Toff Napisano 5 Października 2007 Napisano 5 Października 2007 Będąc niedawno "na mieście" wszedłem do dość sporego sklepu z zabawkami w nadziei znalezienia tam jakichś ciekawych modeli. I nie pomyliłem się, bowiem istotnie znalazłem coś ciekawego. Za 7,50zł kupiłem model legendarnego SR-71 Blackbird chińskiej firmy S-Mars (chyba :P) w skali mikro - 1:144. Już rzut oka na instrukcję - nadrukowaną na spodzie solidnego pudełka z tektury falistej (!) uświadomił mnie, iż mam do czynienia bardziej z zabawką, niż solidnym modelem. Przy okazji producent postanowił również na pudełku umieścić wzór malowania, w środku umieszczając już tylko ramki z częściami i klej. Wewnątrz nie znajdziemy więc obszernej instrukcji z historią powstania czy służby samolotów tego typu, z kilkoma wzorami malowań do wyboru czy choćby arkusza kalkomanii... (!!!) Jest za to wspomniany już klej, podstawka, ramka z oszkleniem (którego przejrzystość jest co najmniej dyskusyjna)... ...oraz dwie ramki z częściami z jasnoszarego tworzywa. Części nie ma tu przesadnie wielu, ale nie czepiajmy się - skala mała to i części mało. ;) Elementy jak na zabawkę prezentują się przyzwoicie, nie ma większych nadlewek, itp. Oczywiście zawsze mogłoby być lepiej - np. stożki wlotów powietrza mogłyby kończyć się ostrzejszym szpicem, brzegi niektórych części też takie nieco grubaśne, ale trochę machania pilnikiem czy papierem ściernym i będzie dobrze. Cytuj
PKD4GA Napisano 5 Października 2007 Napisano 5 Października 2007 (edytowane) Toff - dzieki za in-box'y modeli w skali 1:144 ! Wkrotce postaram sie wrzucic F-5F/E, Su-35/37 i F-117A wszystkie Dragona w 1:144. Ogladajac Twoje fotki SR-71 jedno mnie zastanawia - czy to faktycznie jest skala 1:144 ? Mam wrazenie ze model jest stanowczo za maly... mozesz to sprawdzic ? Pozdr. Pawel Edytowane 5 Października 2007 przez Gość Cytuj
Wiktak Napisano 5 Października 2007 Napisano 5 Października 2007 Zdaje mi się że w Star Wars Episode 1 królowa Amidala miała taki statek Ja się raczej nie myle , oglądałem tą częś około 100 razy Cytuj
szkp Napisano 6 Października 2007 Napisano 6 Października 2007 Witam! Chyba namierzyłem głównego sprzedawcę: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2842372&gr_id=1061&order=p Cytuj
Toff Napisano 21 Grudnia 2007 Autor Napisano 21 Grudnia 2007 Mam wrazenie ze model jest stanowczo za maly... mozesz to sprawdzic ? Wprawdzie z matmy zawsze tuman byłem, ale wyliczyłem, że skala to około 1:290. Możliwe że 1:288 czyli dwa razy mniejszy niż podane na pudełku :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi