Przemo1CK Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Czołem Jeżeli ktoś z Was ma pytania odnośnie jakiś technik modelarskich, problemów, czy poprostu "jak to zrobić?" - to piszcie w tym wątku - pomogę - mało tego, jeżeli będziecie chcieli zobaczyć jak coś zrobić - zrobię filmik i pokażę go ! Zapraszam na mój kanał na youtube: http://www.youtube.com/user/Przemo1CK Oraz na bloga: http://www.blitz-creations.blogspot.com Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killerkk Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Cześć Przemek, Czy wiesz jak zrobić efekt pocisku, rykoszetu (zrobiłem nawet taki wątek)? ZAczynam dopiero przygodę z modelami i proszę o najłatwiejszy z nich... Pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 16 Lutego 2014 Autor Share Napisano 16 Lutego 2014 Czołem Najłatwiejszym sposobem będzie użycie mini wiertarki / tzw. dremela - Trzeba zamontować końcówkę szlifierską - możliwie najmniejszą i szlifować na kadłubie, dodatkowo kantem nożyka można zrobić rowki/odpryski. Później trzeba to jakoś sensownie wymalować - czyli przyjąć, że np. jest to stary ślad, tło (najbardziej zmyte to czerń, ślad po uderzeniu) + metalizer - stopiona/przestrzelona stal - do tego już dodatki typu obicia wkoło i rdzawe zacieki. Jeżeli jednak nie masz maszynki - można to zrobić czymś metalowym np. tylna strona wiertła (małego) Owiń w szmatkę końcówkę, a tył rozgrzej nad świeczką, po czym zasymuluj pocisk - możliwie mocnym i pewnym ruchem przejedź po pancerzu. Na jednym z moich modeli widać na boku, robiłem dremelem. Zrobię w wolnej chwili filmik. Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killerkk Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 A to nie przebije plastiku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 A to nie przebije plastiku??? To chyba musisz spróbować w praktyce. Ja z kolei mam pytanie: Jak robić dobrze za pomocą aerografu kamuflaże typu wężyki itp. na modelu. Chodzi mi o wszystko z tym związane: gęstość farby, ciśnienie, sposób obsługi aerografu ( malować z bliska, daleka), ewentualne pomocne triki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Najłatwiejszym sposobem będzie użycie mini wiertarki / tzw. dremela........ Można też użyć lutownicy gazowej np dremela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 16 Lutego 2014 Autor Share Napisano 16 Lutego 2014 Nie przebije, trzeba musnąć, nie wbijać na siłę. Co do tej lutownicy - jak dla mnie zbyt hardcorowy sposób, poza tym ciężej wykonać. Mierzu - a jakim aero malujesz. bo to generalnie bardzie o aerograf chodzi, niż o farby. H&S Ultra maluje od ręki każdą farbą, tym p-iwatą za 5 dych można też, ale najlepiej przy skali 1:16 Najważniejsze - blisko - max. 2 cm od powierzchni, najlepiej wyczuć na sucho na kartce, ruch pewny, nie zatrzymuj bo gęsta plama wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Maluję wywołanym do tablicy H&S Ultra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 16 Lutego 2014 Autor Share Napisano 16 Lutego 2014 Kurczę, to wlej farby, oczy zamykaj i samo się zmaluje. Ale generalnie tak jak pisałem, blisko i pewnie. Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Co do tej lutownicy - jak dla mnie zbyt hardcorowy sposób, poza tym ciężej wykonać. Nie jest hardcorowy,wystarczy rozgrzać grot i pracować nią bez płomienia.Dla mnie jest wygodniejsza niż np wiertło a groty masz różnych rozmiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 Maluję wywołanym do tablicy H&S Ultra. Farba musi być bardzo rzadka, proporcje zależą od producenta, koloru itp. ale zwykle jest przewaga rozcieńczalnika, dodajemy go dopóki malowana kreska nie zostawia wokół siebie kropek. Ciśnienie to już trzeba dobrać doświadczalnie, ja zwykle nie przekraczam 1.5 bara. Odległość też doświadczalnie, zwykle kilka cm, im dalej tym kreska oczywiście grubsza. Co jakiś czas trzeba pałeczką higieniczną zamoczoną w rozcieńczalniku przetrzeć kapturek dyszy bo się farba zbiera na igle i jakość się pogarsza. No to w sumie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 Kurczę, to wlej farby, oczy zamykaj i samo się zmaluje. Ale generalnie tak jak pisałem, blisko i pewnie. Pozdrawiam Przemo Dzięki za rady! Gratuluję świetnego magazynu modelarskiego. Szkoda, że nie malujesz obrazów, to bym zainwestował w nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 Może mógłbyś zrobić poradnik o brudzeniu wanny modelu,kurzeniu pigmentami ? Jak dobrać odpowiednie kolory pasujące do kamo, jak je rozprowadzać etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 17 Lutego 2014 Autor Share Napisano 17 Lutego 2014 Spoxik, zrobi się. Piszcie, wszystko zapisuję, jak tylko rana mi się zagoi to zacznę działać. Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 To może ja bym poprosił o techniki Wash'u,dobieranie kolorów itd.oraz jak używać produktów AK-Interactive "worn effects" i "heavy chipping" z podkreśleniem czasu schnięcia miedzy kolejnymi warstwami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 19 Lutego 2014 Autor Share Napisano 19 Lutego 2014 Ok, każdy produkt AK-Interactive przedstawię w osobnym filmie. Zapraszam też na festiwal do Bytomia (15-16 Marzec) - wraz z kumplem będziemy prowadzić pokaz technik weatheringu itp. Wszystko z produktami AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi