hardy1987 Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 (edytowane) Witam Jaskółka zestrzelona przez kota musi odpocząć Dlatego postanowiłem zabrać się za coś innego, spitów ostatnio namnożyło się na warsztatach więc wybieram jego starszego mniej popularnego i moim zdaniem niedocenianego brata Hurricane mk IIc. Sam model to najnowszy wypust włoskiego producenta moim zdaniem bardzo fajny może pomijając silnik który w zestawie przynajmniej moim zdaniem jest skopany. Dla zainteresowanych wrzucam in boxa. Malowanie prawdopodobnie zestawowe prawdopodobnie to: ze wskazaniem na mniej popularnego nocnika: Mam nadzieję że tym razem wszystko przebiegnie bezproblemowo Edytowane 25 Grudnia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 25 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2013 Przyszła mi do głowy taka przeróbka, kiedyś w necie widziałem jakieś plansze z ruskimi hurricanami z zamontowanym silnikem gwiazdowym. Może się skuszę, w Monografiii AJ-Pressu jest też rysunek Hurriego z silnikiem Bristol Centaurus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 25 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2013 Dodam kolorowe pasy z Edka poza tym wykorzystam tą blaszkę z zestawu, dorobię kable w kokpicie i przy silniku no i oznaczenia chyba będe malował. Myślę też nad maltańskim malowaniem o takim: albo takim: Ja wogóle jestem fanem śródziemnomorskiego tdw ale do malowania jeszcze daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2013 Witam, ja w kwestii malowania Przeglądając sobie historię operacyjną 318 dywizjonu myśliwsko - rozpoznawczego napisane jest że w okresie od września 1943 do marca 44 operując z lotniska Muqueibila w Palestynie dywizjon używał hurrich Mk. IIb czy możliwe jest żeby w tym okresie w składzie jednostki znalazły się jakieś hurricane,y z działkami? W ostateczności będzie właśnie mk IIb z 318-tego. Co do Mk IIc to znalazłem taką planszę: Może coś z tego być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2013 Wrucam zdjęcia gotowego zrobionego kokpitu, pozostało jeszcze dokleić celownik oraz drzwiczki, jakoś to pomału się lepi bo kończe rozgrzebane wcześniej projekty. W kokpicie przerobiłem fotel wstawiając spód od spitfire,a teraz moim zdaniem wygląda lepiej wyciąłem otwór w płycie pancernej przeciągając przez niego kolorowe pasy edka ( nie chciało mi się malować zestawowych ) i tak nie będzie tego widać , oprócz tego wymieniłem drążek na spitowy z icm bo oryginalny był do d..... oraz dokleiłem pasy z taśmy tamiyi do pedałów orczyka. Przemaluje też chyba rączki drążka bo te mi coś nie pasują, i tyle następna odsłona w nowym roku Chyba z washem przesadziłem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 31 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2013 Kadłub się lepi, Też mieliście problemy z pasowalnością ? w tym lub mk I tego producenta? bo ja go punktowo muszę kleić, pewnie zle złożyłem kokpit stąd te problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 1 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2014 Takie pytanie odnośnie malowania, ten nocny hurricane jako że cały czarny byłby jakiś taki nudny Nie mam pomysłu jak by można podziałać żeby tą czerń zróznicować jakoś, postshading?? Gdybym zdecydował się na ten wariant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 1 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2014 Walczę...... Na poważnie to teraz kilka zdjęć dotyczących pasowalności tego modelu, Po ciężkich bojach wpasowałem kokpit do kadłuba. A tak przedstawia się sprawa skrzydeł, już po załataniu i wyszlifowaniu krateru: a tutaj w trakcie: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 1 Stycznia 2014 Share Napisano 1 Stycznia 2014 Robiłem około rok temu ten modeli. Dopasowanie było bardzo dobre także trafił Ci się felerny model. Po pomalowaniu na czarno do koloru bazowego dolej ok. 10-15 % białej farby i rozjaśnij w ten sposób panele miedzy liniami podziału. Efekt jest zniewalający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 1 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2014 Robiłem około rok temu ten modeli. Dopasowanie było bardzo dobre także trafił Ci się felerny model. To raczej wina mojego błedu ze złożeniem kokpitu Doszlifowałem wszelkie babole a następnie w tych miejscach psiknąłem surfacerem 1000 żeby zobaczyć to co jeszcze trzeba poprawić. Po wykonaniu tej czynności psiknąłem jeszcze raz surfacerem i w zasadzie po doklejeniu pozostałych elementów mam model gotowy do położenia preshadingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 3 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2014 Dzisiaj udało mi się przebrnąć przez najbardziej znienawidzony przeze mnie etap prac nad modelem mianowicie maskowanie, zajęło mi to chyba z pół dnia a i tak efekt moim zdaniem jest mizerny bo farba zdołała wejść mi pod maski na szczęście jest to do ogarnięcia W dalszej kolejności nałożyłem raf interior green z pactry i jeszcze raz psiknąłem surfacerem tym razem białym, właściwie to mogłem już sobie to darować ale chciałem sprawdzić jakość powierzchni przed malowaniem: No i na koniec zdecydowałem się psiknąć całość Gunze H 12 jako tym razem już właściwą bazę pod malowanie jasnego preshadingu być może zaakcentuję też panele tak jak to zrobił kolega Alex976 w swoim Skyrayu, chociaż nie jestem pewien czy da to jakiś skutek pod czarnym kamuflażem? Jak myślicie nada się H 12 na kolor bazowy? moim zdaniem jest w sam raz jeśli chodzi o matowość Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Stycznia 2014 Share Napisano 3 Stycznia 2014 Hola hola! Zanim zaczniesz malować zrób coś z tym uskokiem przy pokrywie silnika, i popracuj papierem ściernym przy elemencie z którego wystają lufy działek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 3 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2014 Spoko jest niedoklejony, działka jeszcze przeszlifuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 4 Stycznia 2014 Share Napisano 4 Stycznia 2014 Nad oprofilowaniem kadłub-skrzydło, a zbiornikiem paliwa masz kaszkę z podkładu, a przynajmniej tak wygląda na zdjęciach jaki kolor washa planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2014 Dzisiaj poprawiłem także powinno być ok, co do washa to myślałem o żółtym, biały by się zbytnio odznaczał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2014 Przeglądam sobie zdjęcia i literaturę i natrafiłem na takie zdjęcie Jest to LK-R z tego samego dywizjonu, góra standardowa dla schematu dziennego natomiast spód czarny mat dla nocnych myśliwców. Ma bardzo fajne przejścia kolorów. Zdjęcie pochodzi z: Wojna w Powietrzu - Hawker Hurricane cześć 3 Za którym malowaniem jesteście bo już sam nie wiem Przy okazji jaki może być serial tego samolotu? Miałem dzisiaj podgonić z modelem ale przypomniałem sobie że poniedziałek też wolny więc niewiele Hurri dostał podwozie co by nie wyglądał jak po awaryjnym, doszła też chłodnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 5 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2014 Z rańca dokleiłem to co było niedoklejone i wreszcie mogę zacząć to co uwielbiam najbardziej, malowanko plan jest taki najpierw położę jasnoszary i biały preshading a niektóre panele w miejscach gdzie będzie odchodzić farba psiknę aluminium. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi