Qwicol Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Dzień dobry, Jako że powiesiłem już M60A3 w dziale galeria (doskonale zdaje sobie sprawę z jego marnej bądź co bądź jakości wykonania) Zabieram się za kolejny model który otrzymałem w ramach prezentu Będę go wykonywał w wersji opisanej na pudełku jako Smoleńsk '43 więc kaliber 75mm z przodu i boczny pancerz. Na razie jestem na etapie uzupełniania zapasów narzędzi i materiałów. Jak na razie obejrzałem wypraski i swoim amatorskim jak na razie okiem mogę powiedzieć że model oddany jest bardzo nierówno: "nadwozie" z jednej strony ma odlane ślady po spawach, a z drugiej detale takie jak siekiera, łopata wyglądają jakby były wykonane z półpłynnego wosku. Podobnie koła jezdne: zewnętrzna część wygląda ładnie, trzeba będzie tylko wywiercić dziury które są lekko zalane, natomiast wewnętrzna połówka kół jezdnych to krążek pozbawiony jakichkolwiek detali.... W zestawie jest jeden pozorant, ale po dokładniejszych oględzinach stwierdziłem że raczej zostanie w wyprasce. Mam wrażenie że obie lufy w zestawie (do Stug'a i StuH'a) są krzywo odlane i mają "buły". Standardowe gąsienice od zewnątrz są całkiem całkiem, tylko że od wewnętrznej strony nie widać żadnych detali - są całkowicie gładkie. Nie chcę zbytnio inwestować w model, zwłaszcza że bardziej uczę się modelarstwa niż robię ładne modele ;) Mimo to widzę że będę musiał nabyć metalową lufę, chciałbym też spróbować sił z blaszkami na bocznym pancerzu. Znalazłem takie: http://allegro.pl/1-72-oslony-stug-40-part-p72-119-i4064431830.html Wyraźnie napisane że pasują do modelu Revell. Orientuje się ktoś czy nadadzą się do Italieri? Może ktoś miał styczność i wie jakich problemów się spodziewać? Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi i sugestie zanim zacznę się nim zajmować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maestro Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Jestem w podobnej sytuacji jak twoja - też jeszcze uczę się modelarstwa bardziej niż robię ładne modele Niemniej, z racji iż aktualnie również pracuję nad StuGiem III więc postaram się w miarę możliwości pomóc. Co mogę powiedzieć już teraz: uważaj na mocowanie włazu - porównaj ze zdjęciami. Nie wiem jak z Italeri, ale instrukcja Revella wprowadza w błąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qwicol Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Jako że doszły do mnie nowe zabawki: zestaw pędzelków Revella, szpachlówka i papiery ścierne Wamodu postanowiłem ruszyć z produkcją Stug'a. Zacząłem od burt dolnego kadłuba... i chyba na dzień dobry trafiłem na najgorzej wykonaną część w całym modelu. Każda połówka ma 9 (!!!) śladów po wypychaczach na widocznej stronie, podczas gdy strona wewnętrzna jest gładka. Dziś będzie dzień szpachlowania, ale nurtuje mnie jeszcze jedno: na tych butrach przy osi środkowego napinacza (chyba tak nazywają się górne kółka?) są takie "nadlewki" - zaznaczone na zdjęciu zielonym kółkiem - podejrzewam że muszę to zlikwidować, ale wolę się upewnić. Strzałkami i kreskami zaznaczyłem miejsca do szpachlowania. Aparat mam taki jaki mam i na razie zdjęcia lepsze nie będą... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maestro Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Tak, trzeba to zlikwidować. Tak patrzę i widzę, że mój Revell jest o jednak o wiele milej wykonany. Niemniej - powodzenia przy dalszej pracy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qwicol Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Dzięki Bogom że mamy święta Miałem w zasadzie cały dzień wolny i tak prezentuje się wynik prac na obecną chwilę: Skleiłem wannę, nie obyło się bez poprawki - stąd plama po kleju wewnątrz. Ogólnie nie było źle. Pierwsze próby ze szpachlówką Wamodu - w ogóle moje pierwsze szpachlowanie Nie jestem przekonany czy mam na tyle sił i samozaparcia żeby szpachlować drugi raz wypychacze pomiędzy kołami jezdnymi - przymierzyłem jedno kółko - nie będzie ich widać - ale z drugiej strony wiem że tam są :P No i na zdjęciu widać że muszę poprawić papierem ściernym w miejscu o które pytałem - widać jeszcze trochę wystające kółko Tu ogólny wynik dzisiejszego dnia - Uspokajam: zęby kół napędowych pokrywają się w 100% Dam sobie coś uciąć że napinacze powinny mieć "tył", ale jak widać Italeri poskąpiło na plastiku. Nie mam pojęcia co zrobić z "niedorozwiniętymi" wyrzutniami granatów - instrukcja w ogóle nie pokazuje że są w ich miejscach jakieś wyrostki widoczne na fotce. Mam ochotę się ich pozbyć, ale wtedy będę musiał ręcznie zrobić ślady spawów obok nich - nie wiem czy podołam... Tak jak pisałem będę wykonywał wersję Smoleńsk, późny 1943 - czyli z bocznym pancerzem. Instrukcja przekonuje że powinienem go machnąć Dunkelgelb '43 ale jakoś mi nie pasuje do Wschodniej Europy na jesieni... jakieś propozycje - sugestie co do malowania? Dodam że maluje pędzlami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 20 Kwietnia 2014 Share Napisano 20 Kwietnia 2014 a teraz napiszmy, że rolki podtrzymujące i koła jezdne nie trzymają osi Następuje niezła konsternacja i.... co dalej? ;) Ja na tym poległem - mój czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qwicol Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2014 Wczoraj skończyłem koła jezdne i na sucho sprawdziłem jak wszystko leży - osiowość jest ok, wydaje mi się że koła napędowe mają zbyt krótkie osie - jutro wrzucę zdjęcia - pokażę o co mi chodzi. Pytanie co do farb: bawił się ktoś farbkami Citadel technical - Typhus corrosion i Ryza rust. Mam zamiar nabyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 21 Kwietnia 2014 Share Napisano 21 Kwietnia 2014 Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 21 Kwietnia 2014 Share Napisano 21 Kwietnia 2014 jak dobrze pamiętam to ten model ma skopany układ jezdny pj. wałki skrętne po obu stronach powinny być przesunięte względem siebie a nie umiejscowione naprzeciw OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qwicol Napisano 22 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2014 To by się zgadzało - są na przeciw siebie. Ale średnio mnie to rusza, model i tak traktuję bardziej jako ćwiczebny niż pokazowy :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi