Skocz do zawartości

PzKpfw I Ausf. A 1:72

Dżejrosz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

w przerwie nad stuartem skleiłem takiego oto karalucha z gazetki "Wrzesień 1939". Jeste to mój drugi pojazd w tej skali , pierwszym był sherman z UM i powiedziałem sobie ,że ta skala to nie dla mnie- aż do teraz. Łoszowany olejami ,brudzony farbkami (to te nieudolne paski na błotnikach ).

Dwa słowa o modelu:

Składał się znakomicie (ze względu na znikomą liczbę części ) ,nie stawiał oporu ,jedynie kalki , których nie ma ,bo z braku cierpliwosći i delikatności się podarły.

Oto galeria:

DSC_0220_zpsc4920d3d.jpg

DSC_0219_zpsb043fd9b.jpg

DSC_0217_zpse3ce5805.jpg

DSC_0221_zpsfe7f5f00.jpg

DSC_0222_zps03971548.jpg

DSC_0223_zps7045086d.jpg

DSC_0224_zpsc1c69603.jpg

No i taka czarno-biała fotka:

jpg1_zps96c4535c.jpg

Zapraszam do komentowania

Pozdrawiam i Wesołych Świąt

• 3 weeks later...

Witam

Najpierw poruszę sprawę tego co najbardziej rzuciło mi się w oczy. W mojej opinii błoto jest nie do zaakceptowania.Jednak to chyba sam zauważyłeś. Myślę, że lepiej wyglądałby bez niego. To samo tyczy się rdzawych zacieków z rur wydechowych. Jeszcze jedna rzecz na której moim zdaniem I-ka najwięcej traci jest kolor trzonka łopaty.Model jest z pewnością mniejszy od Shermana więc sklejenie wymagało precyzji. Nie widziałem co prawda Twojego pierwszego modelu, ale wydaje mi się, że poza wymienionymi na początku mankamentami model wygląda całkiem dobrze.Jeśli chodzi o kwestię merytoryczną nie wypowiadam się, gdyż moja wiedza na temat tego czołgu jest zbyt nikła. Jeżeli chcesz i masz możliwość usunięcia tych zacieków i błota proponowałbym to zrobić i w pełni cieszyć się z kolejnego skończonego modelu.

Pozdrawiam.

A cóż to były dokładnie za specyfiki? Jeśli pokażesz opakowania pewnie koledzy z forum dokładnie powiedzą Ci czym to można zmyć. Kret jak najbardziej zmyje farbę jednak znając życie razem z kolorem bazowym. I Tobie jak początkującemu w tej dziedzinie poleciłbym Cleanlux, jest to preparat do zmywania Sidoluksu. Pomaga usunąć farbę z modeli jednocześnie nie jest tak agresywny jak wymieniony wyżej kret. Jeśli chodzi o jakieś rady to zawsze zanim już umieścisz model w płynie kretopodobnym sprawdź na kawałku ramki czy jej nie rozpuści. Unikniesz nieprzyjemności w późniejszym czasie. Myślę, że warto pokombinować z tym modelem celem nauczenia się paru rzeczy i wykorzystania ich w jakiś większych projektach.

Z mojej wiedzy wynika, że kret nie działa przy zmywaniu farb akrylowych. Cleanux gryzie wszystko.Swój otrzymałem kiedyś przy zakupie Sidoluxu. Myślę że możesz go znaleźć w sklepach sprzedających preparaty do pielęgnacji podłóg bądź w internecie. Co do sklepów budowlanych niestety nie wiem, aczkolwiek warto poszukać.

Witam.

Tak to właśnie ten Sidolux w zakładce "produkty" możesz zwrócić uwagę że ma on kilka rodzajów. Ja mam akurat wersję do linoleum. Przy używaniu zmywacza do paznokci musisz uważać aby nie zawierał acetonu.

Kup lepiej nowy model, szkoda kasy i życia na walczenie z tym modele. Jeżeli chodzi o brudzenie itd.. to proponuję najpierw wprawić się w malowaniu. Pooglądaj na You Tubie filmiki modelarzy którzy pokazują jak malować, łoszować, brudzić, robić obicia itp czary-mary... Kilka filmików z wskazówkami jest u mnie na fejsie (Magazyn Modelarski "NIT").