Czesio Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Witam Miał już ktoś okazję drukować coś na folii drukarką atramentową ? Od jakiegoś czasu walczę z drukiem klisz do trawienia blaszek i za nic nie chce mi wyjść. Drukuję na foli zakupionej w punkcie ksero, która niestety jest pod laser. O ile ściągi drukuje się ok ( ) tak przy detalach tusz się rozmywa. Widziałem na necie do kupienia folię do druku na atramencie tylko nie wiem czy jest sens inwestować w to kasę skoro można nabyć laserówkę już od 70-80zł ale to znowu kolejne niemałe pudło które trzeba gdzieś postawić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Aż dziwne, że na foliach do laserówki udało Ci się coś wydrukować na atramentówce. Jeśli chcesz mieć dobre wydruki folia do atramentówki jest konieczna. Zazwyczaj jest to folia jednostronna, czyli trzeba uważać którą stroną zakładać do drukarki. Jeśli masz dobrą atramentówkę, to dla druku na folii nie ma sensu kupować kiepskiej laserówki. Zaczernienie takiej drukarki jest bardzo kiepskie. Na wydrukach będą dziury. Rozdzielczość pewnie też nie większa jak 600 dpi i to raczej tylko teoretycznie. Piszę oczywiście o taniej laserówce, bo kupując dobry sprzęt, wydruk na laserówce jest lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdas Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Witam Szkoda czasu i pieniędzy na próby drukarkami atramentowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Uzupełnię, bo zapomniałem. Jeśli jesteś z Częstochowy to w dowolnej drukarni offsetowej lub w internecie spytaj się gdzie u was jest naświetlarka do klisz poligraficznych. W tej chwili cena za format A4 wynosi poniżej 10 zł. Tylko druk z naświetlarki da Ci naprawde ostrą kreskę i dobre zaczernienie. PS. Do kolegi GDAS. Kiedyś wypuszczałem co tydzień 32 str. A3 kalek matryc do gazety ze swej starej drukarki laserowej. Gdy padła i musiałem na szybko się ratować, lepsze klisze uzyskałem z porządnej atramentówki niż ze wszystkich nowych szybkościowych drukarek laserowych. Potem musiałem kupić używaną, nieprodukowaną już HP LJ 5100, bo to chyba ostatnia drukarka która miała dobre zaczernienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdas Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Witam Przetestowałem kilka drukarek atramentowych i żadna nie dała rady , czy na kalkach do gazety miałeś linie o grubości 0,1 mm oddalone od siebie o 0,12 mm ? jeśli tak to ją trzymaj bo trafiłeś na jakiś dobry egzemplarz , najlepsze jest oczywiście naświetlanie lecz coraz mniej firm się w to bawi , wiadomo niebezpieczna chemia i takie tam , większość przechodzi na drukarki laserowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 17 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Uzupełnię, bo zapomniałem. Jeśli jesteś z Częstochowy to w dowolnej drukarni offsetowej lub w internecie spytaj się gdzie u was jest naświetlarka do klisz poligraficznych. W tej chwili cena za format A4 wynosi poniżej 10 zł. Tylko druk z naświetlarki da Ci naprawde ostrą kreskę i dobre zaczernienie. No właśnie tylko problem w tym że to trzeba iść, zamówić, potem odebrać i dużo z tym zachodu tym bardziej gdy nie jest się zmotoryzowanym, tak jak ja. Potrzebuję metody do robienia tego w domu bo bawię się też w elektronikę i takie coś by się przydało. Na allegro często są do kupienia laserówki, zwykle Kyocera, rozdzielczość 1200Dpi, koledzy z elektroda.pl używają i chwalą. Moja atramentówka jest średniej półki i leci na nieoryginalnych tuszach które są dość rzadkie więc myślę że nawet najtańszy laser będzie lepszy. Co powiecie na np. taki sprzęt : http://allegro.pl/drukarka-kyocera-fs-1000-i4160584964.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Uzupełnię, bo zapomniałem. Jeśli jesteś z Częstochowy to w dowolnej drukarni offsetowej lub w internecie spytaj się gdzie u was jest naświetlarka do klisz poligraficznych. W tej chwili cena za format A4 wynosi poniżej 10 zł. Tylko druk z naświetlarki da Ci naprawde ostrą kreskę i dobre zaczernienie. No właśnie tylko problem w tym że to trzeba iść, zamówić, potem odebrać i dużo z tym zachodu tym bardziej gdy nie jest się zmotoryzowanym, tak jak ja. Potrzebuję metody do robienia tego w domu bo bawię się też w elektronikę i takie coś by się przydało. Na allegro często są do kupienia laserówki, zwykle Kyocera, rozdzielczość 1200Dpi, koledzy z elektroda.pl używają i chwalą. Moja atramentówka jest średniej półki i leci na nieoryginalnych tuszach które są dość rzadkie więc myślę że nawet najtańszy laser będzie lepszy. Co powiecie na np. taki sprzęt : http://allegro.pl/drukarka-kyocera-fs-1000-i4160584964.html ? Ty już synek sklerozę masz? Mówiłem że mam dostęp do naświetlarki, drukarkę laserową też mam, ale jak Ci daleko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 17 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Ty już synek sklerozę masz? Mówiłem że mam dostęp do naświetlarki, drukarkę laserową też mam, ale jak Ci daleko... No dobra, raz czy dwa razy ok, ale jak potrzebuję np. PCB zrobić, albo wytrawić kilka elementów to nie będę Ci zawracał 4 liter co chwila ;) Poza tym Ty akceptujesz tylko Corela i pdf, a ja robię w AutoCadzie i EaglePCB więc tak czy siak nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi