Skocz do zawartości

HH-60J Jayhawk - U.S. Cost Guard - 1:48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kokpit z załoga

qzkubc.jpg

Napisano

Wersją która robi za bazę (Seahawk) ma inne wyloty silników oraz nie ma radaru na nosie

75u8s1.jpg

9yo52f.jpg

lzap79.jpg

czyli jak mawiają blacharze samochodowi - "szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla"

m9brno.jpg

d7oai6.jpg

Napisano

posiada, posiada 2pf6vs.jpg

Napisano

Robię śmigłowiec ratunkowo-zwiadowczy Sikorsky HH-60J Jayhawk, który jest "cywilną" lub inaczej mówiąc nie militarną wersją modelu HH-60H Seahawk, latającym w barwach i używanym przez Amerykańską straż wybrzeża. To, o co Ty pytasz to oznaczenie taktyczne jednostki, które nie ma wiele wspólnego z budową zasadniczą całego śmigłowca.

To tak jak bym powiedział że buduję radiowóz policji Polskiej, model Kia ceed, a Ty byś mnie pytał o numer rejestracyjny lub wywoławczy. Nurem taktyczny ("boczny") jest przypisany jednostce, załodze, i nie zależnie czy ten śmigłowiec będzie latał w Kodiak, czy Clearwater, to dalej będzie ten sam model śmigłowca, ale rzecz jasna dla zachowania porządku w służbach straży wybrzeża muszą mieć różne numery wywoławcze, co nie znaczy że będą się czymkolwiek różniły, no może poza imionami czy wiekiem pilotów, nr. VIN, ilością paliwa w baku, czy marką produkującą pokrowce siedzeń.

Występują minimalne różnice w doposażeniu indywidualnym poszczególnej maszyny, (bo nie jednostki, bo przecież jednostki mogą mieć więcej niż jedną maszynę na stanie i każda może mieć inne doposażenie) typu kamera termowizyjna na nosie, czy karabin maszynowy przy oknie. Tak samo dany śmigłowiec może jednego dnia mieć z prawej strony podczepiony dodatkowy zbiornik paliwa, a innego dnia kamerę termiczną. Wszystko w zależności od aktualnie wykonywanego zadania.

Pomijając to wszystko chciałem jeszcze zaznaczyć, że nie robimy tutaj specyfikacji technicznej śmigłowca pod przetarg do zamówienie publicznego składanego dla MSWiA ale bawimy się w modelarstwo i drobne niedociągnięcia chyba są akceptowalne

Napisano

jedziemy dalej

p6jxkr.jpg

g1.jpg

g2.jpg

Napisano

Pierwsze zdjęcia z malowania i wstępnie kalek i tak na szybko

bd7guw.jpg

Napisano

wszystkie kalki już na miejscach, teraz czas na "przybrudzenie"

wdykgj.jpg

gyz2pw.jpg

03rach.jpg

6wcp7j.jpg

am6ldr.jpg

Napisano

Jestem pod wrażeniem tempa i jakości Twojej pracy sam nie jestem budowniczym "śmigieł", ale jak patrzę na Twój model to może mi się to kiedyś odmieni

Napisano

Zrobione są ślady eksploatacji, przybrudzeń. Wybrałem wygląd maszyny, która uczestnicy w akcjach i jest intensywnie użytkowana, a nie taką która jest wystawiana na pokazach, bo w necie jest dużo zdjęć tej maszyny ale właśnie z pokazów i wystaw, do których rzecz jasna maszyna zostaje umyta.

5l92bn.jpg

idjrwn.jpg

3qiumf.jpg

j7xqwf.jpg

0xuzrv.jpg

xh16k5.jpg

d7louf.jpg

Napisano

Jeszcze chwila, zostało parę detali do dokończenia i będzie można robić zdjęcia