Jump to content

AV-8B Harrier II plus 1:144

slusar
 Share

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym zaprezentować mój najnowszy ulepek, czyli Harriera AV-8B w nikczemnej skali 1:144 produkcji firmy Revell. Zdecydowałem się na barwy Hiszpańskiej Marynarki Wojennej.

Jakiś czas temu na forum pojawiło się kilka pięknych produkcji w tej skali i właśnie to mnie zainspirowało. Z założenia model miał być odskocznią od skali 1:72, której, w moim przypadku, towarzyszy wertowanie setek zdjęć i stron internetowych. Chciałem po prostu kupić sobie model i zbudować go wzorując się wyłącznie na instrukcji producenta, jak za dawnych lat . Tak też się stało, jednak z małym wyjątkiem. Raził mnie brak jakiegokolwiek uzbrojenia powietrze-ziemia. Dlatego postanowiłem wykonać we własnym zakresie pociski AGM-65 Maverick w wersji TV-guided (zielone). Zaznaczam od razu, że nie wiem, czy Hiszpanie ich używali, więc merytorycznie może być tutaj błąd. Sam model sklejało się bardzo dobrze i muszę przyznać, że świetnie się przy nim ubawiłem. Osobiście nie jestem zadowolony jedynie z oszklenia, które wyszło słabo. Z drugiej strony, przetestowałem patent na "pasek" na środku owiewki i chyba wyszło nieźle. Malowanie jak zwykle pędzlem farbami Pactra. Cieniowanie również moją ulubioną oldskulową metodą - grafitem z ołówka. Do modelu dorobiłem małą prostą podstawkę. Użyłem kawałka kartonu i materiałów marki Polak.

Zapraszam do oglądania i komentowania.

1.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

8.jpg

11.jpg

12.jpg

9.jpg

2.jpg

3.jpg

10.jpg

Najlepsza fotka to ta: na banknocie.

I mnie, od jakiegoś czasu nosi aby sobie kupić jakieś maleństwo w tej skali, i ot tak sobie skleić.

Polecam, naprawdę warto skleić coś czasem dla czystej przyjemności. Mi chodzi po głowie ulepienie kilku modeli z serii Micro Wings Revell'a (II w.ś.). Zastanawiam się tylko, czy mają jakąś wartość merytoryczną