Jump to content

[in-box] Lockheed SR-71 Blackbird - S-Mars 1:144

Toff
 Share

Recommended Posts

Będąc niedawno "na mieście" wszedłem do dość sporego sklepu z zabawkami w nadziei znalezienia tam jakichś ciekawych modeli.

I nie pomyliłem się, bowiem istotnie znalazłem coś ciekawego.

th_sr71inbox1.jpg

Za 7,50zł kupiłem model legendarnego SR-71 Blackbird chińskiej firmy S-Mars (chyba :P) w skali mikro - 1:144.

th_sr71inbox8.jpg

Już rzut oka na instrukcję - nadrukowaną na spodzie solidnego pudełka z tektury falistej (!) uświadomił mnie, iż mam do czynienia bardziej z zabawką, niż solidnym modelem.

Przy okazji producent postanowił również na pudełku umieścić wzór malowania, w środku umieszczając już tylko ramki z częściami i klej.

th_sr71inbox2.jpg

Wewnątrz nie znajdziemy więc obszernej instrukcji z historią powstania czy służby samolotów tego typu, z kilkoma wzorami malowań do wyboru czy choćby arkusza kalkomanii... (!!!)

Jest za to wspomniany już klej, podstawka, ramka z oszkleniem (którego przejrzystość jest co najmniej dyskusyjna)...

th_sr71inbox7.jpg

...oraz dwie ramki z częściami z jasnoszarego tworzywa. Części nie ma tu przesadnie wielu, ale nie czepiajmy się - skala mała to i części mało. ;)

th_sr71inbox3.jpg th_sr71inbox5.jpg

th_sr71inbox4.jpg th_sr71inbox6.jpg

Elementy jak na zabawkę prezentują się przyzwoicie, nie ma większych nadlewek, itp.

Oczywiście zawsze mogłoby być lepiej - np. stożki wlotów powietrza mogłyby kończyć się ostrzejszym szpicem, brzegi niektórych części też takie nieco grubaśne, ale trochę machania pilnikiem czy papierem ściernym i będzie dobrze.

Toff - dzieki za in-box'y modeli w skali 1:144 ! Wkrotce postaram sie wrzucic F-5F/E, Su-35/37 i F-117A wszystkie Dragona w 1:144. Ogladajac Twoje fotki SR-71 jedno mnie zastanawia - czy to faktycznie jest skala 1:144 ? Mam wrazenie ze model jest stanowczo za maly... mozesz to sprawdzic ?

Pozdr.

Pawel

Edited by Guest

• 2 months later...
Mam wrazenie ze model jest stanowczo za maly... mozesz to sprawdzic ?

Wprawdzie z matmy zawsze tuman byłem, ale wyliczyłem, że skala to około 1:290. Możliwe że 1:288 czyli dwa razy mniejszy niż podane na pudełku :P