Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dość długo szukałem patentu na takowe butelki do dioramy na jakieś współczesne pole walki.

Wprawdzie widziałem kiedyś takowe do kupienia, ale po pierwsze nie były u nas dostępne, a przynajmniej ja nigdzie na takowe nie trafiłem. A ściągać z zachodu to wyjdzie drogo.

Tak więc postanowiłem zrobić je samemu.

Pomierzyłem najpierw taką butelkę 2L i przeliczyłem to na skale 1:35

Następnie w mini wiertarce zamocowałem kawałek ramki od wyprasek i na wolnych obrotach zacząłem obrabiać plastik jak na tokarce.

ec734b3146a034b3m.jpg edd7c43224b0a275m.jpg

do obróbki używałem pilniczka do paznokci (zwykły pilnik za mocno drapał) i ostrza skalpela jak noża tokarskiego.

Gdy butelka miała już odpowiednie wymiary i kształt odciąłem nadmiar długości i pilnikiem obrobiłem dno - dodałem ścięcia i spłaszczyłem dno tak żeby butelka stała samodzielnie. Przetarłem całość na mokro papierem ściernym o gradacji 1.500 aby zatrzeć zadry od szlifowania.

Dokleiłem też ciut szerszy kawałeczek wypraski niż szyjka imitujący nakrętkę.

01e2017d9ebfe531m.jpg

Jako że butelka wyszła w kształcie OK, tylko powinna być przezroczysta a nie buro zielona tak wiec butelką przykleiłem do klocka i wykonałem z silikonu formę do odlewów.

91f7693e91387290m.jpg

Gotowa odlana butelka wygląda tak:

154dc0e21762c762m.jpg

Wydaje mi się że efekt wygląda całkiem OK

Muszę jeszcze pokombiniować coś z etykietką na butelkę i wykonać kilka takich kalek na zapas.

teraz muszę pomyśleć coś jeszcze na temat butelki o przekroju kwadratu i z rzebrowaniem. Choć to już wyższa geografia...

Pozdrawiam

MarCiu

Napisano

Normalnie szok. A może pomyślałeś o produkcji seryjnej i sprzedaży np. na Allegro?

Pozdrawiam

• 2 months later...
  • 2 weeks later...