Skocz do zawartości

Teren na Dioramie

michalzip

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przeszukuje już długi czas internet jak zrobić ukształtowanie terenu na dioramce Czy możecie pomóc co bedzie mi potzrebne i jak to zrobic znaczy jak ukształtwoac ten teren np. z styropianu albo jakiś link do takich poradników cos czytałem ze pozniej sie to wikole smaruje i chusteczkami oblepia prosze o pomoc

Dziękuje i Pozdrawiam.

Witam,

przekażę Ci tyle co ja ,początkujący się dowiedziałem .

Teren możesz robić na różnych materiałach - od karton-gipsu po styropian , styrodur ( materiał styropiano-podobny bez kulek ,uzywany w reklamach ,czy jakoś tak), po podkłady piankowe pod panele tylko bez folii. Teren w styropianie możesz kształtować nożykiem , potem to obklejasz papierem TYLKO robisz to w ten sposób ,że "rozcieńczasz" wikol wodą ,tak aby powstała taka "mętna woda". Nakładasz papier na styropian ,a potem nakładasz ten wikol z wodą miękkim pędzlem . UWAGA: wikolu musi być dostatecznie na tyle ,aby przykleił się do styropianu. Później ,jak to wyschnie możesz to posypać ziemią ,bądź jakimś piaskiem ,czy posypkami modelarskimi.

Mam nadzieję ,że coś zrozumiesz

Pozdrawiam

Kuba

No rozumiem . materiał wybiore raczej styrodur albo styropian już troche mi pomogłeś. A teraz powiedzcie mi raczej bede wykorzystywał posypki a piach i ziemie zabezpieczac jakims werniksem ? czy zostawic to tak i kleic to wszystko na wikolu ?? znaczy te posypki.

Powiem ,tak ,nie wiem jak z posypkami ,ale ziemie i piasek to chyba lepiej jakimś lakierem zabezpieczyć ,bo to i tak będzie sie kruszyć dość mocno.
Jeśli nie jesteś pewny, to nie pisz...

Piasek czy ziemia dobrze przyklejone wikolem nie potrzebują żadnych lakierów.

A sam, jakiś czas temu, wymyśliłem taki sposób:

PODSTAWKA TERENOWA

Tak to mniej więcej wyszło:

78b30d26d3ca45e0med.jpg

Powiem ,tak ,nie wiem jak z posypkami ,ale ziemie i piasek to chyba lepiej jakimś lakierem zabezpieczyć ,bo to i tak będzie sie kruszyć dość mocno.
Jeśli nie jesteś pewny, to nie pisz...

Piasek czy ziemia dobrze przyklejone wikolem nie potrzebują żadnych lakierów.

Chodzi o to ,że wiem bo sprawdzałem - jak wszystko wyschło to ziemia utworzyła taką "skorupę" i przy nawet dotknięciu palcem łatwo się kruszyło ,ale z tego co piszesz popełniłem błąd w złym klejeniu.

Pozdrawiam

No powiem świetna ta twoja podstawka "Terenowa" i ciekawy pomysł z tą pianką montażową . Czyli spokojnie mogę wszystko na wikolu złapać i już tak zostawić żadnej warstwy werniksu nie bede psikał.

Jeśli ktoś zna jakieś sposoby .. Pozdrawiam.

Sposób "Grzesia" jest bardzo dobry,obawiam się że nie trafisz na lepszy.

Warto też dodać by piasek przed posypaniem przesiać kilka razy różnymi "przesiewaczami" (np sitko od herbaty,gaza,sitka kuchenne).

Takim sposobem otrzymasz kilka rodzajów posypki o różnej ziarnistości.

• 5 weeks later...

Też jestem początkującym i podobnie jak kolega użyłem pianki montażowej, papieru toaletowego ( takiego szarego bez wzorków) i kleju typu wikol. Później na to piasek (na wikol) kupiony w sklepie akwarystycznym (lub jak masz rzekę w pobliżu to sobie wykop i przesiej). Jak przeschło znowu klej typ wikol i pigment kupiony w sklepie dla artystów (jest tańszy niż modelarskie i dla mnie wystarcza)(skala 1:35).

https://picasaweb.google.com/lh/photo/6e-sVbhg554zdPxouapgd9ofr4d8Nq1KF1logZOkMc0?feat=directlink

Pianka uformowana nożem, bąble wypełnię gipsem lub papierem t. namoczonym w wikolu, posypane piaskiem z rzeki.

https://picasaweb.google.com/lh/photo/Wjjlcj4pIV2yMa-IaKOjJtofr4d8Nq1KF1logZOkMc0?feat=directlink

Wstawiony bruk, reszta terenu papier toaletowy+wikol.

https://picasaweb.google.com/lh/photo/Wbv-oqeeBAvjqybeQarI0tofr4d8Nq1KF1logZOkMc0?feat=directlink

Posypane pigmentem ciemnym (czarnoziem), i jasnym (piasek), później na to wszystko "posiałem" trawę statyczną.