Skocz do zawartości

Tory 1/72

Alan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Planuję budowę dioramy z niewielkim odcinkiem torów. Problem polega na tym, że chcę je sam wykonać. Tylko nigdzie nie mogę doszukać się w sieci wymiarów/proporcji torowiska w skali 1/72. Czy jeśli ktoś dysponuje ową wiedzą to prosiłbym o pomoc w podaniu wymiarów w jakiej odległości powinny być od siebie oddalone belki oraz tory w tej skali. Z góry dziękuję za pomoc.

a na pewno nie lepiej kupić gotowe....ceny są już niezłe i wybór też....Italeri ,UM...

pomijam fakt,ze niektóre państwa miały i mają różne rozstawy torów...czytałem gdzieś ,że polskie pociągi pancerne nie mogły wjechać wgłąb Rosji w czasie wojny polsko-bolszewickiej z powodu innego rozstawu torów...

nie wiem jak wpisywałeś w Google ,może to kwestia języka...

https://www.google.pl/search?q=railway+dimensions&safe=off&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=pGdAU7SHIuud7gbHkoDoBg&sqi=2&ved=0CCgQsAQ&biw=1280&bih=658#imgdii=_

nie mówie ,ze to jest to czego szukasz....to tylko wierzchołek góry...

Akurat robię modele w 1/72 także wypowiem się że najlepiej robić rozstaw torów samemu pod pojazd jaki ma się po tych torach poruszać. Ja kupuję gotowe tory w skali HO (kolejkowej) mają bardzo ładne szyny, podkłady w tej skali zrobisz z odpowiednio przyciętych patyczków do lodów i mocowania z kawałków plastiku, czyli miło i sympatycznie

Akurat robię modele w 1/72 także wypowiem się że najlepiej robić rozstaw torów samemu pod pojazd jaki ma się po tych torach poruszać. Ja kupuję gotowe tory w skali HO (kolejkowej) mają bardzo ładne szyny, podkłady w tej skali zrobisz z odpowiednio przyciętych patyczków do lodów i mocowania z kawałków plastiku, czyli miło i sympatycznie

Nie żebym się czepiał ale z tego co wiem to H0 to w "naszej skali" jest to 1:87 i czy tą różnicę widać? Pytam się bo sam chyba wykorzystam kawałek torów znalezionych w garażowym bałaganie ale w skali TT(1:120).

Pozdrawiam

Pasują jak ulał, zresztą co będę opowiadał jak masz w okolicy sklep z takim asortymentem idź i zobacz, tylko poproś o te z szyną przypominające szynę, bo są jeszcze takie jak by je nazwać "zabawkowe" te nie nadają się do niczego. Natomiast te do skali TT rzeczywiście są za małe.

Właśnie, podtrzymuję pytanie kolegi wyżej, czy rzeczy w skali HO tej 1:87 tak jak budynki tory i co tam jeszcze (z rzeczy większych) podpasują pod naszą skalę 1:72 ? Bo chciałbym w jakimś czasie na przód zrobić dioramę i nie wiem jakie zabudowania kupić a najładniejsze z tego co widzę to te z kolekcji kolejek ;)

Matii trzymaj konie ja pisałem jedynie o szynach z torów HO co do reszty np budynków się nie wypowiadałem, ale obawiam się że będą po prostu za małe.

Dlatego pytam też w swoim imieniu co do tej skali i budynków w niej, to w takim razie pytanie do ludu który robił dioramy z budynkami, robiliście je sami czy już gotowe gdzieś kupowaliście ? :P

Jeśli chodzi o dioramy to zawsze wykonuje je się samodzielnie , jak są gotowce to zazwyczaj plastikowe i niezbyt ładne. POszukaj na forum działu z dioramami i sobie poczytaj.

Gotowych budynków do skali 1/72 jest sporo, robią go Italeri, Mini art, te są z plastiku. Airfix robi z żywicy i plastiku. Była kiedyś polska firma z Gdyni robiąca bardzo fajne budynki z vacu. Można też budować budynki od podstaw własnoręcznie najlepszym przykładem są prace Adama Juszczaka w 1/72 zobacz w dziale dioramy.

Gotowych budynków do skali 1/72 jest sporo, robią go Italeri, Mini art, te są z plastiku. Airfix robi z żywicy i plastiku. Była kiedyś polska firma z Gdyni robiąca bardzo fajne budynki z vacu. Można też budować budynki od podstaw własnoręcznie najlepszym przykładem są prace Adama Juszczaka w 1/72 zobacz w dziale dioramy.

Chyba i tak lepiej jest wykonać samemu Przynajmniej sprubować . Ja mam takie pytanie dalekie od torów ,czy budynki w siedem-dwójce nie wyglądają zbyt grubo jak są zbudowane z karton-gipsu?

Nie jestem budowlańcem, ale o ile pamiętam grubość płyty kartonowo gipsowej wynosi ponad 10 mm więc chyba za dużo, jak na grubość ścian w typowym budynku w skali 1/72

płyty kartonowo gipsowe raczej za grube (jeśli budynek będzie dostępny od środka jakoś, bo jak zamknięty to chyba wsio ryba), sam styropian mógłby być (chyba styropian, albo jakaś pianka), przynajmniej taki jak się daje wygłuszający pod panele, nie pamiętam jaką ma grubość ale chyba akurat, potem to jakoś usztywnić, gipsem skleić i chyba tyle, z tym, że ten styropian czy tam pianka jest dość elastyczna i czy to nie będzie problem

na allegro kiedyś bywały arkusze spienionego pcv czy cos takiego .Można by spróbować cos pokombinować.

a co do tych vacu z Gdyni to mam cos takiego od kolegi wosiek.

T.M Diorama...

Bardzo fajne,ciekawe konstrukcje.Rzadko je widuję ,Jadar ma je w ofercie w 1:35,ja mam dwa budynki w 1:72...