Marciu11 Posted October 6, 2007 Share Posted October 6, 2007 Dość długo szukałem patentu na takowe butelki do dioramy na jakieś współczesne pole walki. Wprawdzie widziałem kiedyś takowe do kupienia, ale po pierwsze nie były u nas dostępne, a przynajmniej ja nigdzie na takowe nie trafiłem. A ściągać z zachodu to wyjdzie drogo. Tak więc postanowiłem zrobić je samemu. Pomierzyłem najpierw taką butelkę 2L i przeliczyłem to na skale 1:35 Następnie w mini wiertarce zamocowałem kawałek ramki od wyprasek i na wolnych obrotach zacząłem obrabiać plastik jak na tokarce. do obróbki używałem pilniczka do paznokci (zwykły pilnik za mocno drapał) i ostrza skalpela jak noża tokarskiego. Gdy butelka miała już odpowiednie wymiary i kształt odciąłem nadmiar długości i pilnikiem obrobiłem dno - dodałem ścięcia i spłaszczyłem dno tak żeby butelka stała samodzielnie. Przetarłem całość na mokro papierem ściernym o gradacji 1.500 aby zatrzeć zadry od szlifowania. Dokleiłem też ciut szerszy kawałeczek wypraski niż szyjka imitujący nakrętkę. Jako że butelka wyszła w kształcie OK, tylko powinna być przezroczysta a nie buro zielona tak wiec butelką przykleiłem do klocka i wykonałem z silikonu formę do odlewów. Gotowa odlana butelka wygląda tak: Wydaje mi się że efekt wygląda całkiem OK Muszę jeszcze pokombiniować coś z etykietką na butelkę i wykonać kilka takich kalek na zapas. teraz muszę pomyśleć coś jeszcze na temat butelki o przekroju kwadratu i z rzebrowaniem. Choć to już wyższa geografia... Pozdrawiam MarCiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paffko Posted October 6, 2007 Share Posted October 6, 2007 o ja p....... yyy to znaczy super rewelacyjny pomysł i świetne wykonanie Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okonek Posted October 6, 2007 Share Posted October 6, 2007 Pomaluj nakretke i daj jeszcze jedna fotke. Moze juz z etykietka ? Wielkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kermit Posted October 6, 2007 Share Posted October 6, 2007 Normalnie szok. A może pomyślałeś o produkcji seryjnej i sprzedaży np. na Allegro? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dumo Posted October 6, 2007 Share Posted October 6, 2007 No szok pomysł i wykonanie, miodzio normalnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
StanLog Posted October 7, 2007 Share Posted October 7, 2007 rewelka z tym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek_00 Posted December 24, 2007 Share Posted December 24, 2007 Myślę , że można to podkleić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba93 Posted January 2, 2008 Share Posted January 2, 2008 Naprawdę świetny pomysł! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts