Skocz do zawartości

Pz.Kpfw. VI B King Tiger Fujimi 1:76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam pewnie ostatni raz w tym roku . Ciekawy Model jak na tą skalę wersji Porsche z wnętrzem - Przydział 506sPzAbt teatr działań - Arnhem IX.1944 - ..Do ideału historycznego brakuje zimmeritu ,ale co tam . Zastanawiałem się nad jego wykonaniem ,ale zrezygnowałem - nie dla psa kiełbasa jak to mówią - nie ten poziom modelarski i skala trudna do tego jeśli o mnie chodzi. Sklejony to wystawiam . P.S. Dostrugałem mu lufę do przekroju 88mm fabrycznie była kolo 110mm ;) oraz rozczłonkowałem osłony Schurzen odrzucając pare z nich by był ciekawszy ....Na koniec postanowiłem trochę urozmaicić wizjery na więżyczce oraz w wieżyczce dowódcy (zaznaczając czarna farbą ) i na kadłubie też z tym że tam troche się wgłebiłem w nie nożykiem wcześniej...Nie łatwo w tej skali...W sumie ma około 190 części - sporo niewidocznych > wnętrze...Zajął mi około 20tu godzin od

A-Z...Jak odczucia - ujdzie w tłumie?

P1140439.JPG

P1130994.JPG

Gotowy Model:

P1150966.JPG

P1150967.JPG

P1150968.JPG

P1150970.JPG

P1150971.JPG

P1150972.JPG

P1150973.JPG

P1150974.JPG

P1150975.JPG

P1150977.JPG

P1150979.JPG

Napisano

Model ok. chociaż jak na "Boga skali 72" to za mało mogłeś przynajmniej dodać siatki o reszcie nie wspomnę

znajomość nazewnictwa i jakotako pojazdu -no cóż.......

chociażby te schurzeny no wtopa kolego zwłaszcza że w stopce masz cytat Guderiana mam nadzieję że wiesz co oznacza

Napisano

Panzer Kampfwagen VI Ausf. B Tiger II (Konigstiger) ...Schurzen - to tzw. osłony boczne - głównie nazywane tak w Pz.Kpfw. IV G,H,J oraz pojazdach na podwoziach IVki np. Brummbar, Jagdpanzer . Montowane były też w Pz.Kpfw. III Ausf M i N oraz w Pz.Kpfw. V Ausf. D,A i G - Czego się czepiasz kolego ...Co do siatek nie ma ,ale zawsze mogą być...Co do hasła to moje motto życiowe a Guderian to dla mnie wzór żołnierza dowódcy . P.S To nie skala 1:72 a 1:76...A Bogiem On ci nie jest zgadza się - Bóg jest tylko jeden choć niektórzy uważają , że wogóle go nie ma ;) ... Pozdro.

Napisano
Panzer Kampfwagen VI Ausf. B Tiger II (Konigstiger) ...Schurzen - to tzw. osłony boczne - głównie nazywane tak w Pz.Kpfw. IV G,H,J oraz pojazdach na podwoziach IVki np. Brummbar, Jagdpanzer . Montowane były też w Pz.Kpfw. III Ausf M i N oraz w Pz.Kpfw. V Ausf. D,A i G - Czego się czepiasz kolego ...Co do siatek nie ma ,ale zawsze mogą być...Co do hasła to moje motto życiowe a Guderian to dla mnie wzór żołnierza dowódcy . P.S To nie skala 1:72 a 1:76...A Bogiem On ci nie jest zgadza się - Bóg jest tylko jeden choć niektórzy uważają , że wogóle go nie ma ;) ... Pozdro.

Napisano

To ładny wzór sobie wziełeś do naśladowania. Szczególnie po tym jak jego żołnierze rozstrzeliwali polskich żołnierzy we wrześniu 1939. Nie ma co mówić. Ja tam wole brać wzór z kapitana Raginisa, który pod Wizną tłukł niemiłosiernie żołnierzy w/wm generała.

Napisano

"Szczególnie po tym jak jego żołnierze rozstrzeliwali polskich żołnierzy we wrześniu 1939" - nie było takiego faktu jeśli masz na myśli Wiznę > była natomiast groźba - niektórzy uważają ,że był to blef..Co do tego wzoru to mała prowokacja była z mej strony - Mnie polityka jako taka nie interesuje w modelarstwie natomiast interesuje się wojskami pancernymi niemieckimi i sprzętem przez nich używanym w czasie II wojny światpwej .był piękny (jak dla mnie) i bardzo dobrej jakości i skuteczności - dlatego mnie oczarował , pewnie nie pierwszego ..Co do kapitana Raginisa to czapki z głów 700 chlopa przeciwko 40 tysiącom...Polacy pokazali germańcom pod Wizną jak się wojuje ...Co do samego Guderiana nie udowodniono mu żadnych zbrodni wojennej a on sam nie był członkiem SS więc nie musiał z pomocą Watykanu uciekać do Ameryki Płd.....a jakby nie było był wizjonerem jeśli chodzi o wojska pancerne ich użycie podczas wojny etc, etc.. i jest jednym z ich symboli ponadczasowym ...Ale generalnie dyskusja nie na temat modelu. Pozdrawiam Sztukmistrza

Napisano

Nie bardzo rozumiem konsekwencję z jaką w kolejnych swoich modelach odwrotnie przyklejasz dodatkowe ogniwa gąsienic (poprzedni King Tiger, Pantery, JagdTiger)

Z tymi Schurzenami w KT to też jakieś epokowe odkrycie

Napisano

A żeście się czepili tych Schurzenów - osłony boczne z niezaleznych elementów i tyle ..Co do ogniw na wieżach to fakt...,ale np w pantherze wogóle nie było "zębów" w ogniwach składowych gąsienicy .... - nie mówiąc o extra ogniwach na wieże i to samo dotyczyło tego modelu jak i jagdtigera ..Nakleiłem odwrotnie ,żeby urozmaicić a brakło weny i umiejętnosci do doklejenia zębów oczy nie te a skala jest jaka jest...po odwrotnej stronie ogniwa dodatkowe byly gładziuśkie jak szyba - błąd historyczny ,ale z premedytacją .W tych ponizszych moich tygrysach jest OK...bo była taka opcja "w pudle"

P1150191.JPG

P1140757.JPG (W tym niezimowym zainstalowałem ogniwa od "tutejszego" modelu Porsche właśnie przeklejając 2 płaskie na "tegoż tu wystawianego")

Tak krawiec kraje jak mu materiału staje .

Napisano

Erolo! Wyobraź sobie, że Hitlerowi również niczego by nie udowodniono! Otóż ten jegomość ( oprócz jednego dokumentu o masowym stosowaniu eutanazji, z resztą wprowadzanej z powodzeniem w Belgii i innych "postępowych" neobolszewickich państwach ówcześnie) NIGDY nie podpisał żadnego dokumentu dotyczącego eksterminacji całych narodów etc.

Guderian, Manstein ( jak i również cała ta hołota tworząca bolszewicką Rosję i częściowo marionetkowe państwo zwane PRL) wcale nie musiała być w armii, a jednak była i wykonywała rozkazy ( video meliora proboque, deteriora sequor) . To tak OT!