Marciu11 Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 Dość długo szukałem patentu na takowe butelki do dioramy na jakieś współczesne pole walki. Wprawdzie widziałem kiedyś takowe do kupienia, ale po pierwsze nie były u nas dostępne, a przynajmniej ja nigdzie na takowe nie trafiłem. A ściągać z zachodu to wyjdzie drogo. Tak więc postanowiłem zrobić je samemu. Pomierzyłem najpierw taką butelkę 2L i przeliczyłem to na skale 1:35 Następnie w mini wiertarce zamocowałem kawałek ramki od wyprasek i na wolnych obrotach zacząłem obrabiać plastik jak na tokarce. do obróbki używałem pilniczka do paznokci (zwykły pilnik za mocno drapał) i ostrza skalpela jak noża tokarskiego. Gdy butelka miała już odpowiednie wymiary i kształt odciąłem nadmiar długości i pilnikiem obrobiłem dno - dodałem ścięcia i spłaszczyłem dno tak żeby butelka stała samodzielnie. Przetarłem całość na mokro papierem ściernym o gradacji 1.500 aby zatrzeć zadry od szlifowania. Dokleiłem też ciut szerszy kawałeczek wypraski niż szyjka imitujący nakrętkę. Jako że butelka wyszła w kształcie OK, tylko powinna być przezroczysta a nie buro zielona tak wiec butelką przykleiłem do klocka i wykonałem z silikonu formę do odlewów. Gotowa odlana butelka wygląda tak: Wydaje mi się że efekt wygląda całkiem OK Muszę jeszcze pokombiniować coś z etykietką na butelkę i wykonać kilka takich kalek na zapas. teraz muszę pomyśleć coś jeszcze na temat butelki o przekroju kwadratu i z rzebrowaniem. Choć to już wyższa geografia... Pozdrawiam MarCiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 o ja p....... yyy to znaczy super rewelacyjny pomysł i świetne wykonanie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 Pomaluj nakretke i daj jeszcze jedna fotke. Moze juz z etykietka ? Wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 Normalnie szok. A może pomyślałeś o produkcji seryjnej i sprzedaży np. na Allegro? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 No szok pomysł i wykonanie, miodzio normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StanLog Napisano 7 Października 2007 Share Napisano 7 Października 2007 rewelka z tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_00 Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 Myślę , że można to podkleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba93 Napisano 2 Stycznia 2008 Share Napisano 2 Stycznia 2008 Naprawdę świetny pomysł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi