Skocz do zawartości

Sd.Kfz 142 Stug III G/StuH '42 1:72 Italeri

Qwicol

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Jako że powiesiłem już M60A3 w dziale galeria (doskonale zdaje sobie sprawę z jego marnej bądź co bądź jakości wykonania) Zabieram się za kolejny model który otrzymałem w ramach prezentu

Będę go wykonywał w wersji opisanej na pudełku jako Smoleńsk '43 więc kaliber 75mm z przodu i boczny pancerz.

Na razie jestem na etapie uzupełniania zapasów narzędzi i materiałów.

Jak na razie obejrzałem wypraski i swoim amatorskim jak na razie okiem mogę powiedzieć że model oddany jest bardzo nierówno: "nadwozie" z jednej strony ma odlane ślady po spawach, a z drugiej detale takie jak siekiera, łopata wyglądają jakby były wykonane z półpłynnego wosku. Podobnie koła jezdne: zewnętrzna część wygląda ładnie, trzeba będzie tylko wywiercić dziury które są lekko zalane, natomiast wewnętrzna połówka kół jezdnych to krążek pozbawiony jakichkolwiek detali.... W zestawie jest jeden pozorant, ale po dokładniejszych oględzinach stwierdziłem że raczej zostanie w wyprasce. Mam wrażenie że obie lufy w zestawie (do Stug'a i StuH'a) są krzywo odlane i mają "buły".

Standardowe gąsienice od zewnątrz są całkiem całkiem, tylko że od wewnętrznej strony nie widać żadnych detali - są całkowicie gładkie.

Nie chcę zbytnio inwestować w model, zwłaszcza że bardziej uczę się modelarstwa niż robię ładne modele ;) Mimo to widzę że będę musiał nabyć metalową lufę, chciałbym też spróbować sił z blaszkami na bocznym pancerzu. Znalazłem takie: http://allegro.pl/1-72-oslony-stug-40-part-p72-119-i4064431830.html Wyraźnie napisane że pasują do modelu Revell. Orientuje się ktoś czy nadadzą się do Italieri? Może ktoś miał styczność i wie jakich problemów się spodziewać?

Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi i sugestie zanim zacznę się nim zajmować

Pozdrawiam

Jestem w podobnej sytuacji jak twoja - też jeszcze uczę się modelarstwa bardziej niż robię ładne modele Niemniej, z racji iż aktualnie również pracuję nad StuGiem III więc postaram się w miarę możliwości pomóc. Co mogę powiedzieć już teraz: uważaj na mocowanie włazu - porównaj ze zdjęciami. Nie wiem jak z Italeri, ale instrukcja Revella wprowadza w błąd...

Jako że doszły do mnie nowe zabawki: zestaw pędzelków Revella, szpachlówka i papiery ścierne Wamodu postanowiłem ruszyć z produkcją Stug'a.

Zacząłem od burt dolnego kadłuba... i chyba na dzień dobry trafiłem na najgorzej wykonaną część w całym modelu. Każda połówka ma 9 (!!!) śladów po wypychaczach na widocznej stronie, podczas gdy strona wewnętrzna jest gładka. Dziś będzie dzień szpachlowania, ale nurtuje mnie jeszcze jedno: na tych butrach przy osi środkowego napinacza (chyba tak nazywają się górne kółka?) są takie "nadlewki" - zaznaczone na zdjęciu zielonym kółkiem - podejrzewam że muszę to zlikwidować, ale wolę się upewnić.

100_1926_zps0258f223.jpg

Strzałkami i kreskami zaznaczyłem miejsca do szpachlowania.

Aparat mam taki jaki mam i na razie zdjęcia lepsze nie będą...

Pozdrawiam

Dzięki Bogom że mamy święta Miałem w zasadzie cały dzień wolny i tak prezentuje się wynik prac na obecną chwilę:

Skleiłem wannę, nie obyło się bez poprawki - stąd plama po kleju wewnątrz. Ogólnie nie było źle.

100_1932_zps2964b389.jpg

Pierwsze próby ze szpachlówką Wamodu - w ogóle moje pierwsze szpachlowanie Nie jestem przekonany czy mam na tyle sił i samozaparcia żeby szpachlować drugi raz wypychacze pomiędzy kołami jezdnymi - przymierzyłem jedno kółko - nie będzie ich widać - ale z drugiej strony wiem że tam są :P No i na zdjęciu widać że muszę poprawić papierem ściernym w miejscu o które pytałem - widać jeszcze trochę wystające kółko

100_1933_zps241fbad6.jpg

100_1934_zps44bd7489.jpg

Tu ogólny wynik dzisiejszego dnia - Uspokajam: zęby kół napędowych pokrywają się w 100%

Dam sobie coś uciąć że napinacze powinny mieć "tył", ale jak widać Italeri poskąpiło na plastiku. Nie mam pojęcia co zrobić z "niedorozwiniętymi" wyrzutniami granatów - instrukcja w ogóle nie pokazuje że są w ich miejscach jakieś wyrostki widoczne na fotce. Mam ochotę się ich pozbyć, ale wtedy będę musiał ręcznie zrobić ślady spawów obok nich - nie wiem czy podołam...

100_1936_zpsc89389fd.jpg

Tak jak pisałem będę wykonywał wersję Smoleńsk, późny 1943 - czyli z bocznym pancerzem. Instrukcja przekonuje że powinienem go machnąć Dunkelgelb '43 ale jakoś mi nie pasuje do Wschodniej Europy na jesieni... jakieś propozycje - sugestie co do malowania? Dodam że maluje pędzlami.

Wczoraj skończyłem koła jezdne i na sucho sprawdziłem jak wszystko leży - osiowość jest ok, wydaje mi się że koła napędowe mają zbyt krótkie osie - jutro wrzucę zdjęcia - pokażę o co mi chodzi.

Pytanie co do farb: bawił się ktoś farbkami Citadel technical - Typhus corrosion i Ryza rust. Mam zamiar nabyć...