życie razem z kolorem bazowym. I Tobie jak początkującemu w tej dziedzinie poleciłbym Cleanlux, jest to preparat do zmywania Sidoluksu. Pomaga usunąć farbę z modeli jednocześnie nie jest tak agresywny jak wymieniony wyżej kret. Jeśli chodzi o jakieś rady to zawsze zanim już umieścisz model w płynie kretopodobnym sprawdź na kawałku ramki czy jej nie rozpuści. Unikniesz nieprzyjemności w późniejszym czasie. Myślę, że warto pokombinować z tym modelem celem nauczenia się paru rzeczy i wykorzystania ich w jakiś większych projektach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2014 Witam, dzięki za szybką odpowiedz Matowy to valeejo matt varnish Błyszczący to Gloss Humbrol (chyba troszke stary już) A gdzie dokładnie można ten cleanlux dostać -w każdym budowlańcu?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghost Napisano 11 Stycznia 2014 Share Napisano 11 Stycznia 2014 Z mojej wiedzy wynika, że kret nie działa przy zmywaniu farb akrylowych. Cleanux gryzie wszystko.Swój otrzymałem kiedyś przy zakupie Sidoluxu. Myślę że możesz go znaleźć w sklepach sprzedających preparaty do pielęgnacji podłóg bądź w internecie. Co do sklepów budowlanych niestety nie wiem, aczkolwiek warto poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2014 Tak żeby rozwiać me wątpliwości to chodzi o ten sidolux? http://www.sidolux.pl/produkt/sidolux-expert-do-ochrony-i-nablyszczania-pcv-i-linoleum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2014 Wystarczyło parę minut i dokopałem się do gołego plastiku przy użyciu zmywacza do paznokci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghost Napisano 12 Stycznia 2014 Share Napisano 12 Stycznia 2014 Witam. Tak to właśnie ten Sidolux w zakładce "produkty" możesz zwrócić uwagę że ma on kilka rodzajów. Ja mam akurat wersję do linoleum. Przy używaniu zmywacza do paznokci musisz uważać aby nie zawierał acetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 12 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2014 Wiem ,bo wtedy reague z plastikiem ,ale z tego co mi się wydaje mój tego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Stycznia 2014 Share Napisano 14 Stycznia 2014 Kup lepiej nowy model, szkoda kasy i życia na walczenie z tym modele. Jeżeli chodzi o brudzenie itd.. to proponuję najpierw wprawić się w malowaniu. Pooglądaj na You Tubie filmiki modelarzy którzy pokazują jak malować, łoszować, brudzić, robić obicia itp czary-mary... Kilka filmików z wskazówkami jest u mnie na fejsie (Magazyn Modelarski "NIT"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 14 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2014 Witam, według mnie da się jeszcze go odratować,a przy okazji poćwiczę trochę Lekko zmyta farba z kadłuba: Wieża w częściach: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi