Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jestem poczatkujacym modelarzem chociaz jak bylem maly to sklejalem papierowe samoloty, teraz sklejam plastikowe czolgi i mam do was pytanie, czy farby te ktore podam w linkach sa dobre ? czy ktos moze takowych uzywa, czy polecacie cos innego ?

http://www.ebay.de/itm/Acrylfarben-Set-mit-24-Tuben-a-12ml-von-Royal-Talens-/190867801000?pt=Malfarben&hash=item2c709b83a8

http://www.ebay.de/itm/24er-Set-Orig-Reeves-Acrylfarben-/290844750398?pt=K%C3%BCnstlerbedarf&hash=item43b7b2b23e

linki z ebaya ktore znalazlem a dzisiaj wybieram sie do miasta to wstapie do sklepu z modelami to sprawdze czy maja jakies dobre farby do zaoferowania.

Przepraszam, ze tak bez polskich znakow ale takowych nie mam poniewaz nie mieszkam w polsce a ze jest 4 rano nie chce mi sie szukac ich na google i wszystkich podmieniac, jezeli komus to jednak przeszkadza to nastepnym razem podmienie.

Z gory dziekuje za odpowiedzi i rady

pozdrawiam

Napisano

Jak napisalem wczesniej, plastikowe czolgi, narazie to uzywam pedzli ale mam zamiar kupic aerograf

Napisano

Plastikowe czołgi to bardzo obszerne określenie( chodzi mi o to czy współczesne czy II wojenne- alianci czy szkopy?)Na temat współczesnych coś mogę powiedzieć, II wojna tylko ogólnie Amerykanie. Jeżeli chodzi o podstawowe informacje to dobre do pędzla są akryle( schną szybko, łatwe w myciu) z farb które używałem mogę polecić ModelMastera(Testorsa),Valleo ,Pactrę przy czym używam ich do czego innego ModelMasterem maluję głównie kolory podstawowe a pozostałymi maluję wnętrza,koła gąsienice,plandeki, plecaki itp.Jeżeli chcesz konkretnej informacji to musisz napisać do jakiego pojazdu potrzebujesz farb jak nie ja to ktoś Ci na pewno pomożę.Pozdrawiam M1A1(HA)

Napisano

Jestem w trakcie skladania M10 Achilles Italeri 1/35, bede sklejal raczej modele z WW, a pytam o farby ogolnie jakie sa dobre do plastikowych modeli, czy te co podalem na linkach sie nadaja ?

Napisano

Odswiezam temat, moze ktos cos poradzic ? co powiecie o farbach Tamiya

Napisano

Witaj Sahren,

też jestem początkującym modelarzem (złożyłem 3 modele )

I o farbkach trochę się nauczyłem na tej stronie. A więc po pierwsze: Nie kupuj na Ebayu (uwież mam doświadczenie na tym sklepie )

Po drugie: Te farby są bardziej do malarstwa nie modelarstwa...

Radziłbym ci, jak kolega Jakub97 kupić pectrę lub AV Vallejo

Ale ile modelów złożyłeś

Napisano

No wlasnie skladam pierwszy M10 Achilles 1:35 z Italeri, bylem w dwoch sklepach modelarskich i widzialem ze maja tylko farby z Tamiya, Humbrol i Model Master, a co do ebaya to nigdy nie mialem problemow

Napisano

A nie masz w domu jakiś farbek??? Ja dosłownie 2 godz. temu malowałem PzKpfw I Ausf. A i znalazłem farbki z moich dwóch pierwszych zestawów (nawet znalazłem wash). A chciałem kupić 6 farbek za 51 zł, a tak wyszło mi taniej i nie musiałem czekać...

A jak nie masz kup model master

Napisano

Mam olejne z revella ale nie bardzo chce mi sie uzywac olejnych farb

Napisano

Więc pomyśl nad tymi co wymieniłem:

Pactra, AV Vallejo, Model Master (lub zobacz w najbliższym sklepie modelarskim jakie są... Zawsze możesz znależć odpowiedniki farbek )

I tak przy okazji zanim zaczniesz malować M1 Achilles radziłbym ci kupić gazetkę wrześień i posklejać model a pózniej kup sobie jeszcze jeden i go pomaluj. ( nawet farbami szkolnymi)

Czemu? Bo takie modele jak Achilles kosztują 80zł i trochę głupio spaprać taki model...

Napisano

Więc tak Sahren. Polecam ci kupić pactrę na początek jak i kontynuowanie swej pasji, bo farbki tanie a efektem nie odstają vallejo czy coś w tym rodzaju. Polecam, bo sam używam.