Jasiek Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 Cześć! Mam pytanie jak sobie radzicie z tym ustrojstwem w swoich modelach. Sklejam F/A-18C z Academy w 1/72 i mam tam na osłonie kabiny szew od łączenia formy wtryskowej. Niby niewielki i nie jakoś strasznie widoczny, ale jednak jest i działa mi na nerwy. Według mnie, trzeba go potraktować wodnym papierem ściernym i wypolerować osłonę pastą polerską, np: Tamiya, ale nigdy wcześniej tego nie robiłem, i nie wiem na ile to pomoże. Może coś doradzicie, bo nie chciałbym popsuć osłony. Z góry dziękuję za pomoc! P.S: w A-7D HobbyBosa, którego mam w planach, też jest rysa wzdłuż osi symetrii osłony, więc dobrze by było wiedzieć jak sobie z tym radzić. A może najlepiej nic nie robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 Pozwolę sobie odesłać Cię do mojego warsztatu, gdzie dokładnie opisałem jak to zrobiłem, z niezłym chyba efektem. Generalnie szew należy delikatnie zeskrobać ostrym nożykiem (ostrze nożyka prostopadle do szwu, pod kątem 90 stopni, w poprzek szwu i skrobiesz), a potem jak opisałem. Prosta robota, tylko delikatnie z owiewką żeby nie pękła od naprężeń. Trzeba ją trzymać z końce, a nie za boki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 25 Lutego 2014 Autor Share Napisano 25 Lutego 2014 Dziękuję za szybką odpowiedź. Gdybym miał więcej wolnego czasu, to śledziłbym dokładnie warsztaty, i pewnie tego pytania by nie było:) Jak skończę Horneta, to zaprezentuję go na forum. Dawno nie sklejałem współczesnej maszyny, więc sam jestem ciekaw jak mi wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 Załóż warsztat, to niesamowicie mobilizuje, a komentarze naprawdę wiele dają. Czysta frajda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 25 Lutego 2014 Autor Share Napisano 25 Lutego 2014 Kiedyś nie wyobrażałem sobie sklejania modelu bez prowadzenia relacji z budowy (na forum kartonowym), ale teraz mam coraz mniej czasu i czasami mi się po prostu nie chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 2 Marca 2014 Autor Share Napisano 2 Marca 2014 Cześć! Usunąłem szew tak jak opisał to Solo w swojej relacji. Efekt wyśmienity! Jeszcze raz dziękuję za pomoc! Mam zamiar jeszcze potraktować osłonę Sidoluxem. Podobno poprawia to dodatkowo przejrzystość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi