RH Napisano 24 Stycznia 2014 Share Napisano 24 Stycznia 2014 Kolejny modelik "karnawałowy "po F-100 a mianowicie F-84G Thunderbirds Model z serii tych sprzedawanych juz w kolorze srebrnym,który jak się okazało jest przekleństwem ,a nie wygodnym udogodnieniem w pracach .Już po skończeniu modelu ,doszedłem do wniosku że trochę żałuje ze go nie zeszlifowałem,i nie pomalowałem od podstaw . Już wyjaśniam o co chodzi , po pierwsze na tym cholerstwie nie trzymają ssie żadne farby ,nawet metalizery nowej generacji.Kalki też mają problem z przyleganiem . Oczywiście to są moje uwagi osobiste ,może ktoś inny ma inną opinie . Mimo tych niedogodności jakoś moimi prywatnymi sposobami (nie będę o nich pisał bo to galeria ,a nie warsztat ) udało mi się to wszystko złożyć to kupy .Boje się tylko że za jakiś czas ten fabryczny srebrny odrzuci mi kalki:( No dość tych narzekań czas na model . Jest on w barwach z 1954 show season Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreator86 Napisano 24 Stycznia 2014 Share Napisano 24 Stycznia 2014 Jestem na tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 Generalnie nie moje klimaty jeśli chodzi o oznakowanie, ale czy można poprosić o kilka słów nt. jak się pracowało z tym metalizowanym cudem ? Sam mam takiego w 72 i jestem ciekaw ja się to to malowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 1 Lutego 2014 Autor Share Napisano 1 Lutego 2014 Generalnie nie moje klimaty jeśli chodzi o oznakowanie, ale czy można poprosić o kilka słów nt. jak się pracowało z tym metalizowanym cudem ? Sam mam takiego w 72 i jestem ciekaw ja się to to malowało Między zdjęciem pudełka i modelu jest tekst w którym krotko opisałem zmagania z tym plastikiem pomalowanym fabrycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 Mam ten sam model tylko, że w 1/72. Po psiknięciu surfacerem na ten plastik, podkład da się zdrapać paznokciem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 2 Lutego 2014 Share Napisano 2 Lutego 2014 Generalnie nie moje klimaty jeśli chodzi o oznakowanie, ale czy można poprosić o kilka słów nt. jak się pracowało z tym metalizowanym cudem ? Sam mam takiego w 72 i jestem ciekaw ja się to to malowało Między zdjęciem pudełka i modelu jest tekst w którym krotko opisałem zmagania z tym plastikiem pomalowanym fabrycznie Celowo zadałem to pytanie z nadzieją na uzyskanie "wiedzy tajemnej" użytej przy budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 2 Lutego 2014 Share Napisano 2 Lutego 2014 Przyzwyczaiłeś mnie do modeli z okresu I Wojny Światowej, a tu taki psikus ;) Jak zwykle świetna robota Mam ten sam model tylko, że w 1/72. Po psiknięciu surfacerem na ten plastik, podkład da się zdrapać paznokciem... Spróbuj olejnego podkładu i nie będzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 2 Lutego 2014 Autor Share Napisano 2 Lutego 2014 Generalnie nie moje klimaty jeśli chodzi o oznakowanie, ale czy można poprosić o kilka słów nt. jak się pracowało z tym metalizowanym cudem ? Sam mam takiego w 72 i jestem ciekaw ja się to to malowało Między zdjęciem pudełka i modelu jest tekst w którym krotko opisałem zmagania z tym plastikiem pomalowanym fabrycznie Celowo zadałem to pytanie z nadzieją na uzyskanie "wiedzy tajemnej" użytej przy budowie Jak zauwazylem ze ta farbka sprawia takie problemy ,już było za późno .(jak bym robił go jeszcze raz ,co raczej mi się nie uśmiecha) to zdarłbym cała to faktur do plastiku . W moim przypadku tylko szlifowałem miejsca gdzie było klejone , Po pomalowaniu różnymi odcieniami alu ,obchodziłem sie z modelem jak z jakjiem ,to samo zresztą tyczyło się kalek , Musialem dodatkowo powierzchnie pod kalki smarować sprawdzonym sposobem ,czyli gumą arabską ,ktora notabene jest świetnym mazidłem do kalek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 2 Lutego 2014 Share Napisano 2 Lutego 2014 A model w pudle taki ładny "hAmerykansky" zastanawiam czy Kret albo płyn DOT4 da rade z tym (podobno pyłem aluminiowym) "malowaniem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi