łsobota Posted September 29, 2007 Share Posted September 29, 2007 Witam, szukałem właśnie jakiś fajnych malowań Ki-43 i znalazłem to: Ma ktoś pomysł jaki to może być kolor (chodzi mi o to brązowawe)? Jasny brąz, czy może bardziej coś w stronę piaskowego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubid Posted September 30, 2007 Share Posted September 30, 2007 Faktycznie ciekawe Wydaje mi się (ale pewny nie jestem), że to będzie taki jasny brązowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
łsobota Posted September 30, 2007 Author Share Posted September 30, 2007 No więc jak u dało mi się wczoraj dowiedzieć (raz jeszcze dziękuję Gienek) kolor to FS30111 czyli właśnie brąz np. Humbrol 70 czy Tamiya X09 (farby podane wg tej strony) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lodzianin Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 Witam. Jakiemu celowi miał służyć ten kamuflaż ??? Bo nie przypomina mi on kamuflażu używanego nad dżunglą np. na japońskich G3M Mihoro Kokutai czy brytyjskich Hurricane Mk. II C [brąz/zieleń/jasno lub średnioszary]. A może to antykamuflaż ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
łsobota Posted January 4, 2008 Author Share Posted January 4, 2008 Witam. Jakiemu celowi miał służyć ten kamuflaż ??? Bo nie przypomina mi on kamuflażu używanego nad dżunglą np. na japońskich G3M Mihoro Kokutai czy brytyjskich Hurricane Mk. II C [brąz/zieleń/jasno lub średnioszary]. A może to antykamuflaż ??? Wg mnie antykamuflaż to raczej nie był. Poszukałem sobie zdjęcia z okolic Don Muang (gdzie wg podpisu na profilu stacjonował ten samolot) i strasznie tam dużo pól ryżowych i przestrzeni pokrytych brązowawą ziemią/błotem (a zdrowy rozsądek podpowiada, że ponad 60 lat temu musiało być tego jeszcze więcej). Zresztą tu masz zdjęcie okolic współczesnego lotniska Don Muang: A porównywanie kamuflaży różnych państw, raczej nie ma sensu. Wiesz co kraj to obyczaj. Więc dlaczegoż by nie miało to działć w przypadku kamuflażu na samolotach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PKD4GA Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 Warto dodac ze zadaniem camo jest rowniez deformacja ksztaltu obiektu, a nie tylko wtopienie w srodowisko. Pozdr. Pawel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts