Jump to content

[Pytanie] Szew od łączenia form na osłonie kabiny

Jasiek
 Share

Recommended Posts

Cześć!

Mam pytanie jak sobie radzicie z tym ustrojstwem w swoich modelach. Sklejam F/A-18C z Academy w 1/72 i mam tam na osłonie kabiny szew od łączenia formy wtryskowej. Niby niewielki i nie jakoś strasznie widoczny, ale jednak jest i działa mi na nerwy. Według mnie, trzeba go potraktować wodnym papierem ściernym i wypolerować osłonę pastą polerską, np: Tamiya, ale nigdy wcześniej tego nie robiłem, i nie wiem na ile to pomoże. Może coś doradzicie, bo nie chciałbym popsuć osłony. Z góry dziękuję za pomoc!

P.S: w A-7D HobbyBosa, którego mam w planach, też jest rysa wzdłuż osi symetrii osłony, więc dobrze by było wiedzieć jak sobie z tym radzić. A może najlepiej nic nie robić?

Pozwolę sobie odesłać Cię do mojego warsztatu, gdzie dokładnie opisałem jak to zrobiłem, z niezłym chyba efektem.

Generalnie szew należy delikatnie zeskrobać ostrym nożykiem (ostrze nożyka prostopadle do szwu, pod kątem 90 stopni, w poprzek szwu i skrobiesz), a potem jak opisałem.

Prosta robota, tylko delikatnie z owiewką żeby nie pękła od naprężeń.

Trzeba ją trzymać z końce, a nie za boki.

Dziękuję za szybką odpowiedź. Gdybym miał więcej wolnego czasu, to śledziłbym dokładnie warsztaty, i pewnie tego pytania by nie było:) Jak skończę Horneta, to zaprezentuję go na forum. Dawno nie sklejałem współczesnej maszyny, więc sam jestem ciekaw jak mi wyjdzie.

Cześć!

Usunąłem szew tak jak opisał to Solo w swojej relacji. Efekt wyśmienity! Jeszcze raz dziękuję za pomoc! Mam zamiar jeszcze potraktować osłonę Sidoluxem. Podobno poprawia to dodatkowo przejrzystość.

7c2969627f590b58m.jpg 80d211baa28acb43m.jpg 2adcac1412771c96m.jpg